Chinees Lantaarnplantje

Het Chinees Lantaarnplantje, officieel Ceropegia Woodii, is afkomstig uit de droge gebieden van Afrika. Daar groeit hij in de brandende zon, met heel weinig water. Een ijzersterke plant dus!

Dat is één van de redenen dat hij zo populair is in Nederland: hij groeit snel en is niet kapot te krijgen. Je ziet ze vaak hoog op een plank of kast. Met een beetje aandacht en liefde groeit het Lantaarnplantje zo tot op de grond.

Maar dat is natuurlijk niet de enige reden dat deze plant zo populair is. Het zijn waarschijnlijk de leuke blaadjes waar veel mensen verliefd op zijn. Deze kleine blaadjes zijn hartvormig (vandaar de bijnaam: String of Hearts) en zijn leuk getekend. Daarbij zijn ook de bloemen van deze plant zeer speciaal, maar daarover later meer.

NaamCeropegia Woodii
BijnamenChinees Lantaarnplantje, String of Hearts
StandplaatsDirect zonlicht
WaterWeinig
GiftigNiet duidelijk, waarschijnlijk niet
chinees lantaarnplantje

Chinees Lantaarnplantje verzorging

Standplaats en licht

Het Lantaarnplantje komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika waar hij veel van de hete zon te verduren krijgt. Dat betekent dat je hem dus best een standplaats kunt geven in direct zonlicht. Dat is een voordeel; veel kamerplanten kunnen de directe zon juist niet waarderen.

Door direct zonlicht zal het blad mooier worden. De kleuren worden voller en de tekening wordt duidelijker. Wist je dat er een variant is op het Lantaarnplantje die roze en wit in het blad heeft? Dit is de Ceropegia Woodii Variegata.

Water geven

Officieel is het Chinees Lantaarnplantje een vetplant. Dit betekent dat deze weinig water nodig heeft. Net zoals andere vetplanten houdt deze plant er niet van om met zijn wortels in natte grond te staan.

Hoeveel water de Ceropegia Woodii precies nodig heeft hangt af van het seizoen. Tijdens de groeiperiode maakt de plant nieuwe bladeren, of zelfs bloemen, aan. Dan moet je de grond een beetje laten opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Dit komt neer op ongeveer één keer per week een beetje water.

In de winter is de plant grotendeels inactief. Dan heeft ie ook een stuk minder water nodig. Laat in de winterperiode dan ook de grond bijna helemaal uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Let wel op: als de kachel aanstaat in huis kan de grond snel opdrogen. Ook dan geef je in de winter dus nog steeds één keer per week water.

Luchtvochtigheid

Deze plant komt in nature dus voor in droge gebieden. Het is dan ook niet nodig om in jouw kamer te zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Af en toe sproeien mag wel, bijvoorbeeld tegen stof op de bladeren, maar is voor de gezondheid van de plant dus niet nodig.

Ceropegia Woodii

Aarde en keuze voor een pot

Zoals eerder besproken houdt het Chinees Lantaarnplantje er niet van om met zijn wortels in een te natte grond te staan. Hierom is het belangrijk om goed doorlatende grond te gebruiken. Normale kamerplanten grond zou goed moeten zijn. Wil je het echt goed doen? Meng dan de grond aan met wat perliet. Daardoor kan water makkelijker door de grond heen stromen.

Gebruik altijd een pot met een afvoer gat voor overtollig water. Het beste is om ook een laag hydrokorrels onderin de pot te leggen. Als je geen zin hebt om zelf een gat in de pot te maken, kun je ook kiezen voor een terracotta pot. Deze hebben dit gat al. Daarbij is het materiaal van deze pot een beetje poreus. Zo verklein je de kans op overtollig water.

Chinees Lantaarnplantje afknippen

We hebben het hier over een hangplant die zeer lang kan worden. Dat is leuk, omdat hij snel tot de grond kan groeien! Het kan echter ook een nadeel zijn. Het Chinees Lantaarnplantje kan vrij kaal worden op de stengels. Het is dan ook goed om hem af en toe terug te snoeien.

Door het afknippen van de langere stegels stimuleer je de plant om weer wat voller te worden. Een bijkomend voordeel is dat je deze afgeknipte stengels makkelijk kunt stekken en weer bij de moederplant terug kunt zetten. Lees erover op onze pagina over het stekken van het Chinees Lantaarnplantje.

lantaarnplantje

Voeding

Geef deze plant alleen voeding als hij in de groeifase zit. Dit is in de lente en de zomer. Geef in deze periode één keer per maand normale kamerplanten voedingsstof.

Geef geen voeding tijdens de wintermaanden. Dan maakt de plant geen nieuwe bladeren en heeft dus geen voeding nodig. Als je de plant voeding geeft terwijl deze het niet nodig heeft kan wortel verbranding ontstaan. Dat zie je doordat daardoor de bladeren verschrompelen.

Verpotten

Deze plant groeit snel, maar heeft niet veel wortelruimte nodig. Vaak zie je exemplaren die helemaal tot de grond komen in een heel klein potje. Toch moet je hem wel een beetje de ruimte geven. Verpot jouw Ceropegia Woodii om de 12 tot 18 maanden, het liefst in de lente of zomer.

String of Hearts

De bijnaam van deze plant is String of Hearts, of letterlijk ketting van hartjes. Als je naar de bladeren van deze plant kijkt begrijp je wel waarom! Wist je dat er meer planten zijn met zulke leuke bijnamen? Zo bestaat er ook een String of Dolphins.

String of hearts als bijnaam van deze plant

Is het Chinees Lantaarnplantje giftig?

Of de Ceropegia Woodii giftig is? Er zijn meerdere bronnen te vinden die elkaar tegen spreken op dit gebied. Een aantal bronnen geven aan dat je bij het eten van de bladeren contact op moet nemen met een arts. Er zijn ook bronnen die aangeven dat het Lantaarnplantje niet giftig is.

Sowieso is het slim om je plantje niet tot de grond te laten groeien. Zelfs ook al zou hij niet giftig zijn, het is natuurlijk niet leuk als je kat of kind hem van de plank af trekt en de pot stuk valt. Hou hem voor de zekerheid dus maar gewoon buiten bereik van dieren en kinderen.

Chinees Lantaarnplantje bloemen

Als je de verzorging goed doet kan dit plantje gaan bloeien! Daarbij zijn een aantal dingen essentieel. Ten eerste de hoeveelheid zonlicht. Zonder direct zonlicht wordt de kant op bloei zeer klein. Daarnaast moet je in de groeiperiode (lente en zomer) af en toe een beetje kamerplantenvoeding geven.

Hieronder zie je een foto van de bijzondere bloei van het Chinees Lantaarnplantje. Dan begrijp je ook meteen waar de bijnaam van deze plant vandaan komt.

chinees lantaarnplantje bloei
Het Chinees Lantaarnplantje in bloei

Veel voorkomende problemen

Gele blaadjes

Geel blad is over het algemeen een teken van te veel water. Een plant te veel water geven is snel gebeurd. Geef dan ook liever iets minder. Zorg daarbij ook voor een gat onderin de pot. Als je dan toch iets te veel geeft kan het overtollige water wegstromen.

Bladeren worden faal / minder blad

Begint de tekening op het blad van jouw Lantaarnplantje te vervagen? Dan kan dat een teken zijn van de weinig ligt. Houd er rekening mee dat deze plant van oorsprong uit Afrika komt waar hij veel zonlicht krijgt. Zorg dat jouw plant minstens een paar uur per dag zon ziet!

Een ander teken van te weinig licht is als de plant steeds minder blad aanmaakt. Hij wordt dan langbenig. Er komt steeds meer stengel en steeds minder blad.

Inhoudsopgave: