Syngonium

Syngonium

De Syngonium planten zijn populair door de leuke vorm van de bladeren. Als deze planten jong zijn hebben pijlvormige bladeren. Alsof dat niet genoeg is zijn de bladeren ook nog eens voorzien van leuke patronen en kleuren. De meeste soorten hebben bont blad, maar er zijn ook exemplaren met roze, paars of geel te verkrijgen.

Over het algemeen staan Syngoniums bekend als redelijk makkelijk te verzorgen kamerplanten die vrij snel groeien. De juiste aanpak op gebied van verzorging lees je hier. Ook vind je hier informatie over de Syngonium in het wild, de groeiwijze en een antwoord op veel gestelde vragen.

Syngonium
Syngonium

Syngonium verzorging

Syngonium standplaats en licht

De juiste standplaats is één van de belangrijkste onderdelen in het onderhoud van de Syngonium. De standplaats bepaalt namelijk hoe veel en welk type licht de plant krijgt. Met het type licht wordt bedoeld: schaduw, indirect zonlicht of direct zonlicht. Het allerbeste om de Syngonium te geven is een standplaats waar ze in de ochtend en avond wat direct zonlicht krijgt en gedurende de middag indirect zonlicht.

De reden is dat je zo de natuurlijke habitat zo goed mogelijk nabootst. In het wild groeien Syngoniums namelijk onder hoge bomen van het tropisch regenwoud. Enkel als de zon zeer laag staat, in de ochtend en avond, bereikt het zonlicht de bladeren. Overdag, als de zon hoog staat, dus niet. Zou je de Syngonium in de zon zetten tijdens het middaguur, dan kunnen de blaadjes verbranden. Je ziet dit aan bruine of zwarte vlekken op de bladeren.

Vermijd dus de volle middagzon, maar geef haar zeker wat zonlicht in de ochtend en avond. Dit is nodig om de kleur van het blad mooi te houden en om nieuwe groei te stimuleren. Een standplaats in de schaduw wordt dan ook zeer afgeraden. Je merkt dat dan de Syngonium minder goed groeit en steeds minder mooi wordt.

Tot slot is het goed te benoemen dat een Syngonium echt naar het licht toe groeit. Het kan dus zijn dat de plant na een tijdje niet meer mooi rechtop staat. Hierom kan het goed zijn om haar iedere paar weken een kwartslag te draaien. Dit concept ken je wellicht van de Alocasia planten. Ook die groeien naar het licht toe en kunnen daardoor uit balans raken.

Water geven

Een Syngonium heeft een constant vochtige potgrond nodig om goed te kunnen groeien. Met vochtig bedoelen we absoluut niet drijfnat. Het gaat erom zo veel en zo vaak water te geven dat de grond altijd licht vochtig is. Zo heeft de plant altijd voldoende vocht tot haar beschikking. Anders dan bijvoorbeeld een Sanseveria kan ze geen water opslaan in haar stengels en moet dit dus altijd beschikbaar zijn.

Te lang geen water geven zorgt er voor dat de grond uiteindelijk volledig uitdroogt. Dit moet absoluut worden voorkomen omdat door uitdroging van de grond de onderste bladeren bruin en droog worden. De Syngonium zal dus direct bladeren afstoten als ze te lang in droge grond staat. Ze zal het overleven als je nu weer water gaat geven, maar de bruine bladeren herstellen niet meer. Je kunt ze afknippen.

Om schade aan de plant te voorkomen, en om goede groei te stimuleren, is het dus belangrijk om de grond altijd licht vochtig te houden. Geef water zodra de bovenste paar centimeter is opgedroogd. Je kunt dit eenvoudig controleren door je vinger of een sateprikker in de grond te steken. Blijft er aarde aan plakken? Dan is de grond nog nat en wacht je nog even met water geven. Als er nauwelijks of geen aarde aan blijft plakken kun je water geven.

Syngonium verzorging

Water geven: voorkom wortelrot

Bij het water geven van de Syngonium is het belangrijk dat de grond nooit drassig blijft. De reden hiervoor is simpel: drassige grond veroorzaakt wortelrot. Dit zie je als eerste aan gele bladeren die daarna afvallen. Als je dit waarneemt is het rotten van de wortels al een tijdje begonnen. Voorkom dit door gaten in de bodem van de pot te boren. Zo kan overtollig water direct wegstromen en blijft de potgrond altijd vochtig, in plaats van drijfnat.

Temperatuur

Alhoewel de Syngonium van oorsprong uit de tropen komt doet ze het prima bij de normale kamertemperatuur. Het advies is dat je de temperatuur nooit onder de 16 ℃ uit laat komen. In de meeste woonkamers zal dat geen probleem vormen.

Problemen met de temperatuur kunnen ontstaan als de Syngonium op de tocht staat van een open raam of van de airco. Deze lage temperaturen zijn schadelijk voor de plant. Ook een radiator kan schade veroorzaken, daarover hieronder meer.

Moet je de Syngonium sproeien?

Een onderdeel van de verzorging van de Syngonium is het zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Deze planten groeien van oorsprong in gebieden waar de luchtvochtigheid veel hoger is dan hier. Zeker als de radiator aan staat daalt de luchtvochtigheid in onze woningen en kantoren flink. Deze droge lucht veroorzaakt schade aan de Syngonium in de vorm van bruine vlekken, bruine punten of bruine randen aan de bladeren.

Voorkom dit soort schade door de plant nooit in de buurt van een radiator te plaatsen. Daarnaast is het goed om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan op meerdere manieren. De beste oplossing is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie. Sommigen kosten geld, anderen enkel tijd:

  • De meest gebruikte oplossing is om de bladeren van de Syngonium te besproeien met een plantenspuit. Door dit een aantal keer per week te doen voorkom je veel schade die een lage luchtvochtigheid kan veroorzaken.
  • Een bakje water op een radiator veroorzaakt verdamping wat de luchtvochtigheid verhoogt.
  • Zet tropische planten, zoals de Calathea, bij elkaar. Zo profiteren ze van elkaars vocht verdamping en verhoog je dus plaatselijk de luchtvochtigheid.
  • Maak gebruik van een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid rondom jouw Syngonium te verhogen. Om hier vol van te profiteren is het ook nu goed om meerdere planten bij elkaar te zetten.
Syngonium luchtvochtigheid
Syngonium houdt van een hoge luchtvochtigheid

Welke potgrond

Een normale potgrond voor kamerplanten zal jouw Syngonium prima van dienst zijn. Deze potgrond is universeel en geschikt voor een breed assortiment planten. Dat betekent dat het geschikt is, maar niet voor de volle 100% is afgestemd voor specifiek jouw Syngonium.

Als je het echt goed wilt doen gebruik je een potgrond met kokos. Dit is luchtig van structuur en houdt tegelijkertijd goed vocht vast. Zo blijft de grond licht vochtig, en is er dus altijd wat beschikbaar voor jouw Syngonium, en kan er tegelijkertijd zuurstof bij de wortels.

Plantenvoeding

Een Syngonium verzorgen betekent ook dat je er aan moet denken om regelmatig plantenvoeding te geven. De plant is immers volledig afhankelijk van de voeding in de pot. Zoals je wellicht al hebt gemerkt kan deze plant aardig snel groeien. Zeker op een lichte standplaats zie je in de lente en zomer om de paar dagen nieuwe bladeren verschijnen.

Tijdens deze periode is het verstandig om wekelijks een beetje kamerplantenvoeding te geven. Een standaard voeding voor (groene) kamerplanten is prima. Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Meestal is deze plantenvoeding sterk geconcentreerd en het is zaak goed te verdunnen. Doe je dit niet, dan dien je een overschot toe en dit veroorzaakt schade aan de wortels.

Om diezelfde reden is het de bedoeling om enkel in de lente en zomer plantenvoeding te geven. Dan heeft de plant het nodig om nieuwe groei te ondersteunen. In de herfst en winter zie je, als het goed is, geen nieuwe groei meer aan de Syngonium. Geef in die periode dan ook geen voeding. De plant doet er niks mee en het blijft enkel in de pot staan wat dus schade kan veroorzaken.

Syngonium verpotten

Verpotten is pas nodig als de wortels van de Syngonium uit het drainage gat groeien. Til de pot op en kijk aan de onderkant of dit het geval is. Als je bij het verplanten een nieuwe pot van ongeveer 20% groter kiest, is verpotten meestal iedere 2 of 3 jaar nodig. Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond.

Keuze voor een pot

De Syngonium doet het prima in iedere pot, zolang er maar gaten in de bodem zitten. Sommigen kiezen ervoor om gaten in de sierpot te boren en daar de plant in te planten. Anderen planten de Syngonium in een plastic binnenpot, ook wel kweekpot genoemd, en zetten die in de sierpot. In die binnenpot zitten namelijk al gaten. In beide gevallen zorg je ervoor dat overtollig water uit de pot kan weglopen en niet rondom de wortels blijft staan. Als je jouw Syngonium goed verzorgt, en ze gaat lang mee, kan ze uitgroeien tot een echte hangplant. In dat geval is een pot aan het plafond of op een kast natuurlijk een mooie keuze.

Syngonium snoeien

Een Syngonium snoeien kan nodig zijn als je vindt dat de plant niet meer in vorm is. Je kunt dan desgewenst de ranken terugsnoeien tot de gewenste lengte. Let op: er kan wat sap vrijkomen wat irriterend kan zijn op de huid. Daarnaast worden er soms bladeren bruin die je kunt wegsnoeien. Snoeien voor de gezondheid van de plant is dus niet nodig, enkel voor de sierwaarde.

Syngonium bont blad

Syngonium groeiwijze en familie

De Syngonium groeit in het wild in grote gedeeltes van Zuid-Amerika en India. De overeenkomst tussen die leefgebieden: de omstandigheden zijn tropisch. Bij de verzorging van de Syngonium moet daar dan ook rekening mee worden gehouden. Dit doen we door te zorgen voor een hoge luchtvochtigheid en het contant vochtig houden van de potgrond.

Als kamerplant hebben we de Syngonium jong en zijn het vooral kleinere exemplaren. Dat doet vermoeden dat deze planten rechtop staan. Als ze echter groter worden valt op dat het klimplanten zijn. Door middel van hun luchtwortels zetten ze zich vast aan hun ondergrond. In de natuurlijk zijn dat met name grote bomen waarover ze omhoog klimmen. Als kamerplant is de Syngonium dus bij uitstek geschikt als hangplant, maar daarvoor moeten ze wel nog een tijdje groeien na aankoop.

Syngonium bloem

Zoals gezegd valt de Syngonium binnen de Araceae plantenfamilie. Dat verklaard wellicht waarom de bladeren zoveel lijken op die van sommige Philodendron soorten, die ook binnen deze familie vallen. De echte gelijkenis komt pas als je kijkt naar de bloemen. Die lijken zeer veel op de bloemen van haar neefjes en nichtjes, waaronder de Lepelplant (Spathiphyllum), de Gatenplant (Monstera), Dieffenbachia en de Zamioculcas (ZZ plant). Hieronder op de foto zie je een bloem van de Syngonium.

Syngonium bloem
DSCF5367a [Syngonium podophyllum]” by SantaRosa OLD SKOOL is marked with CC BY 2.0.

Syngonium bladeren

De vorm van de bladeren van de Syngonium is afhankelijk van de leeftijd. Als jonge plant heeft ze vaak pijlvormige of driehoekige bladeren. De jongere planten zijn vaak degenen die we in de tuincentra en plantenwinkels tegenkomen. Over het algemeen bestaat dan ook het beeld dat de Syngonium pijlvormige bladeren heeft.

Naarmate de plant ouder wordt veranderd echter de vorm van de bladeren. De driehoek vorm verdwijnt en maakt plaats voor meer gelobde bladeren.

Syngonium soorten

Syngonium podophyllum verreweg de meest bekende gecultiveerde soort. Zo veel zelfs, dat we vaak deze soort bedoelen als we “Syngonium”, wat dus de naam van de soort is. Vanuit de Syngonium podophyllum worden weer veel bekende kamerplanten gecultiveerd zoals de Syngonium pixie en de Syngonium arrow.

In het wild zijn er tientallen soorten bekend. Verreweg de meeste daarvan groeien in Costa Rica en Panama. Daar zijn zo’n 16 Syngonium soorten te vinden. In Mexico en Brazilië groeien 8 soorten. Naar de Syngonium podophyllum is daar het meeste de Syngonium macrophyllum te vinden.

Syngonium soorten

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Syngonium giftig?

Is de Syngonium giftig voor katten? Ja, helaas wel. In de stengels en bladeren van deze plant zit calciumoxalaat wat bij inname kan zorgen voor braken en zweren in de mond en keel. Dit geldt ook voor andere dieren en mensen, maar we noemen hier specifiek katten omdat deze dieren het meest geneigd zijn om aan planten te eten. Houd de Syngonium dus het liefste uit de buurt van huisdieren en kinderen. Dit kan eenvoudig door de plant op te hangen (het is een mooie hangplant!) of natuurlijk helemaal niet in huis te halen. Gelukkig zijn er genoeg niet giftige kamerplanten zoals de Peperomia en de Pannenkoekplant.

Krijgt de Syngonium bruine bladeren?

Bruine bladeren zijn meestal een teken dat de plant al te lang droog staat. Het zijn van voornamelijk de onderste en buitenste bladeren die bruin zijn. Dit is op te lossen door in de toekomst de grond niet meer volledig uit te laten drogen, maar juist licht vochtig te houden (let op: niet drijfnat!).

Bruine randen aan de bladeren of bruine vlekken zijn juist eerder een teken van te droge lucht. Vergeet niet dat de Syngonium van oorsprong uit tropische gebieden komt met een hoge luchtvochtigheid. Boots dat na door regelmatig de blaadjes te sproeien met een plantenspuit. Je merkt dan dat de bruine randen een stuk minder vaak voorkomen.

Krijgt de Syngonium geel blad?

Wordt jouw Syngonium geel? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn:

  1. De meest voorkomende oorzaak van geel blad is (het begin van) wortelrot. Wortelrot ontstaat door een langere periode van een laagje water bij de wortels. Haal de Syngonium uit de pot en verwijder alle natte aarde. Boor nu gaten in de pot (om dit probleem in de toekomst te voorkomen) en zet de plant terug in de pot met droge, verse aarde.
  2. Een andere oorzaak van geel blad is een tekort aan voeding. Als aan de grond in de pot al langere tijd geen voeding is toegevoegd wordt deze arm. De Syngonium kan niet meer de benodigde voedingsstoffen vinden en daarom worden de bladeren geel. De oplossing is uiteraard simpel: regelmatig plantenvoeding geven.

Hoe groot wordt een Syngonium?

In het wild: zo’n 20 meter. Als kamerplant zal de Syngonium die lengte nooit halen. Onder de juiste verzorging is een exemplaar van 5 tot 10 meter echter zeker mogelijk.

Samenvatting

Botanische naamSyngonium
Originele habitatMidden- en Zuid-Amerika, West-Indië
Maximale hoogte20 meter
Aantal soortenTientallen
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Behoefte aan lichtVeel indirect licht

Inhoudsopgave: