Calathea Ornata

Calathea Ornata

Met een Calathea Ornata heb je een prachtige plant in huis. Tegelijkertijd kan het ook een lastige zijn in de verzorging. Als je bereid bent wat extra tijd en aandacht te besteden, heb je met de Calathea Ornata een unieke aanwinst voor jouw plantencollectie.

De bladeren zijn groot en vrij breed. Ze zijn ovaalvormig en komen uit in een punt. De bovenkant van het blad is groen. Over deze bovenkant lopen de bladpatronen die zo kenmerkend zijn voor veel Calathea soorten. Vanuit het midden lopen er roze strepen naar de buitenkant van het blad. Deze strepen zijn altijd gebundeld in setjes van 2 of 3. Ze zijn sierlijk en niet altijd even lang, alsof ze met een penseel zijn gezet.

De onderkant van het blad is paars. En als je geluk hebt, en je echt een mooie Calathea Ornata hebt, zie je de strepen doorschijnen op de onderkant. Ze lopen dan als donkerrode aderen over het blad.

Botanische naamCalathea Ornata
Ook bekend alsCalathea Sanderiana
StandplaatsVeel indirect licht, geen tocht
Water gevenVeel water, zorg voor afwatering
Calathea Ornata
Calathea Ornata met nieuwe bladeren vanuit het midden

Calathea Ornata verzorging

Standplaats voor de Calathea Ornata

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud is de standplaats. Op basis van de standplaats wordt bepaald hoeveel licht de Calathea Ornata krijgt. De hoeveelheid licht is voor meerdere dingen belangrijk. Ziet een plant bijvoorbeeld te weinig licht, dan remt dit de groei.

Een standplaats met veel licht is dus belangrijk, maar houd de plant uit direct zonlicht. In de ochtend kan dit nog wel, maar in de middag wordt de zon al snel te heet. Er ontstaat dan schade aan het blad, vaak in de vorm van bruine randen of zwarte vlekken.

Het mooiste zou zijn een raam op het zuiden, maar dan achter een dun, wit gordijn. Op die manier krijgt de plant gefilterd licht. Dit zorgt voor goede groei en behoud van de mooie kleuren op het blad.

Je zult merken dat de bladeren naar het licht toe draaien. Dit geldt voor veel planten. Wellicht heb je dit wel eens gezien bij een Alocasia Zebrina. Wil je de plant symmetrisch houden, roteer deze dan wekelijks een kwartschaal.

Tot slot is het bij het kiezen van de standplaats dat de Calathea Ornata niet op de tocht staat. Ook een kachel die aanstaat produceert een luchtstroom die onnatuurlijk is.

Calathea Ornata verzorging

De juiste temperatuur

Alhoewel we het hier hebben over een tropische plant, zal deze het prima doen bij de normale kamertemperaturen. Zoals hierboven gesteld is het wel belangrijk te letten op tocht.

Bij langere periodes onder kamertemperatuur kan er schade aan de plant ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je langere tijd op vakantie gaat en de thermostaat staat uit.

Water geven

Een Calathea Ornata Sanderiana is een liefhebber van vochtige grond. Dit is dus een geweldige plant als je over het algemeen iemand bent die planten te veel water geeft. Het is wel belangrijk dat het overtollige water uit de pot kan stromen. Doe je dit niet, dan ontstaat wortelrot en kan de plant dood gaan. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Zodra de grond op begint te drogen geef je opnieuw water. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen. In de zomer komt dit vaak neer op twee maal per week. In de winter ongeveer twee maal per maand.

De exacte hoeveelheid water is afhankelijk van veel omstandigheden zoals de afmetingen en de standplaats van de plant. Het is een beetje uitproberen, maar je krijgt signalen van de plant. Te weinig water? Dan laat de Calathea Ornata de bladeren hangen. Te veel water? Dan zie je gele vlekken op de bladeren.

Calathea Ornata Sanderiana
Een prachtige Calathea Ornata Sanderiana in pot

Grond, pot en verpotten

Zoals hierboven gesteld houdt de Calathea Ornata Sanderiana van vochtige grond, maar moet overtollig water wel weg kunnen stromen. Dit kun je op twee manieren doen:

  1. Zet de plant met binnenpot in de sierpot. Geef je water? Dan haal je de sierpot onder de kraan. Je kunt dan het overtollige water weg laten lopen voordat je de plant terugzet.
  2. Als je de plant rechtstreeks in de sierpot hebt staan, zorg dan dat daar een gat in zit en een laag hydrokorrels op de bodem ligt. Op die manier kan overtollig water weg uit de pot.

Deze plant is geen snelle groeier. Iedere twee a drie jaar verpoten is prima. Voeg bij het verpotten altijd verse potgrond toe. Je kunt normale potgrond voor kamerplanten gebruiken.

Calathea Ornata Sanderiana luchtvochtigheid

Regelmatig zie je droge bladeren en/of bruine randen aan het blad. Dit komt door een te lage luchtvochtigheid. Het is gemakkelijk te vergeten dat de Calathea Ornata uit de tropen komt. Daar is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier.

Je moet de plant dus een beetje helpen. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit. Dit helpt enorm! Een bijkomend voordeel van dit benevelen is dat de plant beter bestand is tegen beestjes. Ook blijft stof minder snel op de bladeren liggen. Een andere mogelijkheid is om de plant in de badkamer te zetten.

Schrik trouwens niet als je witte vlekken op de bladeren ziet verschijnen. Dit is het kalk wat in kraanwater zit en is blijven liggen na het benevelen. Je veegt dit er zo weer af.

=> Liever een plant die droge lucht aan kan? Misschien is de Sanseveria wel iets voor jou.

Calathea Ornata

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Calathea Ornata giftig?

Gelukkig is deze plant niet giftig bij inname en dus om in de buurt te houden bij katten en andere huisdieren.

Mijn Calathea Ornata Sanderiana beweegt!

calathea ornata in pot

Je hebt het niet verkeerd gezien: de bladeren bewegen. Dat is het unieke aan deze kamerplant. In de avond, als het donker wordt, gaan de bladeren omhoog staan. Hieraan dankt de plant de bijnaam Gebedsplant. Je zou namelijk kunnen zeggen dat de bladeren dicht zijn gevouwen, als biddende handen. Zodra het licht wordt bewegen de bladeren weer uit elkaar.

Er zijn meer planten die dit doen. Deze vallen binnen dezelfde familie. De Maranta is ook een gebedsplant. Het bijzondere is dat ze echt reageren op daglicht. Als de lamp in de kamer aanstaat, maar het wordt buiten donker, gaat de plant alsnog dicht.

De bladeren krullen op

Opkrullende bladeren zijn een teken van te weinig water. Als de plant dorst heeft gaan eerst de bladeren hangen. Geef je dan nog steeds geen water, dan gaan de bladeren krullen.

Geef een half glas water en wacht even om te zien of de bladeren herstellen. Herhaal dit zo nodig meerdere keren.

De bladeren worden geel

Dit is een teken van een te lange periode te drassige grond. Dit veroorzaakt gele bladeren of gele vlekken op de bladeren. Overtollig water moet altijd uit de pot kunnen. Op deze pagina lees je de manieren om dit te doen.

Mijn Calathea Ornata groeit niet

Meestal is dit normaal. Wees je er van bewust dat deze plant zeer langzaam groeit. Ook vindt de groei voornamelijk plaats in de lente en zomer.

Is het zomer, maar zie je geen groei? Dan moet je wellicht wat kamerplantenvoeding toedienen of de plant op een lichte standplaats zetten. Als je dit al doet is een andere mogelijkheid dat je de plant moet verpotten. Als er geen ruimte is kan er geen groei plaatsvinden.

Welke andere Calathea’s bestaan er?

Dat zijn er bijna teveel om op te noemen. Op deze website kun je de volgende soorten vinden:
Calathea Makoyana
Calathea Orbifolia
Calathea Roseopicta
Calathea Rufibarba
Calathea Triostar
Calathea Zebrina

Inhoudsopgave: