Maranta (Tiengebodenplant) stekken

De Maranta Leuconeura, ook wel bekend als de Tiengebodenplant of Prayerplant is een prachtige plant en kent vele soorten zoals de Maranta Lemon Lime en de Maranta Fascinator Tricolor. Al deze variaties zijn te stekken.

Voor het stekken is het belangrijk dat je plant volwassen en vol genoeg is. Je gaat stukken van de plant afhalen en deze moet dus wel tegen een stootje kunnen! Stekken van de Maranta kan op twee manieren:

Maranta stekken in water

De Maranta is het makkelijkste te stekken door de wortels te laten vormen op water.

Stap 1
Zoek een aantal goede stukken van de plant af om te stekken. Het is belangrijk dat je voor iedere stek een stukje stengel met een paar bladeren neemt. De wortels gaan straks uit de “oksels” groeien, dus dat gedeelte hebben we nodig. Ook de bladeren zijn belangrijk zodat de stek kan blijven leven.

maranta bladeren afgesneden voor stekken
Afgeknipte stukken Maranta, klaar om op water gezet te worden

Stap 2
Zet de afgeknipte stekken in het water. Nu is het een kwestie van wachten tot de Maranta stekken goed zijn geworteld. Ververs een of twee keer per week het water. Zoals hieronder op de foto te zien verschijnen de wortels uit de “oksel” van de Maranta.

maranta stekken wortels verschijnen
De eerste wortels verschijnen!

Stap 3
Zodra de wortels een paar centimeter zijn kan de stek in de aarde worden gezet. Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe Maranta!

Maranta direct in de grond stekken

Deze methode is voor de wat meer gevorderde stekkers onder ons. Je kunt de Maranta ook stekken door een stuk van de plant te nemen, inclusief wortels. Lees hieronder de stappen. Daaronder staat een handig filmpje van Zelf Maken is Leuker.

Stap 1
Ten eerste moet de Maranta uit de pot. Haal het grootste gedeelte van de aarde van de wortels zodat je er goed bij kunt.

Stap 2
Nu wil je een stuk van de kluit, inclusief bladeren, scheiden van de moederplant. Het liefste doe je dit met je handen, maar mocht de kluit echt te sterk zijn gebruik je een mesje. Doe voorzichtig!

Stap 3
De nieuwe stek kan in de grond. Gefeliciteerd, je hebt nu een nieuwe Maranta!

Maranta stekken door de kluit te scheuren

Hee planten liefhebber!

Volg je onze Pinterest al?