Amaryllis in wax

Amaryllis in wax

Een Amaryllis in wax is een populair cadeau tijdens de kerstdagen. De reden hiervoor is eenvoudig: de Amaryllis is een prachtige bloem die tijdens een kerstdiner prachtig staat. Daarnaast hoeft de ontvanger van de Amaryllis in wax geen groene vingers te hebben: je zet haar zo neer, zonder te hoeven verpotten.

Vaak bloeit de Amaryllis bol in wax nog niet bij ontvangst. Om dat voor elkaar te krijgen is de juiste verzorging nodig. Die aanpak lees je op deze pagina. Succes!

Amaryllis in wax
Een Amaryllis bol in wax

Amaryllis in wax kopen?

Ben je nog op zoek naar een Amaryllis in wax? Bekijk dan eens de aanbiedingen bij Bol.com. Via onderstaande knop ga je naar het actuele aanbod:

Amaryllis in wax verzorgen

Standplaats en licht

Je hebt een Amaryllis in wax in gekregen, maar waar zet je deze neer? De verleiding is vaak groot om haar midden op tafel te zetten: prachtig, zo kan iedereen haar zien. Toch is dit vaak niet de meest geschikte standplaats. Een Amaryllis in wax heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien (en later natuurlijk ook bloeien).

De perfecte standplaats is dan ook de plek waar veel daglicht is. Met daglicht bedoelen we trouwens geen direct zonlicht. Direct zonlicht is schadelijk voor de (bloem)blaadjes en kan deze verbranden. Geef de Amaryllis in wax dus een plekje met zo veel mogelijk licht, maar uit de volle zon.

Standplaats en temperatuur

Een tweede belangrijk onderdeel van de standplaats is de temperatuur. Een Amaryllis in wax houdt niet van kou. Een Amaryllis in vaas ook niet, maar dat even terzijde. Om te groeien en tot bloei te kunnen komen moet de minimale temperatuur boven de 15 graden liggen. Dat zit in de meeste woonkamers wel goed, maar kan toch misgaan zodra er een raam open staat (zeker in de winter). Vermijd dus een plekje op de tocht voor jouw Amaryllis wax bol.

Een plekje op de kachel is ook niet aan te raden, ook al is het daar natuurlijk wel lekker warm. Het probleem met een plekje bij de kachel is de droge lucht die hier vanaf komt. De Amaryllis in wax droogt zo veel te snel uit en zal daardoor uiteindelijk dood gaan.

Roteer de Amaryllis in wax

Na enkele weken kan er al een flinke stengel uit de Amaryllis in wax zijn gegroeid. Je kunt soms merken dat ze een beetje scheef begint te groeien. Door dit scheefgroeien kan de bloembol omvallen, en dat is zonde. Voorkom dit door de wax bol iedere paar dagen een kwartslag te draaien. Ze groeit namelijk naar het licht. Door dit roteren van de bol groeit ze iedere keer een klein stukje de andere kant op en is het eindresultaat een rechte bloemstengel.

Water geven aan de Amaryllis in wax

Moet je een Amaryllis in wax water geven? Daar kunnen we kort over zijn: nee. De bol van deze bloem is speciaal gekweekt zodat al het benodigde vocht al in de bol is opgeslagen. Dit type Amaryllis bol is dan ook anders dan de Amaryllis die je buiten kunt planten. Het voelt misschien wat vreemd om geen water te geven, maar het is echt niet nodig. Sterker nog: water zorgt er enkel voor dat de bol gaat rotten.

=> Andere soorten Amaryllis moet je wel water geven

Voeding

Hetzelfde geldt voor voeding geven: niet doen. In de Amaryllis wax bol zitten alle voedingsstoffen die ze nodig heeft om uit te kunnen groeien.

Waarom bloeit de Amaryllis in wax niet?

Jouw wax Amaryllis bol groeit wel, maar bloeit niet. Waarom? Dat heeft meestal te maken met een tekort aan licht. De wax Amaryllis heeft veel daglicht nodig. Meestal heb je deze binnen staan met kerst en is het winter. Je moet de bol dus een beetje in de maling nemen zodat ze “denkt” dat het lente is. Zorg dus voor voldoende licht op de standplaats.

Daarnaast moet de temperatuur altijd boven de 15 graden liggen, maar het liefst hoger. Zo stimuleer je de Amaryllis in wax om te gaan bloeien.

wax Amaryllis bol

Een Amaryllis in wax overhouden

Is de Amaryllis in wax uitgebloeid? Een veelgehoorde term is het overhouden. Dat betekent feitelijk de bol op de juiste manier behandelen zodat ze later weer opnieuw gaat bloeien. Meestal zijn de wax bollen niet geschikt om over te houden. Wil je het toch proberen? Op de pagina Amaryllis overhouden staat een duidelijke handleiding.

Hoe werkt een Amaryllis in wax?

Het is een bijzonder gezicht: zo’n bol in wax. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit wordt gedaan. Ten eerste worden deze Amaryllis bollen speciaal gekweekt voor de verkoop in wax. Het is namelijk belangrijk dat ze alle voedingsstoffen in de bol hebben zitten die ze straks nodig hebben: er kan niks meer bij worden gegeven. Ook is de afmeting van de bol belangrijk.

De wax die op de bol wordt aangebracht moet op precies de juiste temperatuur zijn. Zou de wax te warm zijn, dan wordt de bol beschadigd en zal ze nooit meer gaan groeien of bloeien. Zou de wax te koud zijn, dan sluit deze niet goed om de bol heen. Deze afsluiting is juist belangrijk zodat de Amaryllis bol niet uitdroogt.