Peperomia Raindrop (Polybotrya)

Peperomia Polybotrya

Peperomia Raindrop, officieel Peperomia Polybotrya, is een klein blijvende kamerplant die meestal zo’n 30 centimeter hoog wordt.

De dikke bladeren zijn glanzend en doen denken aan de Pannenkoekplant. Het verschil is dat de Peperomia Polybotrya een puntje aan het uiteinde van het blad heeft. Daaraan dankt deze plant ook de bijnaam: Raindrop.

Net zoals de vele andere Peperomia soorten, komt ook de Polybotrya uit de tropische gedeeltes van Zuid-Amerika. Onder andere in Peru en Colombia groeit deze plant inheems.

Peperomia Raindrop is een sterke plant en is niet veeleisend aan zijn verzorging. Als je de basis dingen goed doet kan deze plant lang mee gaan. Hoe je die aanpakt lees je op deze pagina. Ook kun je hier lezen hoe je deze leuke plant kunt stekken.

NaamPeperomia Polybotrya
Ook bekend alsPeperomia Raindrop, Coin Leaf Peperomia
StandplaatsIndirect zonlicht
Giftig?Nee
Peperomia Polybotrya
Het kenmerkende blad met de “druppel”, waarvan dus de bijnaam Peperomia Raindrop

Peperomia Raindrop verzorging

Standplaats en licht

Deze plant komt van oorsprong uit het tropische regenwoud. Daar groeit hij op de grond, in de schaduw van de hogere planten en bomen. Inheems krijgt deze Peperomia Raindrop dus veel licht, maar ziet nooit direct de zon.

Deze situatie moet je na proberen te bootsen. Zet jouw plant dus op een plekje waar deze veel licht ziet, maar niet in direct zonlicht. Daar kan de plant niet tegen. Doe je dat wel, dan heb je kans dat de bladeren verbranden. En dat is zonde!

Overigens gaat het vooral om de middagzon. Die is vaak heet, zeker achter glas. Als jouw plant een beetje zonlicht krijgt in de ochtend is dit geen probleem.

=> Wist je trouwens dat niet alle Peperomia’s zulke grote en gladde bladeren hebben? De Peperomia Caperata heeft juist diepe groeven op de bladeren lopen. En de Peperomia Pepperspot heeft wel gladde blaadjes, maar juist weer heel klein.

Water geven

Jouw Peperomia Polybotrya houdt van een licht vochtige grond. Laat deze nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te nat blijven. Het beste is om pas water te geven als de bovenste 2 centimeter van de grond weer droog is. Dat kun je makkelijk testen door even je vinger in de grond te steken. Blijft er aarde aan je vinger plakken? Dan is de grond nog te nat.

In de zomer betekent dit vaak 1 tot 2 keer per week water. In de winter is het vaak minder warm en verbruikt de plant minder. Dan geef je vaak 1maal per week, of soms zelfs minder vaak.

Water afvoeren

Als de aarde te lang, te nat blijft kunnen de wortels gaan rotten. Daarmee breng je ernstige schade toe aan jouw Peperomia Raindrop. Als dit te lang duurt kan jouw plant hier zelfs dood aan gaan. Zorg dan ook altijd dat water makkelijk weg kan stromen.

Dit is vrij eenvoudig te doen. Ten eerste moet er altijd een gat onderin de pot zitten. Zo kan water weer uit de pot stromen. Daarnaast werkt het om hydrokorrels op de bodem te leggen. Water uit de aarde komt dan eerst tussen deze hydrokorrels terecht. Daarna kan het makkelijk de pot uit.

Luchtvochtigheid

Zoals hierboven aangegeven komt deze plant uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika. Daar is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan in onze huiskamers. Om jouw plant zich een beetje thuis te laten voelen moet je dus de luchtvochtigheid verhogen!

Dat kun je op twee manieren doen. De makkelijkste manier is met de plantenspuit. Zet deze op nevelstand en geef jouw Raindrop Peperomia tweemaal per week een sproeibeurt.

In de winter gaat vaak de verwarming aan en daardoor daalt de luchtvochtigheid. Zet een bakje water op de verwarming. Dit water verdampt en verhoogt, plaatselijk, de luchtvochtigheid. Jouw plant zal dit enorm waarderen!

Met dit systeem kun je meerdere planten bij elkaar zetten die allen een hoge luchtvochtigheid verlangen. Zet de plant bij zijn familieleden als de leuke Peperomia Angulata of de Peperomia Hope.

Voeding

Op gebied van voeding stelt deze plant weinig eisen. Iedere normale kamerplantenvoeding is prima. Lees van te voren altijd goed de instructies op de verpakking. Vaak is plantenvoeding super geconcentreerd en geef je dus makkelijk te veel. Te veel aan voeding kan schade aan de plant veroorzaken, dus dat wil je voorkomen.

peperomia raindrop

Peperomia Polybotrya in bloei

Als je de verzorging goed doet kan deze plant gaan bloeien. Dit gebeurt normaal gesproken aan het einde van de lente en/of tijdens de zomer. De bloemen groeien in clusters aan de toppen van de plant en doen denken aan een rattenstaartje met een groen puntje.

Deze bloemen produceren een zoete geur. De meeste mensen vinden de geur van de bloemen aantrekkelijk, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

De Raindrop Peperomia bloeit niet lang. Als de bloem vervaagt kun je deze het beste van de plant verwijderen. De bloem kost de plant nog energie. Door de bloem te verwijderen stuur je de energie weer naar de aanmaak van nieuwe bladeren.

peperomia polybotrya raindrop

Peperomia Raindrop Variegata

Alsof deze leuke plant nog niet bijzonder genoeg is: er is ook een speciale versie te verkrijgen. Deze heet Peperomia Polybotrya Variegata. De toevoeging “Variegata” betekent letterlijk “Gevarieerd” en heeft betrekking op de variatie op het blad (zie foto hieronder). In het Nederlands noemen we dit ook wel “Bont blad”.

Een prachtige variatie, maar helaas vrij zeldzaam. Online en in tuincentra kom je hem zelden tegen. Dus mocht je er eentje zien: meteen kopen!

Peperomia Raindrop stekken

Een Peperomia Raindrop vermeerderen is niet moeilijk. Deze plant laat zich vrij eenvoudig stekken. Je kunt dit op twee manieren doen: door middel van bladstekken of stengelstekken.

Als je het blad gaat stekken doe je dit in de aarde. De methode hiervoor is hetzelfde als bij de Peperomia Watermelon. Op die pagina kun je daar meer over lezen. Hieronder vertellen we je meer over stengelstekken. Dat is eerst in water, daarna in de aarde.

Peperomia Raindrop stekken op water

Jouw Peperomia Polybotrya stekken doe je het beste in de lente of zomer. Dan zit de plant in de groeifase en is deze het sterkst. Zo is de kans dat het vermeerderen lukt het grootste.

Stap 1

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Door deze van te voren te ontsmetten verklein je de kans op ziektes en infecties aan de plant.

De Peperomia Raindrop kan vrij warrig groeien. De wirwar aan stengels en bladeren is voor het stekken een voordeel. Je kunt kiezen uit een blad, of een stengel met meerdere bladeren. Het werkt allebei.

Knip een aantal mooie stekken af.

Stap 2

Zet de Peperomia Polybotrya stekken in water. Deze laat je voor een aantal weken zo staan. Daarna moeten de eerste worteltjes verschijnen.

Zet je stekken op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Het is belangrijk het water regelmatig te verversen om schimmel en rot te voorkomen.

Stap 3

Als de wortels een paar centimeter zijn kun je de stekken in de aarde gaan zetten. Houd de aarde de komende weken nog goed vochtig.

Zodra jouw stekje nieuwe blaadjes heeft aangemaakt weet je zeker dat het proces is gelukt. Ga over op de normale verzorging van de plant, zoals je kunt lezen op deze pagina.

peperomia raindrop stekken

Veelgestelde vragen

Is Peperomia Raindrop giftig?

Deze plant staat bekend als niet giftig. Dat is goed nieuws! Je kunt deze plant dus met een gerust hart in huis halen als je kleine kinderen, honden of katten hebt.

Is de Peperomia Polybotrya een vetplant?

De bladeren van deze plant zijn een beetje dik en sappig en doen inderdaad denken aan de bladeren van een vetplant. Ze hebben ook dezelfde eigenschappen: de bladeren kunnen vocht opslaan.


=> Liever een Peperomia met wat kleinere blaadjes? Bekijk dan eens de Peperomia Prostrata (String of Turtles).

Toch valt de Peperomia Raindrop niet onder de vetplanten. De rest van de eigenschappen verschilt wezenlijk, zoals de behoefte aan zon en de luchtvochtigheid. Wil je verder lezen over een leuke vetplant? Bekijk dan eens de Crassula Ovata.

Inhoudsopgave: