Peperomia Obtusifolia

Foto van peperomia obtusifolia

De Peperomia Obtusifolia, ook wel bekend als de Krokodillentranen plant, is een laagblijvende en sterke kamerplant. De plant heeft dikke bladeren die een beetje lijken op die van een vetplant. Qua verzorging lijkt het ook een beetje op een vetplant: het is een ijzersterke plant die goed met weinig water om kan gaan.

Het plantje komt oorspronkelijk uit de (sub)tropische gedeelten van Amerika. Daar groeit deze in de schaduw onder grote bomen.

In Nederland kom je verschillende varianten tegen. De versie met het diep donkergroene blad heet de Peperomia Obtusifolia ‘Green Gold’. Ook heb je een variant met prachtige melkwitte patronen op de bladeren. Dit is de Peperomia Obtusifolia Variegata. Variegata betekent zoiets als “afwisselend”, wat natuurlijk op de afwisseling van het groene blad slaat. Op zoek naar nog meer kleur? Bekijk dan eens de Peperomia Clusiifolia.

Peperomia Obtusifolia Variegata
De Peperomia Obtusifolia Variegata

Peperomia Obtusifolio verzorging

Standplaats en licht

Kies voor een standplaats waar de plant veel licht krijgt. De groene Obtusifolio variant heeft meer bladgroenkorrels in de bladeren. Hierdoor kan deze met wat minder licht af. De Variegata variant heeft wat meer licht nodig om zijn prachtige bladtekening te behouden.

De plant houdt van zon, maar niet te veel. Zorg ervoor dat deze enkel in de ochtend en namiddag in de directe zon staat. Als deze te veel middagzon krijgt zullen de bladeren verkleuren en afvallen.

Al hoewel het een tropische plant is, zal deze het prima doen bij kamertemperatuur. Bij het kiezen van een standplaats is het wel belangrijk dat de plant niet op de tocht staat.

Water geven

Geef je plant regelmatig water. De grond mag tussen de gietbeurten best een beetje opdrogen. Dit is belangrijk omdat een Peperomia plant er niet van houdt om te lang natte voeten te hebben. Dan gaan de wortels rotten en gaat de plant dood.

De Peperomia Obtusifolio zal het prima doen op kraanwater. Heb je de keuze? Gebruik dan regenwater. Het voordeel is dat hier geen kalk in zit. Dit is dus veel natuurlijker dan kraanwater.

Tot slot is het belangrijk om de plant water te geven via de onderkant. Zet de plant in een schotel met water en laat hem het absorberen. Zo voorkom je dat de bladeren nat worden. Te lang natte bladeren verhoogt de kans op rot!

Peperomia Obtusifolia

Snoeien

Het is in principe niet noodzakelijk om deze plant te snoeien. Je kunt er wel voor kiezen als je de vorm van de plant niet meer mooi vindt. Als de Obtusifolia te lange stengels maakt kun je deze inkorten. De plant wordt dan aangespoord om meer in de breedte te groeien. Je krijgt dan een kortere, maar vollere plant.

Voeding

Net zoals iedere andere plant heeft ook deze voeding nodig. Het beste is om de enkel in het groeiseizoen te voeden. Iedere maand een beetje kamerplantenvoeding is prima. De plant stelt niet veel eisen. Let erop dat je niet teveel geeft. Overvoeding kan schadelijk zijn.

Grondsoort

Iedere normale kamerplanten grond voldoet prima voor deze plant. Als je de mogelijkheid hebt kun je deze nog vermengen met een deel zand. Hierdoor stroomt water makkelijker weg en verklein je de kans op wortelrot.

Sproeien

Sproeien van deze plant is niet noodzakelijk. Wel raden wij het altijd aan. Sproeien voorkomt stof op de bladeren. Dit bevordert de groei. Ook is deze plant gevoelig voor spint. Door te sproeien verklein je de kans op spint.

Sproei altijd met regenwater. Hier zit geen kalk in. Sproeien met kraanwater, waar kalk in zit, geeft witte vlekken op de bladeren.

Verpotten

Zoals al eerder benoemd heeft deze plant eigenschappen van een vetplant. Hij groeit dan ook vrij langzaam. Normaal gesproken is om de 2 a 3 jaar verpotten voldoende. Verpot een plant altijd in de lente. Dan begint het groeiseizoen en kan de plant sneller herstellen van het verhuizen.

Is de Peperomia Obtusifolia giftig?

De Peperomia Obtusifolia staat bekend als niet giftig voor katten, andere huisdieren en kinderen. Overigens is de plant als nog niet geschikt voor consumptie.

krokodillentranen plant

De Peperomia Obtusifolia in bloei

Meestal zal de Peperomia niet bloeien. Heel soms komt het voor dat deze bloeiaren produceert. Dit zijn een soort tentakeltjes. Hierop komen dan kleine bloemetjes.

Luchtzuiverend

De Peperomia Obtusisfolia is een sterk luchtzuiverende plant. Hij is specifiek goed in formaldehyde verwijderen uit de lucht. Dit schadelijke stofje komt in veel dagelijkse producten voor zoals meubels, gordijnen en tabaksrook. Volgens onderzoek van NASA kan de Peperomia tot wel 47% van de formaldehyde zuiveren.

Peperomia Obtusifolia stekken

Je kunt vrij eenvoudig deze leuke Peperomia Obtusifolia stekken. Dat kan op twee manieren: via bladstekken of via stengelstekken. Beide methodes hebben hun eigen voor- en nadelen. Een bladstek kun je al maken van 1 blad. Je hoeft dus maar weinig van je plant af te halen. Tegelijkertijd duurt het heel lang voordat een bladstek is uitgegroeid tot een nieuwe plant. Een stengelstek gaat veel sneller, maar je moet daarvoor wel een stuk van je plant afhalen.

De stappen om jouw Peperomia Obtusifolia te stekken via stengelstekken lees je hieronder. Liever bladstekken? Kijk dan eens op de pagina van de Peperomia Watermelon. De plant is anders, maar de stappen zijn hetzelfde.

Stengelstekken gaat als volgt:

  1. Stekken doe je het liefst in de lente. Dan heeft de plant alle energie en heb je de grootste kans van slagen.
  2. Knip stengels af met een schone en scherpe schaar.
  3. Haal zo nodig de onderste bladeren van de Peperomia Obtusifolia stekken af.
  4. Zet de stekken in water en zorg dat er geen bladeren onder water zitten. Dit kan namelijk zorgen voor rot.
  5. Binnen een paar weken moeten de worteltjes verschijnen.
  6. Als deze worteltjes minstens twee centimeter zijn kun je de stekken overzetten naar de aarde.
  7. Houd de grond goed vochtig. Na een week of twee kun je overgaan op de normale verzorging.
Peperomia Obtusifolia stekken
“File:Baby Rubber Plant (Peperomia obtusifolia ‘Variegata’).jpg” by Mokkie is licensed under CC BY-SA 3.0

Veel gestelde vragen

🌱 Peperomia Obtusifolia verliest blad

Meestal is dit een teken van een langere periode van te veel water geven. Zorg er altijd voor dat je de grond eerst iets laat uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Ook moet overtollig water uit de pot kunnen wegstromen door middel van een drainage gat.

🌱 Waarom worden de bladeren bruin?

Dit kan een teken zijn van te veel water. Ook worden de bladeren bruin als de plant veel direct zonlicht ontvangt

🌱 Moet ik mijn Peperomia Obtusifolia sproeien?

Deze plant kan een hoge luchtvochtigheid waarderen. Sproeien met de plantenspuit dus, maar gebruik wel de nevelstand.

🌱 Waarom gaat mijn plant dood?

Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Meestal komt het door een plotselinge verandering in temperatuur. Bijvoorbeeld als de plant een nieuwe standplaats heeft gekregen op de tocht.

Verzorging Peperiomia Obtusisfolia samenvatting

NaamPeperomia Obtusisfolia
BijnaamKrokodillentranen plant
StandplaatsLicht, geen direct zonlicht
WaterMatig
Voeding1x per maand
SnoeienNiet noodzakelijk

Andere Peperomia soorten

De Peperiomia familie is groot! Enkele andere soorten:

Inhoudsopgave: