Calathea Roseopicta

Calathea Roseopicta

Calathea Roseopicta is voornamelijk populair vanwege de grote bladeren met mooie patronen. Deze prachtige bladeren zijn er in verschillende kleuren, afhankelijk van de soort Calathea Roseopicta. Over deze verschillende soorten lees je meer onderaan deze pagina.

De bladeren kunnen per stuk wel 30 centimeter lang worden. Een volgroeide Calathea Roseopicta wordt een pot zo’n 50 centimeter hoog.

Deze Calathea komt van oorsprong uit Brazilië. Ook al groeien ze daar in warme omstandigheden, toch zullen ze het ook in ons koude landje prima naar hun zin hebben.

Naast de mooie looks zijn het ook nog een zeer sterke kamerplanten. Natuurlijk zijn er een aantal punten waar je op moet letten bij de verzorging. Pak je die goed aan, dan heb je lang plezier van deze kamerplant. Op deze pagina lees je hoe je de verzorging aanpakt.

Calathea Roseopicta
De Calathea Roseopicta is geliefd vanwege het prachtige blad

Calathea Roseopicta verzorging

Standplaats en licht

Het is je bijna niet voor te stellen, maar deze prachtige planten groeien echt in het wild. Niet in ons land, maar in veel warmere en tropische gebieden. Om de Calathea Roseopicta hier zo goed mogelijk te laten groeien moeten we de natuurlijke omstandigheden nabootsen.

In de tropen staan hoge bomen waar de Calathea Roseopicta onder groeit. Dat betekent dat de directe zon enkel in de ochtend en avond op de bladeren valt. Als de zon op zijn hoogst staat worden de zonnestralen geblokkeerd door de hoge bomen.

Kies in jouw kamer dus een plek met veel licht, maar waar enkel in de ochtend of avond de zon op de bladeren valt. Dat kan bijvoorbeeld een raam op het oosten zijn.

Staat de volle zon in de middag op de bladeren? Dan kan bladverbranding optreden, te herkennen aan bruine of zwarte vlekken op het blad. Krijgt de plant daarentegen te weinig licht, dan vervaagt de mooie tekening op het blad.

Calathea Roseopicta verzorging

Temperatuur

Alhoewel het in de natuurlijke leefomstandigheden van deze plant veel warmer is, zal de normale kamertemperatuur prima volstaan. Let er op dat temperaturen lager dan 18 graden schadelijk kunnen zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een raam open staat en de tocht voor langere tijd op de plant staat.

Calathea Roseopicta water geven

Water geven is iets wat vaak verkeerd gaat bij kamerplanten. Je geeft namelijk al snel te veel water. Te veel water zorgt voor drassige grond wat wortelrot veroorzaakt. Dit zorgt voor bladuitval en uiteindelijk gaat de plant hier aan dood.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om te controleren of de Calathea Roseopicta water nodig heeft. Steek je vinger in de potgrond. Blijft er aarde aan je vinger plakken? Dan is de grond nog te nat en hoef je nog geen water te geven. Blijft er geen aarde aan plakken? Dan is de grond droog en kun je water geven.

Geef het liefste regenwater. Het voordeel is dat daar geen kalk in zit. Laat dit regenwater altijd even op kamertemperatuur komen voordat je het aan de plant geeft.

Tot slot: zorg altijd voor een gat onderin de pot. Zo kan overtollig water uit de pot stromen. Dit verkleint het risico op wortelrot.

Calathea Roseopicta in pot

Voeding geven

Zoals iedere kamerplant in pot is het nodig om regelmatig plantenvoeding te geven. In tegenstelling tot planten in de volle grond is de beschikbare voeding op een bepaald moment op.

Belangrijk is wel dat je enkel voeding toedient in de groeifase van de plant. Deze loopt van de lente tot de herfst. Buiten deze periode merk je dat de plant (bijna) niet groeit en dan is er dus ook geen behoefte aan plantenvoeding.

Calathea Roseopicta

Snoeien

De bladeren van Calathea Roseopicta groeien op individuele stelen. Je kunt deze plant dan ook eigenlijk niet snoeien. Wat je wel kunt doen is de dode en beschadigde bladeren wegknippen. Knip ze zo dicht mogelijk bij de basis van de plant af.

Luchtvochtigheid verhogen

Zoals je hierboven kon lezen stelt deze tropische plant weinig eisen aan de temperatuur. Wel is het belangrijk om een ander aspect van de natuurlijke leefomstandigheden na te boosten: de luchtvochtigheid.

De luchtvochtigheid in onze woonkamers is namelijk veel te laag voor deze planten. Zeker als in de winter de kachel aangaat daalt de luchtvochtigheid sterk. Dit zorgt voor droge bladeren en bruine randen aan het blad.

Gelukkig is dit redelijk makkelijk op te lossen met een plantenspuit. Zet deze op nevelstand en benevel de bladeren tot ze helemaal nat zijn. Als je dit iedere dag doet voorkom je de problemen die een lage luchtvochtigheid veroorzaken.

Calathea Roseopicta onderhoud

De perfecte potgrond

Het belangrijkste aan de potgrond is dat deze luchtig is. Een standaard potgrond voor kamerplanten is te dicht waardoor de wortels niet voldoende zuurstof krijgen. Gebruik liever een potgrond voor Anthurium of Orchideeën. Deze is luchtig en geven de wortels de ruimte en zuurstof die ze nodig hebben.

Calathea Roseopicta variaties

Een hele bekende kweekvorm is de Calathea Medaillon. Daarnaast bestaan er ook nog:

Calathea Roseopicta Dottie

Kortweg ook wel Calteha Dottie genoemd. Deze prachtige variatie heeft bladeren die donkerder zijn van kleur. Op deze donkere bladeren lopen rode patronen.

Calathea Roseopicta Dottie

Calathea Roseopicta Rosy

Van de Calathea Roseopicta Rosy is de vorm van het blad hetzelfde, maar het patroon volledig anders. Het midden is een vlak van gebroken wit met roze. Daar omheen een dikke, donkergroene rand.

Calathea Roseopicta Rosy

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Calathea Roseopicta giftig?

Het goede nieuws: deze prachtige plant is niet giftig. Als het per ongeluk gebeurt dat huisdieren of kinderen (blad)delen binnen krijgen, is het dus geen probleem. Wel kun je overwegen om de plant als nog buiten bereik van bijvoorbeeld katten te houden. De mooie bladeren kunnen alsnog worden beschadigd, wat de sierwaarde niet ten goede komt.

Calathea Roseopicta bladeren krullen op

Als de bladeren beginnen te krullen betekent dat vaak dat de aarde volledig is uitgedroogd. Gezien de plant van nature in tropische gebieden groeit houdt deze zeker niet van kurkdroge grond.

Wees er op tijd bij en geef gedurende de dag kleine beetjes water. Als je nog op tijd bent geweest zullen de bladeren zich weer uitvouwen en herstellen.

Welke andere Calathea’s bestaan er?

Dat zijn er bijna teveel om op te noemen. Een soort die hier veel op lijkt is de Calathea Flamestar. Op deze website kun je daarnaast, onder andere, de volgende soorten vinden:
Calathea Makoyana
Calathea Orbifolia
Calathea Ornata
Calathea Rufibarba
Calathea Triostar
Calathea Zebrina

Calathea Roseopicta blad close up

Samenvatting

Botanische naamCalathea Roseopicta Angela
Giftig?Nee
LichtbehoefteVeel indirect licht
WaterbehoefteNormaal

Inhoudsopgave: