Graslelie (Chlorophytum) verzorgen

De Chlorophytum Comosum, bij veel mensen bekend als Graslelie of Zebragras, is zeer makkelijk te verzorgen. Hij wordt beschouwd als een van de meest aanpasbare kamerplanten. De reden is dat deze plant in veel verschillende omstandigheden groeien: warm of koud, licht of donker, het maakt de Chlorophytum allemaal niks uit. Zolang het maar niet te extreem is natuurlijk.

Een andere bijnaam is de Spiderplant (Spinnenplant). Deze bijnaam dankt de plant aan haar stekjes. Deze bungelen als spinnen uit de moederplant. Dit effect is groter bij zijn broertje, de Chlorophytum Bonnie, vanwege het gekrulde blad.

graslelie
De Graslelie, officieel Chlorophytum
Officiele naamChlorophytum Comosum
Ook bekend alsGraslelie, Zebragras, Spinnenplant, Sprietplant
WaterRuim
StandplaatsLicht, geen direct zonlicht
GiftigNiet duidelijk, houdt kat uit de buurt

Standplaats en licht

De Spinnenplant doet het goed in veel of weinig licht, maar let er op dat deze nooit in direct zonlicht staat. Dit kan er voor zorgen dat hun bladeren verbranden en bruine uiteinden en vlekken krijgen.

Hoeveel water moet een Spiderplant?

Geef de Graslelie matig tot veel water. Deze is af en toe flink dorstig! Belangrijk is om de grond in de lente en zomer vochtig te houden om de groei te stimuleren. Laat de grond dan ook niet te veel uitdrogen.

Temperatuur

Een gemakkelijk te verzorgen plant, dat zeiden we al. Hij doet het dan ook fantastisch op de gemiddelde kamertemperatuur van tussen de 13 en 27 ° Celsius. Warmer is voor een tijdje geen probleem (niet te lang), maar geef dan ook wat meer water.

Kun je een Chlorophytum Comosum buiten houden?

Alle Graslelie soorten kunnen naar buiten, maar let er op dat deze absoluut geen vorst verdraagt! Ook is het verstandig om jonge plantjes eerst binnen op te kweken tot ze sterker zijn. Ook voor buiten geldt hetzelfde advies voor licht als binnen: geen direct zonlicht.

Chlorophytum
Een kleine Chlorophytum

Voeding

Bemest tot twee keer per maand in het voorjaar en de zomer, vermijd echter overbemesting. Dit kan met vloeibare plantenvoeding.

Is de Graslelie giftig?

De plant staat als niet giftig aangegeven op de website van ASPCA. Toch wordt geadviseerd om vooral katten niet in de buurt te laten komen van deze plant.

Het sap van de graslelie bevat chemische verbindingen waarvan wordt gezegd dat ze verwant zijn aan opium. Sommige studies tonen aan de de plant een licht hallucinogeen effect heeft op katten. Hoewel dit als niet-toxisch wordt beschouwd, kan dit nog steeds leiden tot maagklachten, braken en diarree. Het advies is dan ook: houdt de kat uit de buurt van de Graslelie!

graslelie is giftig voor katten
Hou de Graslelie liever uit de buurt van katten

Hangplant

Onder de juiste omstandigheden kan de Graslelie flink groeien. De plant wordt flink groot, maar schiet daarnaast ook nog flink wat babies uit. Als de plant volwassen is, en onder de juiste omstandigheden wordt verzorgd, kunnen dat er heel veel zijn.

De bijnaam “Spinnenplant” wordt dan helemaal duidelijk! Bij goede verzorging van de Graslelie kan de plant dan ook uitgroeien tot een heuse hangplant!

Het leuke is dat je deze “spinnetjes” kunt laten uitgroeien tot nieuwe planten. Verder lezen over het stekken van de Graslelie?

Graslelie snoeien

Zie je het niet zitten om de Chlorophytum tot hangplant om te toveren, dan kun je de graslelie snoeien. De eerste stap is het verwijderen van alle spinnen, de babies. Daarna kun je de grootste bladeren verwijderen vanaf de basis. Gebruik hiervoor een scherp mes. Daarna kun je doorgaan naar de iets minder grote bladeren. Dit zet je door totdat je tevreden bent.

Bloemen

In de zomerperiode kun je extra worden beloond voor een goede verzorging van de Graslelie. De plant produceert dan kleine witte bloemen die op lange stengels naar beneden reiken. Je kunt ze laten zitten, of er voor kiezen om ze te stekken!

bloemen Chlorophytum
De witte bloemen van de Chlorophytum

Veel voorkomende problemen

De Graslelie voelt slap aan

Probeer altijd eerst water te geven. Is de grond nog niet uitgedroogd? Dan heeft de Graslelie waarschijnlijk voeding nodig. Geef wat vloeibare plantenvoedingen je ziet de plant snel weer vol leven!

De witte strepen van Chlorophytum verdwijnen

Hoogstwaarschijnlijk omdat de plant te weinig licht heeft gekregen. Met donker blad kan hij het weinige licht beter opvangen. Verplaats de plant naar een plek met meer licht en je zult zien dat de nieuwe bladeren weer witte strepen hebben.

Bladeren van de Graslelie zijn doorzichtig

De plant heeft te koud gestaan of staat nog steeds te koud. Verplaats deze naar een warmere plaats. Plaats je hem in de buurt van een verwarming? Let er dan op dat je vaker water geeft.

De uiteinden van de bladeren zijn bruin/zwart

Dit komt hoogstwaarschijnlijk door uitdroging. Geef de Graslelie eens een goede gietbeurt. Ook helpt het vaak om de binnenpot in een emmertje water te zetten en de plant al het water op te laten zuigen.

Een tweede mogelijkheid is dat de plant te lang in direct zonlicht heeft gestaan. Een beetje is niet erg, maar zorgt dat deze vooral niet de middagzon te verduren krijgt.

Hee planten liefhebber!

Volg je onze Pinterest al?