Chlorophytum Bonnie

chlorophytum bonnie

De Chlorophytum Bonnie komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar deze als bodembedekker groeit. Hij is natuurlijk vooral bekend als dé klassieke kamerplant.

De Chlorophytum Comosum Bonnie lijkt veel op zijn soortgenootjes, maar is zelf uniek door het gekrulde blad. Het wordt dan ook vaak de Krul Graslelie genoemd. De bladeren groeien als een leuke wirwar door elkaar heen. Ze hebben de witte streep over het midden die kenmerkend is voor de Graslelie.

De Bonnie is een sterke kamerplant. Natuurlijk moet je wel even weten hoe je hem moet verzorgen, maar het is geen ramp als je hem een keertje vergeet water te geven. Als je de verzorging goed doet word je beloont met leuke bloemetjes.

Een bijkomend voordeel: net zoals de andere Graslelie soorten is ook de Bonnie sterk luchtzuiverend.

chlorophytum bonnie

Chlorophytum Bonnie verzorging

Standplaats en licht

Zet jouw Chlorophytum Bonnie op een plek waar de plant veel daglicht krijgt. Als de plant te weinig licht krijgt vervaagt het mooie patroon op het blad.

Let wel op. Daglicht is belangrijk, maar het liefste geen direct zonlicht. De zon kan vooral in de zomer erg heet zijn. Zeker achter glas. Dan verbranden de bladeren van de plant. Een beetje zon in de ochtend of avond is prima, maar geen middagzon dus.

Water geven

Dit is een dorstige plant. Houdt de grond altijd licht vochtig, maar zorg ervoor dat deze nooit drassig wordt. Het beste is dan ook om meerdere keren kleine beetjes water te geven.

Als het warm is kan de aarde snel uitdrogen. Houdt dit dus goed in de gaten. Dit kan een probleem zijn als de kachel aanstaat of op een warme zomerdag. Dan kan jouw plant wel wat extra water gebruiken.

Pot

Het belangrijkste aan een pot is een drainage gat. Hierdoor kan overtollig water wegstromen. Je kunt dit proces verbeteren door het toevoegen van hydrokorrels op de bodem. Dit is belangrijk omdat de Chlorophytum Bonnie niet van drassige grond houdt. Als de grond te lang nat blijft gaan de wortels rotten.

Grond

Iedere normale potgrond voor kamerplanten is geschikt voor deze plant. Die stelt verder geen eisen. Veel belangrijk is dat er geen water in de grond achterblijft, zoals hierboven is beschreven.

Voeding

Iedere normale kamerplantenvoeding is toereikend voor deze plant. Dien de voeding eenmaal per week toe in het groeiseizoen. Dat is in de lente en in de zomer. Dan is de behoefte bij de plant het grootst.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Een teveel aan voeding is makkelijk gegeven en kan schadelijk zijn voor jouw plant.

Verpotten

Deze plant kan zeer snel groeien, zeker met de juiste verzorging. Je zal binnen een jaar al de wortels uit het drainage gat zien komen. Dan is het tijd om de plant te verpotten.

Zorg dat de nieuwe pot ongeveer 20 tot 40 procent groter is en gebruik verse potgrond.

Luchtvochtigheid

De Chlorophytum Comosum Bonnie houdt wel van een hoge luchtvochtigheid. En dat is helaas vaak een probleem in onze (huis)kamers.

Je kunt de luchtvochtigheid gemakkelijk verhogen door de plant te besproeien met een plantenspuit. Zorg er wel voor dat de plantenspuit op de nevel stand staat.

Chlorophytum Comosum Bonnie snoeien

Deze plant kan zeer hard groeien. Soms wordt hij dan te groot en is snoeien de enige optie. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken, iedere manier met zijn eigen voor- en nadelen. Verder lezen over het snoeien van de Chlorophytum.

chlorophytum comosum bonnie

Chlorophytum Bonnie stekken

De Chlorophytum Bonnie is zeer eenvoudig te vermeerderen. Dat is één van de redenen dat deze kamerplant zo populair is. Doordat je hem zo makkelijk stekt kun je hem vaak uitdelen aan vrienden en familie.

Wist je dat er meer kamerplanten zijn die je makkelijk kun stekken? De Vriendschapsplant dankt daar zelfs zijn bijnaam aan!

Het stekken van de Bonnie is dus heel eenvoudig. Omdat het stekken hetzelfde werkt voor de verschillende soorten Chlorophytum hebben we die informatie verzameld op een aparte pagina. Lees verder over Chlorophytum stekken.

chlorophytum graslelie bonnie stekken
Aan deze Chlorophytum Comosum Bonnie groeien stekjes!

Veelgestelde vragen

Is de Chlorophytum Bonnie giftig?

Hier zijn meerdere onderzoeken naar gedaan. De conclusie is: de Bonnie is niet giftig voor mens en dier. Er zit wel een kanttekening aan. Er zit een sap in de bladeren wat vrijkomt als het wordt gegeten. Onder andere bij katten kan dit irritatie veroorzaken aan de slokdarm. In grote hoeveelheden kan het zelfs gevaarlijk zijn.

Houd deze plant dus wel uit de buurt van katten! Gelukkig is de Chlorophytum Bonnie ook leuk als hangplant. Zo kun je toch van deze plant genieten als je een kat in huis hebt.

Waarom verdwijnt het patroon op het blad?

De witte streep op het blad verdwijnt langzaam. Dat is zonde! Dit is meestal een teken dat de plant, voor een langere periode, te weinig water heeft gekregen.

Controleer de grond regelmatig. Deze mag niet kurkdroog aanvoelen. Hierboven lees je over de juiste manier van water geven. Om de schade te herstellen kun je jouw Chlorophytum Comosum Bonnie een dompelbad geven.

De bladeren worden bruin

Als het blad van jouw plant bruin wordt heeft dit meestal te maken met een lage luchtvochtigheid. Staat jouw plant naast een kachel? Plaats hier dan een schaaltje water op. Dit water verdampt en verhoogt de luchtvochtigheid. Ook helpt het om jouw plant regelmatig te sproeien met de plantenspuit.

Samenvatting

NaamChlorophytum Comosum Bonnie
Ook bekend alsChlorophytum Bonnie
WaterVeel
StandplaatsIndirect zonlicht

Inhoudsopgave: