Amaryllis bloeitijd

Amaryllis bloeitijd

De bloeitijd van een Amaryllis is afhankelijk van een aantal factoren. Vaak wordt gedacht dat de bloeitijd altijd rond kerst is. Dat is enkel zo omdat de Amaryllis op die manier is gekweekt. Je kunt de Amaryllis bloeitijd juist zelf bepalen: of dit nu in juni is of tijdens de kerst. Op deze pagina lees je hoe dat werkt.

Amaryllis bloeitijd

Amaryllis bloeitijd: hoe werkt dit?

De bol van een Amaryllis bevat alle ingrediënten om uit te lopen met bladeren en een steel. Zodra deze erop zitten kan de bol aan de volgende fase beginnen: de bloei. De bol van de Amaryllis heeft ongeveer 2 maanden nodig vanaf het moment dat ze begint te groeien tot het moment dat er een bloem op zit. Daarna bloeit de Amaryllis ongeveer 4 tot 8 weken. Daar zit een groot verschil tussen omdat de bloeitijd varieert per soort.

Het maakt overigens niet uit of je een Amaryllis bol op schaal of een Amaryllis in wax hebt, voor alle soorten geldt dezelfde informatie.

Het moment van uitlopen van de bol bepaalt dus de bloeitijd. Deze bollen worden vaak cadeau gedaan rond kerst. Er zit dan al een kleine stengel op. Dit betekent dat de bol ergens rond oktober of november is “geactiveerd”. Dat kan de kweker doen door de bol te laten “denken” dat het lente is: door de Amaryllis voldoende licht en warmte te geven. Ze gaat dan uitlopen en de bloeitijd is ongeveer 2 maanden later.

Amaryllis bloeitijd in juni

Vaak hebben we deze bollen dus binnen staan, rond de kerstperiode. Ze worden dan zo gekweekt dat de bloeitijd rond kerst is. Als de je Amaryllis buiten zou planten is de bloeitijd in juni. Dan volgt de bol het normale ritme: in de lente worden de dagen langer en warmer. Net zoals veel planten komt ook de Amaryllis dan op. Na ongeveer 2 maanden is de bloeitijd: in juni dus. Onthoud wel dat je een Amaryllis pas kunt planten na de laatste vorst.

Amaryllis bloeit niet?

De bloeitijd is al geweest, maar de Amaryllis bloeit niet. Wat is er aan de hand? Als de Amaryllis alleen blad heeft en geen bloem is er vaak een probleem met de temperatuur. Zorg ervoor dat de plant op een plekje staat waar de temperatuur constant op kamertemperatuur is. Vermijd dus een plekje waar de Amaryllis last heeft van de tocht. Ook direct naast een raam kan vaak te koud zijn omdat er (vooral in de nacht) veel kou door het glas kan komen.

Als de temperatuur en hoeveelheid licht voldoende zijn, maar de Amaryllis bloeit niet, is er een probleem met de voedingsstoffen. Geef je de Amaryllis regelmatig water? De grond rondom de bol mag altijd licht vochtig zijn. Ook is het goed om haar af en toe een beetje plantenvoeding te geven. De energie in de voeding heeft de bol nodig om te kunnen bloeien.

Amaryllis uitgebloeide bloemen afknippen

Nadat de bloei is geweest kun je de Amaryllis bloemen afknippen. Knip enkel de bloemen af, niet het blad. Daarna kun je gaan beginnen aan de Amaryllis bol overhouden.