Philodendron Squamiferum

Philodendron Squamiferum

Als je van tropische planten houdt is de Philodendron Squamiferum echt een aanrader. Deze Philodendron zie je een stuk minder dan bijvoorbeeld de Philodendron Micans, maar is minstens net zo bijzonder.

Als jonge plant is de Philodendron Squamiferum leuk voor op tafel. De plant groeit niet heel snel, maar als hij wat groter wordt moet je hem ondersteunen met een klimrek of mosstok. De lange, rode stengels zijn bedekt met een soort tentakeltjes. De bladeren zijn langwerpig en hebben brede inkepingen in het midden. Een volgroeid blad wordt aan een volwassen plant zo’n 45 centimeter lang.

Al met al een unieke toevoeging aan iedere woon- of slaapkamer. Hier vind je alles wat je nodig hebt om deze plant goed te kunnen verzorgen.

Philodendron Squamiferum
Philodendron Squamiferum

Philodendron Squamiferum verzorging

Standplaats en licht

Van nature groeit deze plant in het tropisch regenwoud. Daar worden de zonnestralen geblokkeerd door het bladerdak van hoge bomen. Er valt dus nooit direct zonlicht op de bladeren van de Philodendron Squamiferum.

Dat betekent niet dat de plant in het donker kan staan. Integendeel: zet de plant op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Dit geldt overigens voor deze hele plantenfamilie, waaronder de Philodendron Pink Princess.

Luchtvochtigheid

De Philodendron Squamiferum houdt van een hoge luchtvochtigheid. Dit kun je op twee manieren bereiken:

  1. Gebruik een plantenspuit en zet deze op nevelstand. Daarmee besproei je de bladeren totdat ze helemaal nat zijn, zoals hieronder op de foto. Het is belangrijk dat je de nevelstand gebruikt. Met de harde stand kun je de bladeren stuk maken.
  2. Gebruik een luchtbevochtiger. Deze verhoogt plaatselijk de luchtvochtigheid. Heb je meerdere planten die van een hoge luchtvochtigheid houden? Zet ze dan bij elkaar, dan profiteren ze er samen van. Misschien heb je bijvoorbeeld wel een Alocasia, die kan er bij worden gezet.
Philodendron Squamiferum verzorging
De Philodendron Squamiferum houdt van een hoge luchtvochtigheid

Water geven

Een Philodendron Squamiferum is iets gevoeliger voor te veel water dan veel andere tropische planten en houdt niet van constant vochtige grond. In plaats daarvan laat je eerst de bovenste paar centimeter van de aarde uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Liever te weinig dan te veel!

Snoeien

In principe hoef je deze plant niet te snoeien. De manier waarop de Philodendron Squamiferum groeit komt grotendeels overeen met bijvoorbeeld een Calathea. De grote bladeren staan op stengels. Je kunt deze stengels dus niet inkorten.

Wel is het slim om de dode en verdorde bladeren uit de plant weg te snoeien. Zo houd je de plant gezond en mooi.

stengel Philodendron Squamiferum
Close up van de stengel

Potgrond

De Philodendron Squamiferum is van nature een epifyt. De wortels zijn niet ontwikkeld om te graven, maar om te grijpen. Dit is belangrijke informatie in de keuze voor een potgrond. De wortels houden er niet van om verstikt te worden in de dichtheid van normale potgrond.

Je hebt iets lichters en grovers nodig. Een mooie optie is om veenmos of kokos te mengen door de potgrond. Dit zorgt voor een luchtige structuur. Ook houdt dit vocht vast zonder drassig te worden.

Liever een plant die wat minder strenge eisen stelt aan de potgrond? Bekijk bijvoorbeeld eens de Sanseveria.

Voeding

In het onderhoud van deze plant kun je normale kamerplantenvoeding gebruiken. Kies het liefste voor een organische variant.

Geef maandelijks wat voeding tijdens de lente en zomer. Dan heeft de plant het nodig. In de herfst en winter hoeft dit niet. Je merkt dan ook, als het goed is, dat de plant minder snel groeit. Er is dan geen behoefte aan extra voeding. Dit geldt trouwens voor alle soorten binnen deze planten familie zoals de Philodendron Scandens.

blad van de Philodendron Squamiferum

Philodendron Squamiferum stekken

De Philodendron Squamiferum stekken is heel eenvoudig. Knip simpelweg een stengel (met blad) van de moederplant af en zet deze in water. Het liefste doe je dit in de lente of zomer, dan heb je de meeste kans dat het lukt.

Na een week kunnen de eerste wortels verschijnen. Soms duurt dit wat langer, bijvoorbeeld als de Philodendron Squamiferum stekken wat kouder of donkerder staan.

Met worteltjes van een paar centimeter in lengte is de stek gereed om in de aarde te worden gezet. Op dezelfde manier stek je ook andere soorten zoals de Philodendron Xanadu.

Philodendron Squamiferum stekken
Philodendron Squamiferum stekken op water

Veelgestelde vragen en problemen

Is de Philodendron Squamiferum giftig?

Helaas, het sap van deze plant is giftig. Dit sap komt vrij als het blad, of de stengel, breekt. Je kunt deze plant dus liever niet neerzetten bij kleine kinderen of huisdieren.

Er zijn genoeg andere bijzondere planten die niet giftig zijn. Wil je bijvoorbeeld de niet giftige Pannenkoekplant bekijken?

Gele bladeren

Heb je een geel blad aan jouw plant? Dan is dit vaak een teken van overwatering. Dat zie je als eerste aan gele randen aan het blad. Daarna wordt het blad helemaal geel en valt het af.

Het is belangrijk niet te veel water te geven. Liever iets minder dan te veel. Ook moet overtollig water uit de pot kunnen stromen. Maak dus een gat onderin en leg een laag hydrokorrels op de bodem.

Bruine randen aan het blad

Als de bladeren bruine randen krijgen betekent dit een te lage luchtvochtigheid. Lees bovenaan deze pagina hoe je die kunt verhogen en dit probleem in de toekomst kunt voorkomen.

Inhoudsopgave: