Amaryllis buiten laten groeien?

Amaryllis buiten

Kan een Amaryllis buiten groeien? Het kan, maar het vraagt wel enige aandacht. Van oorsprong groeien deze planten in zeer warme gebieden. Het verschil met ons klimaat is dan ook groot. Binnen doet de Amaryllis het bij ons prima. Wil je haar toch buiten zetten? Lees dan eerst de tips op deze pagina.

Je vind hieronder eerst informatie voor onze lezers uit Nederland en België. Daaronder de informatie voor de warmere klimaten.

Amaryllis buiten
Een Amaryllis kan buiten met wat aandachtspunten

Een Amaryllis buiten planten in een minder warm klimaat

Als je in het Noorden of Westen van Europa woont is de kans groot dat je deze bol hebt gekocht of gekregen rond de kerstperiode. De Amaryllis is rond deze tijd zeer populair! Helaas voor deze planten is het in deze tijd ook koud. De Amaryllis buiten zetten kan niet. Geef haar dus een plekje binnen, het liefst met lekker veel licht.

Wil je de Amaryllis toch buiten planten? Doe dat dan zodra de laatste vorst is geweest. Vergeet niet dat de Amaryllis van oorsprong uit zeer warme gebieden komt. Vorst is dus echt schadelijk en kan de bol zelfs dood maken. Je kunt de Amaryllis planten in normale aarde of potgrond. Het maakt hierbij niet uit of je kiest voor de volle grond of een plantenbak. Als je er meerdere gaat planten, houd de afstand tussen de bollen dan minimaal 30 centimeter. Deze ruimte hebben ze nodig zodra ze gaan bloeien: ze kunnen dan vrij breed worden.

Het voordeel van een pot is dat je ze gemakkelijk door de tuin heen kunt verplaatsen. Het is zelf mogelijk de Amaryllis even naar binnen te verplaatsen als het toch nog gaat vriezen. Ook is het goed om de Amaryllis uit de wind neer te zetten. Sterke wind vergroot het risico van om knakken van deze prachtige bloemen.

De komende periode mag je ze regelmatig water geven. Naarmate de planten groter worden, en uiteindelijk gaan bloeien, hebben ze meer en meer nodig. Voor meer tips kijk je op onze pagina over Amaryllis water geven.

Een Amaryllis buiten planten in een warm klimaat

Voor onze lezers in warmere landen: een Amaryllis kan buiten staan! Meestal krijg je deze planten als bol en moet je ze nog planten. Zorg ervoor dat ze met ongeveer een derde van de bol boven de grond uitsteken. De rest mag onder de grond komen. Als je er meerdere hebt is het goed om ze niet te dicht op elkaar te plaatsen. Naarmate de Amaryllis gaat bloeien kan ze vrij breed worden en groeien ze tegen elkaar aan.

De Amaryllis staat buiten het liefst op een lichte plek, maar niet in de volle zon. De volle zon kan de blaadjes doen verbranden, en dat is zonde. In de ochtend is de volle zon overigens prima, dan is ze nog niet zo krachtig. De hete middagzon moet echt worden vermeden. Ook is het goed om ze uit de wind te houden. Een sterke wind kan de planten beschadigen en daarnaast bestaat het risico dat ze om knakken. Zeker naarmate ze groter groeien wordt dit risico groter.