Plantenspuit kopen? Lees deze tips

plantenspuit

Ben je op zoek naar een plantenspuit? Lees dan snel verder. Op deze pagina lees je tips voor het kopen van de juiste plantenspuit.

Onder de tips vind je een aantal populaire soorten plantenspuiten en de bijbehorende prijzen.

Tips bij de aankoop van een plantenspuit

Er zijn heel veel verschillende soorten en maten plantenspuiten te verkrijgen. Waar kun je op letten bij het kopen van een plantenspuit?

  • De prijs. Voor 10 euro heb je al een prima plantenspuit. De meeste plantenspuiten liggen rond dit bedrag. Houd er rekening mee dat deze niet eeuwig meegaan. Als je echt iets heel specifieks wilt, zoals een gouden of een elektrische plantenspuit, dan moet je bereid zijn om iets meer te betalen.
  • De kwaliteit. Als je gaat voor een “normale” plantenspuit kun je zeggen: hoe duurder hoe beter. De prijs staat overigens niet altijd gelijk aan de kwaliteit. Een design plantenspuit is bijvoorbeeld duurder, maar niet beter in gebruik. Daar betaal je voor het uiterlijk.
  • De kleur. Vind je het belangrijk dat de kleur past bij jouw interieur? Of is de kleur voor jou minder belangrijk.
  • De inhoud. Hoeveel milliliter inhoud moet de plantenspuit hebben? Een kleine plantenspuit is geschikt voor een huis met weinig kamerplanten. Heb je veel planten, dan is het slim om een grote plantenspuit te kopen. Anders blijf je vullen.
  • De plantenspuit moet instelbaar zijn. Je wilt de dichtheid van de nevel kunnen bepalen. Hele kleine plantjes wil je fijn kunnen benevelen. Voor de iets grotere planten, met veel bladoppervlakte, kan een wat grovere nevel worden gebruikt. Als je echt een hele fijne nevel nodig hebt kun je wellicht beter een waterverstuiver kopen.
  • De plantenspuit moet goed in de hand liggen. Veel mensen vinden een smalle hals prettig vasthouden. Ook kun je kiezen voor een geribbelde hals voor betere grip.
  • De plantenspuit mag niet lekken. Hele goedkope plantenspuiten lekken als je ze scheef houdt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Het is ook niet nodig. Het prijsverschil tussen de allergoedkoopste plantenspuit (een paar euro) en een redelijk goede plantenspuit is niet heel groot. Die heb je namelijk al onder de 10 euro.

Nu je weet waar je op moet letten is het tijd om er eentje uit te zoeken!

plantenspuit
Een plantenspuit is een noodzakelijke aankoop voor iedere plantenliefhebber

Plantenspuit kopen?

Hieronder staat een overzicht van plantenspuiten, gegroepeerd per kleur. Ben je op zoek naar een bepaalde maat? Bekijk dan de pagina’s voor kleine plantenspuiten of juist grote plantenspuiten.

Plantenspuit blauw

Hoe belangrijk vind je het uiterlijk van jouw plantenspuit? Je kunt een keuze maken op basis van inhoud, maar ook op bijvoorbeeld kleur. Hieronder vind je een aantal blauwe, maar je hebt ze ook een zwarte plantenspuit of zelfs een glazen plantenspuit.

Plantenspuiten van metaal en koper

Als je echt op zoek bent naar iets unieks, dan koop je een plantenspuit van koper of metaal. Zoals je hieronder ziet zijn deze iets duurder. Als je dit mooi vindt, bekijk dan ook eens de pagina over de gouden plantenspuit.

plantenspuit van metaal
Een metalen plantenspuit is duurder, maar wel erg mooi

Waarvoor gebruik je een plantenspuit?

De meeste mensen gebruiken een plantenspuit om hun kamerplanten te benevelen. Veel kamerplanten zijn van oorsprong afkomstig uit tropische gebieden. Daar ligt de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier. Om die hoge luchtvochtigheid na te bootsen kun je de bladeren benevelen met water. Daarom is het ook zo belangrijk dat je de dikte van de nevel kunt instellen.

Dit benevelen is vooral belangrijk in de winter, als de kachel aan gaat. Doordat de kachel aangaat daalt de luchtvochtigheid nog verder. Veel kamerplanten lopen hierdoor schade op, te herkennen aan de bruine randen aan het blad. Door een plantenspuit te kopen kun je deze problemen (grotendeels) voorkomen.

Je kunt er ook gif mee spuiten voor bijvoorbeeld bladluis of rouwvliegjes.

Inhoudsopgave: