Aeschynanthus Japhrolepis

Aeschynanthus Japhrolepis

De Aeschynanthus Japhrolepis is de meest voorkomende soort van alle Lipstick planten. Dat is natuurlijk niet zonder reden. De frisgroene blaadjes groeien speels op de lange ranken. Doordat deze plant vrij vol is heb je al snel een bossige plant met een leuk uiterlijk.

Naast de blaadjes zijn ook de bloemen zeer de moeite waard. Om de Aeschynanthus Japhrolepis tot bloei te krijgen moet je haar wel goed verzorgen. De juiste aanpak hiervoor lees je hier.

Botanische naamAeschynanthus Japhrolepis
AfkomstAzië
Giftig?Nee
BladkleurLichtgroen
Maximale lengte300 centimeter
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Behoefte aan waterNiet uit laten drogen
Samenvatting van de Aeschynanthus Japhrolepis
Aeschynanthus Japhrolepis
Aeschynanthus Japhrolepis

Aeschynanthus Japhrolepis verzorging

De juiste standplaats

Het kiezen van de juiste standplaats is een belangrijk onderdeel van de Aeschynanthus Japhrolepis verzorging. Ook al koop je deze plant soms klein, het is een hangplant. Houd hier met het kiezen van de standplaats dus rekening mee. Een plekje op de kast of aan het plafond is geschikt.

Daarnaast staat deze plant niet graag op de tocht. Tocht en een te lage temperatuur kan bladuitval veroorzaken. Ook een standplaats naast een kachel is af te raden omdat, als die aanstaat, er droge en hete lucht vanaf komt. Hier houdt de Japhrolepis niet van.

Behoefte aan licht

Deze plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Ook de bloei is afhankelijk van de juiste hoeveelheid licht. Let erop dat het hier gaat om zogenaamd indirect zonlicht. Deze plant kan niet goed tegen direct zonlicht op de bladeren. Gebeurt dit wel, dan kunnen de bladeren verbranden. Dat herken je aan zwarte of bruine vlekken op de bladeren.

Aeschynanthus Japhrolepis water geven

De Japhrolepis staat liever niet in uitgedroogde grond. Eventjes of een enkele keer kan wel, maar als dit vaker gebeurt krijgt ze bruine bladeren die uiteindelijk afvallen. Tegelijkertijd is te natte grond ook schadelijk. Zorg dus voor de juiste balans: een grond die constant licht vochtig is. Niet te droog, niet te nat.

Wanneer en hoe snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel in de verzorging. Deze hangplant kan na verloop van tijd aardig lang worden. Door de Japhrolepis tijdig te snoeien voorkom je dat ze lange en dunne ranken krijgt. Snoeien doe je altijd pas nadat de plant volledig is uitgebloeid. Hierdoor stimuleer je de vorming van nieuwe knoppen bij een volgende bloei.

Snoei de ranken naar wens terug, tot de gewenste lengte. Het liefst snoei je nooit meer dan een derde terug. Gebruik altijd een scherpe (snoei)schaar die je van te voren hebt ontsmet.

Plantenvoeding?

Jouw Aeschynanthus Japhrolepis staat in een pot. Als de voeding op is kan ze niet met de wortels verder de grond in om meer te zoeken, zoals dat in de volle grond kan. Daarom is het belangrijk om regelmatig plantenvoeding te geven.

Er zijn veel soorten op de markt. Meestal zijn organische plantenvoedingen het beste voor jouw plant. Het is zaak om tijdens de groeifase van de Aeschynanthus Japhrolepis de voeding toe te dienen en daarbuiten niet. Deze groeifase loopt meestal van de lente tot de herfst, maar kan per situatie verschillen. Als jouw plant in de winter niet stopt met groeien dan geef je ook de hele winter voeding.

Aeschynanthus Japhrolepis verpotten

Verpotten is enkel nodig als je merkt dat de plant niet meer in de huidige pot past. Dit merk je onder andere door een stop in de groei of als je de wortels uit het drainage gat ziet komen. Een nieuwe pot is idealiter ongeveer 20% groter dan de vorige. Zorg ook altijd weer voor een drainage gat onderin en gebruik altijd verse aarde met verpotten.

Hoe zit dat met potgrond?

Bij ons staat de Japhrolepis in pot, maar in de natuurlijke habitat staan de wortels niet in de grond (daarover hieronder meer). Dat betekent dat de potgrond zeer luchtig moet zijn. Een normale potgrond is vaak te dicht van structuur. Kies dus liever voor een potgrond voor orchideeën. Je kunt ook normale potgrond aanmengen met zand of perliet om hetzelfde effect te verkrijgen.

Aeschynanthus Japhrolepis bladeren
De bladeren van de Aeschynanthus Japhrolepis zijn zeer de moeite waard

Aeschynanthus Japhrolepis omschrijving

Groeiwijze Aeschynanthus Japhrolepis

Bij ons staat de Japhrolepis in een pot. De ranken groeien naar beneden. Een hangplant, toch? Nee! In de natuur groeit deze plant als een epifyt. De technische omschrijving van een epifyt is “een organisme dat op levende planten groeit zonder hieraan voedingsstoffen te onttrekken”. Ze groeien in de jungle over grote bomen, maar die bomen hebben hier dus geen last van.

De Japhrolepis haalt haar voedingsstoffen uit de lucht en van het ophopende materiaal op het boomschors. Ze staat dus niet met de wortels in de aarde, zoals we dat hier doen. Toch doet ze het ook in een pot prima.

De bloemen

De groeiwijze is interessant, maar de bloemen zijn dat al helemaal! Hieronder op de foto zie je zo’n bloem. Alle soorten binnen dit plantengeslacht produceren dit soort bloemen. Dat is bijzonder, want de bladeren van de broertjes en zusjes van de Aeschynanthus Japhrolepis lijken juist totaal niet op elkaar.

Aeschynanthus Japhrolepis bloem
Aeschynanthus Japhrolepis bloem

Veel gestelde vragen een problemen

Mijn Aeschynanthus Japhrolepis laat haar bladeren vallen

Bladverlies bij de Aeschynanthus Japhrolepis is meestal het gevolg van een te lage temperatuur. Deze plant is van oorspronkelijk afkomstig uit zeer warme gebieden. Een open raam of tocht kan dan ook voor problemen zorgen.

Moet je de Aeschynanthus Japhrolepis sproeien?

Sproeien wordt over het algemeen gedaan om een hoge luchtvochtigheid na te boosten. Alhoewel deze plant van oorsprong uit een gebied komt met een hoge luchtvochtigheid, lijkt ze toch wel tolerant te zijn voor droge lucht. Dat neemt niet weg dat een regelmatige sproeibeurt haar goed zou doen.

Inhoudsopgave: