Amaryllis bol op schaal

Amaryllis bol op schaal

Een Amaryllis bol op schaal is iets wat we vaak op tafel zien staan tijdens de kerstdagen. De reden hiervoor is duidelijk: de Amaryllis bloemen zijn prachtig! Om de bollen uit te laten komen is de juiste verzorging noodzakelijk. Pak je dit niet goed aan, dan komen ze niet uit. Op deze pagina lees je alles over de juiste aanpak. Daarnaast vind je hier tips om meer plezier uit de Amaryllis bol op schaal te halen en een linkje om ze te kopen.

Amaryllis bol op schaal
Amaryllis bol op schaal

Amaryllis bol op schaal kopen

Wil je een Amaryllis bol op schaal kopen? Ga dan via onderstaande knop naar Bol.com. Op deze website staat het aanbod van meerdere webwinkels in één overzicht. Zo kun je goed vergelijken voor de beste prijs.

Amaryllis bol op schaal verzorgen

Standplaats en licht

De verzorging van een Amaryllis bol op schaal begint met het kiezen van de juiste standplaats. De standplaats bepaalt namelijk de hoeveelheid licht die de bol krijgt. De Amaryllis bol op schaal heeft veel daglicht nodig om tot bloei te komen. Zou je haar op een schaduwrijke plek zetten, dan wordt de bol niet “geactiveerd”. Ga maar na: in de lente komen bollen buiten uit. De Amaryllis moet dus een beetje in de maling worden genomen.

Zet de Amaryllis op schaal dus op een lichte standplaats. Vaak is dat dicht bij een raam. Let wel dat het raam niet op het zuiden is. Op deze plek is vaak veel direct zonlicht. De volle zon kan de blaadjes en bloemen van deze plant doen verbranden. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Kies dus een lichte plek, zonder volle zon.

Standplaats en temperatuur

Een tweede belangrijk aspect van de standplaats is de temperatuur. Net zoals er veel licht nodig is, heeft de Amaryllis bol op schaal ook een bepaalde temperatuur nodig om te gaan groeien (en later bloeien). Geef haar een plekje waar de temperatuur minimaal 18 graden is. Dat betekent dus niet bij een open raam of op de tocht.

Een plekje op de kachel wordt daarnaast niet aanbevolen omdat de lucht daar erg droog is. Droge lucht is schadelijk voor deze planten: het zorgt voor droge randen aan de blaadjes waardoor deze uiteindelijk afsterven. Wil je de Amaryllis bol op schaal toch bij de kachel zetten? Zet er dan een bakje water op. Dit water verdampt en voorkomt grotendeels de schade door de droge lucht.

Amaryllis bol op schaal water geven

Water geven hoeft pas nadat je de eerste groei aan de bol ziet verschijnen. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig is. Drijfnat is echt niet de bedoeling. Daarvan gaat de bol rotten en uiteindelijk dood. Meer tips vind je op onze pagina over een Amaryllis water geven.

Amaryllis op schaal

Amaryllis bol op schaal voeding geven

Het mooie van een bol is dat daar al veel voedingsstoffen in zitten. De Amaryllis bol op schaal heeft voldoende voeding om uit te komen en een flinke stengel te vormen. Daarna is voeding geven belangrijk. Zo ondersteun je haar om van groei naar bloei te gaan. Als je voeding voor bloeiende kamerplanten hebt is dat perfect. Anders is een normale kamerplanten voeding ook prima.

Waarom bloeit de Amaryllis bol op schaal niet?

Het kan zijn dat de Amaryllis bol op schaal wel groeit, maar niet bloeit. Hoe kan dit? Meestal heeft dit met de temperatuur te maken. Pas bij een temperatuur boven de 18 graden “denkt” de bol dat het lente is en tijd om te bloeien. Zorg dus voor een standplaats waar dit op orde is.

=> Ook mooi is een Amaryllis in vaas

Wat te doen na de bloei?

Na de bloei hoef je de Amaryllis op schaal niet weg te gooien, maar kun je haar opnieuw laten bloeien. Bekijk het stappenplan op de pagina over Amaryllis overhouden.