Lipstick plant (Aeschynanthus)

lipstick plant

De Lipstick plant is een zeer sterke hangplant voor binnen. Hij heeft donkergroene bladeren, sommige varianten met een patroon op het blad, die op een sierlijke manier langs de ranken groeien. Het is met recht een makkelijke kamerplant. Op deze pagina lees je alles over de verzorging. Als je die goed aan pakt, heb je jaren plezier van jouw Lipstick plant!

Maar waarom de bijnaam “Lipstickplant” of “Lippenstiftplant”? Dat komt door de bloemen (zie de foto hieronder). De bloemen van deze plant groeien uit een kelk. Voordat de bloemen daarna uitklappen, doen ze lijken op een lippenstift.

De officiële naam van de Lipstickplant is Aeschynanthus. In het Grieks is Aeschynanthus een samenstelling van de woorden “schaamte” en “bloem”. Dit is een verwijzing naar rood worden als je schaamt. Veel mensen zullen de Aeschynanthus dan ook kennen als “Schaamrood plant”.

Het plantengeslacht Aeschynanthus komt van oorsprong uit tropische gebieden. Hij groeit in Java en delen van Maleisië in de jungle. Hier kan de plant tot wel anderhalve meter lang groeien! De Aeschynanthus valt onder de Gesneriaceae-familie. Een bonte verzameling van tropische planten, waaronder het Afrikaanse viooltje.

NaamAeschynanthus Radicans
BijnamenLipstick Plant, Lippenstiftplant, Schaamrood
StandplaatsVeel indirect licht
WaterGemiddeld
Lipstick plant
De bloemen waar de plant haar bijnaam aan dankt

Lipstick plant verzorgen

Standplaats en licht

De standplaats is een van de belangrijkste aspecten in de verzorging van de Lipstickplant. We hebben het hier over een makkelijke plant. Hij is niet veeleisend als het om een standplaats gaat. Maar wil je dat jouw plant gaat bloeien? Dan moet je wel aan zijn wensen voldoen.

Geef jouw Lippenstiftplant een plekje waar hij veel, maar indirect, zonlicht krijgt. In de tropische gebieden groeit de plant onder grote bomen. Daar ziet hij veel licht, maar schijnt de zon bijna nooit direct op de plant. Als dit gebeurt kunnen zijn bladeren verschroeien.

Qua temperatuur is in principe de normale kamertemperatuur goed. Let er wel op dat jouw plant niet op de tocht staat of te dicht bij een radiator.

Houd er bij de standplaats tot slot rekening mee dat het een hangplant is. Een kast, hangpot of hoge plank is dus perfect. Liever een staande plant? Wellicht is dan de Calathea wel iets voor jou.

Water geven

Water geven lijkt makkelijk, maar het blijkt in de praktijk een van de lastigste dingen bij de verzorging van kamerplanten. Hoe vaak moet een Lipstick plant water? Dat verschilt per seizoen.

Het allerbelangrijkste is dat het bovenste gedeelte van de grond goed uitdroogt voordat je opnieuw water geeft. Dit kun je gemakkelijk controleren door je vinger in de aarde te steken. In de lente en zomer zal dit neerkomen op 1x per week water geven. In de winter meestal iets minder.

Geef in een gietbeurt lekker veel water. Het moet er echt aan de onderkant van de pot uitlopen. Vandaar dat je altijd een drainage gat onderin de pot wilt hebben. Anders blijft het water in de pot staan en dan gaan de wortels rotten.

Jouw Lipstick plant geeft signaleren over de waterbehoefte. Bij te weinig water zullen de bladeren gaan verschrompelen. Te veel water zorgt er voor dat de mooie glans van het blad af gaat.

lipstickplant

Grond en pot

Het is belangrijk een potgrond te kiezen die goed water doorlaat. Zoals hierboven aangegeven houdt de Lipstickplant niet van natte voeten! De meeste standaard soorten potgrond zijn in principe prima.

Wil je het echt goed doen? Dan kun je jouw potgrond aanmengen met een handje perliet of zand. Hiermee zorg je er voor dat het vocht makkelijker door de grond heen kan lopen en verlaag je de kans op drassige grond.

De keuze voor een pot is niet heel belangrijk. Het allerbelangrijkste is: een gat onderin de pot zodat overtollig water kan wegstromen. Wat ook helpt is een laagje hydrokorrels onderin de pot. Zo kan water uit de aarde tussen de hydrokorrels terecht komen en daarna via het gat de pot uit.

Luchtvochtigheid

De Lippenstiftplant groeit in de natuur in tropische gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Voor een optimale verzorging moet je deze omstandigheden zo goed mogelijk nabootsen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

Het makkelijkste is om een plantenspuit te gebruiken. Zet hem op nevelstand en besproei jouw plant een paar keer per week. Sproei zo veel water over de plant dat hij nog binnen een paar uur kan opdrogen.

Een andere manier om de luchtvochtigheid te verhogen is geschikt tijdens de winter als de kachel aan staat. Zet dan een schaaltje water op de kachel. Dit water verdampt en verhoogt de luchtvochtigheid. Dit is plaatselijk, dus het werkt alleen als jouw plant in de buurt van de kachel staat.

lippenstiftplant

Lipstick plant snoeien

Snoeien is belangrijk voor de gezondheid en de vorm van jouw Lipstick plant. Door te snoeien stimuleer je de plant om vanaf de bovenkant nieuwe scheuten aan te maken. Zo wordt de plant voller in plaats van alleen maar langer.

Het snoeien van deze plant is vrij eenvoudig. Begin pas met snoeien als de plant helemaal is uitgebloeid. Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Hiermee verklein je de kans op schade aan de plant.

Snoei de scheuten van de plant met ongeveer een derde terug. Dit lijkt misschien wat veel, maar je zult zien dat jouw plant veel voller en mooier terugkomt!

Een leuke bijkomstigheid van snoeien is dat je van de afgeknipte stukken nieuwe planten kunt laten groeien. Lees erover op onze pagina over Lipstick plant stekken.

Voeding

Als je jouw plant net hebt gekocht en hebt verpot zit er nog voeding in de kamerplanten grond. Meestal is dit na drie maanden op. Dan kun je het beste zelf voeding toedienen. Een normale kamerplantenvoeding is prima. Kies het liefste voor een organische variant.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Verkeerd gebruik van voeding kan een plant meer kwaad dan goed doen!

Bloeitijd

De meeste mensen hebben deze plant voor hun bloemen. Maar wanneer bloeit de Lipstick plant? Nadat het groeiseizoen een tijdje bezig is. Meer specifiek is dat aan het einde van de lente en/of aan het begin van de zomer.

Lipstick plant soorten

Er bestaan meerdere soorten Lipstick planten. Het bijzondere aan dit plantengeslacht is dat ze allen totaal andere blaadjes hebben. Zowel de vorm, de kleur als de patroontjes verschillen. De bloemen zijn daarentegen juist wel identiek. De meest bekende soorten zijn:

Is de Lipstick plant giftig?

Verschillende bronnen melden dat deze plant niet giftig is. Daarbij wordt deze plant vaak als hangplant gehouden. Vaak kunnen kinderen en huisdieren er niet bij. Dat maakt dat het risico op inname zeer klein is.

bloemen lipstick plant

Veel voorkomende problemen

Lippenstiftplant laat bloemen vallen

Laten we beginnen te zeggen dat dit normaal is, als de bloemen zijn uitgebloeid. Zijn ze nog niet uitgebloeid, maar vallen ze wel af? Dan is dit waarschijnlijk een teken van te weinig water. Lees hierboven op deze pagina over de juiste manier en hoeveelheid van water geven.

Aeschynanthus laat blad vallen

Dit heeft waarschijnlijk te maken met de temperatuur. In principe kan jouw Lipstickplant een temperatuur tot 16 graden hebben. Daaronder niet meer, en liever ook niet voor langere perioden aaneengesloten. Staat jouw plant op de tocht of bij een open raam? Dat kan het bladverlies verklaren.

aeschynanthus

Lipstick plant bloeit niet

Als jouw plant niet bloeit is dat natuurlijk erg jammer! Al hoewel de plant zeer mooi is, hebben mensen hem vaak voor de bloemen. De eerste check is: hoe lang heb je jouw plant al in huis? De eerste maanden na verhuizen kan de bloei nog even uitblijven.

Staat jouw plant al langer in huis, maar heb je nog steeds niet die mooie lippenstift bloemen? Dan ligt het waarschijnlijk aan de standplaats. Genoeg indirect zonlicht is essentieel voor de plant om tot bloeit te komen. Let op: geen direct zonlicht!

Inhoudsopgave: