Alocasia Black Velvet

alocasia black velvet

Alocasia Black Velvet is een echte blikvanger. De plant heeft prachtige dikke bladeren, variërend van donkergroen tot zwart. De zwarte bladeren zien er fluweelachtig uit, vandaar de bijnaam “Black Velvet”. Alsof deze bijzondere bladeren nog niet genoeg zijn, lopen daarover zilverwitte nerven welke zorgen voor een bijzondere tekening.

“Black Velvet” is eigenlijk de bijnaam. De officiële naam is Alocasia Reginula. Het Latijnse “Reginula” betekent “Kleine Koningin”. De meeste Alocasia’s worden zeer groot, maar deze niet. De Alocasia Reginula wordt tussen de 30 en 45 centimeter.

Alocasia Black Velvet verzorging

Standplaats & licht

De Alocasia Black Velvet komt origineel voor in Maleisië en Borneo. Hier is de zon vaak en lang aanwezig. De plant verlangt dus ook hier in Nederland een standplaats met veel licht.

Let op: geen direct zonlicht. Omdat deze plant klein blijft, staat hij in het wild vaak in de schaduw van grotere planten. Boots dit na. Geef hem dus een standplaats waar hij veel, indirect, zonlicht krijgt.

Grond

De bladeren van deze Alocasia soort zijn ongewoon dik. Dit is een aanwijzing voor de verzorging. Deze plant heeft namelijk een hekel aan continu vochtige grond.

Twee dingen aan de grond zijn ontzettend belangrijk in de verzorging van de Alocasia Black Velvet. Ten eerste moet water snel weg kunnen lopen. Daarnaast moet er zuurstof in de grond zitten. Dit is te bereiken door een laag hydrokorrels onderin de pot te leggen en een drainage gat te maken.

Water geven

De grond is dus goed doorlatend en water kan makkelijk wegstromen. Dan is het vervolgens belangrijk dat de plant niet vaak, maar wel veel water krijgt. Geef pas water als de grond volledig is uitgedroogd. En geef dan ook lekker veel tegelijk. Dan kan het water door de aarde, de pot uitlopen en kan de plant de rest gebruiken.

alocasia black velvet blad

Alocasia Black Velvet stekken

Zo’n prachtige plant; daar wil je er meer van! Gelukkig kun je de Alocasia Black Velvet gemakkelijk vermeerderen. Dit gaat op dezelfde manier zoals bij andere Alocasia soorten. Bekijk de pagina over Alocasia stekken.

Is Alocasia Black Velvet giftig?

Deze soort staat op de lijst van giftige kamerplanten. Het sap van de bladeren en stengels kan irritatie veroorzaken aan de luchtwegen. Hou hem dus uit de buurt van kinderen en (huis)dieren.

Veel gestelde vragen

Moet ik mijn Alocasia Black Velvet sproeien?

De Alocasia groeit van nature in tropische gebieden. Hier is de luchtvochtigheid zeer hoog. Met een sproeibeurt met de plantenspuit boots je deze natuurlijke situatie na. Jouw plant kan dit zeker waarderen!

alocasia reginula velvet plant

Waarom krullen de bladeren?

Meestal is de oorzaak van krullend blad en te veel aan water. Geef niet te veel. De grond mag niet drassig blijven na het bewateren. Laat het bovenste gedeelte van de grond uitdrogen voor je opnieuw water geeft.

Waarom worden sommige bladeren bruin?

De Alocasia Black Velvet heeft absoluut een hekel aan natte voeten. Bruine bladeren zijn meestal een teken van te veel water.

De plant gaat hangen en bladeren worden geel

De zwarte bladeren zijn prachtig en dat wil je natuurlijk graag zo houden! Worden ze geel en gaan ze slap hangen? Dan krijgt jouw Alocasia Black Velvet waarschijnlijk te veel (direct) licht. Probeer een standplaats met wat meer schaduw.

Bloeit deze plant?

In de natuur, zeker. De omstandigheden waaronder deze plant in Nederland hebben zijn niet ideaal. Het is dan ook heel zeldzaam dat een Alocasia Black Velvet als kamerplant bloemen krijgt.

Samenvatting

NaamAlocasia Reginula
BijnaamAlocasia Black Velvet
StandplaatsLicht, geen direct zonlicht
WaterGemiddeld, tussendoor uit laten drogen

Hee planten liefhebber!

Volg je onze Pinterest al?