Amaryllis in vaas

Amaryllis in vaas

Heb je een Amaryllis in vaas staan of wil je een bestaande Amaryllis in een vaas gaan plaatsen? Een leuk idee! Veel mensen zetten deze bloemen op tafel tijdens de kerstperiode. De juiste manier om een Amaryllis in vaas af te snijden en verzorgen lees je op deze pagina.

Amaryllis in vaas

Amaryllis in vaas verzorging

Amaryllis in vaas schuin afsnijden

De eerste stap in de verzorging is het juist afsnijden van de Amaryllis: zo schuin mogelijk. Door de Amaryllis schuin af te snijden creëer je een groot oppervlakte onderaan de stengel. Deze oppervlakte heeft de Amaryllis nodig om voldoende water op te kunnen nemen.

Voor het afsnijden is het belangrijk om het mes te ontsmetten. Dit voorkomt dat de bloemstengels gaan rotten in het water. Daarnaast moet het mes goed scherp zijn. Zou je de Amaryllis afsnijden met een bot mes, dan maak je een lelijke snede wat niet goed is voor de bloem. Een laatste advies met betrekking tot het afsnijden: altijd snijden, niet knippen. Snijden is gemakkelijker op een nette manier te doen.

Amaryllis in vaas: hoeveel water?

Vul het water in de vaas tot een groot gedeelte van de stelen onder water staan. Er mag absoluut geen blad of bloem onder water staan. Gebruik altijd koud water uit de kraan. Nooit warm of lauw water. Enkel koud water is geschikt voor de Amaryllis in vaas.

De eerste dagen zal de Amaryllis zich snel volzuigen met water. Dit is normaal. Zorg er voor dat er altijd voldoende water in de vaas staat, zo’n 10 centimeter. Na enkele dagen neemt het water gebruik af.

Wat voor vaas gebruiken?

In wat voor vaas zet je de Amaryllis? Het mooiste is een hoge vaas van glas. In principe maakt het materiaal niet uit, maar door een glazen vaas kun je prachtig heen kijken. Zo zie je de Amaryllis volledig, in plaats van enkel de bovenkant.

Daarnaast is het goed om een zware vaas te gebruiken. Zodra de Amaryllis gaat bloeien wordt ze vrij zwaar aan de bovenkant. Met een lichte vaas heb je het risico dat deze omvalt en dat is natuurlijk zonde.

Standplaats voor de Amaryllis in vaas

Waarschijnlijk heb je deze bloem tijdens de kerstperiode in huis gehaald. Je wilt de Amaryllis in vaas dan ook een plek zetten waar iedereen haar kan zien. Toch is er meer nodig voor een goede standplaats. De bloemstelen hebben voldoende licht nodig om tot bloei te kunnen komen. Geef de Amaryllis in vaas dus een plekje met voldoende daglicht, maar houd haar uit de volle zon.

Een tweede belangrijk aspect aan de standplaats is de temperatuur. Bij een te lage temperatuur zal de Amaryllis niet bloeien. De temperatuur moet altijd boven de 15 graden liggen. Vermijd dus tocht en open ramen. Let op: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het water verdampt. Let hierop en vul het desnoods bij.

Voeding geven?

Gebruik voeding voor snijbloemen om de Amaryllis in vaas optimaal te verzorgen. Bij aankoop van de bloemen is er meestal een zakje bijgeleverd.

=> Ook leuk: een Amaryllis bol in wax