Peperomia Prostrata

Op het eerste gezicht zou je denken dat de Peperomia Prostrata een vetplant is vanwege de dikke, enigszins sappige bladeren. Toch geven ze de voorkeur aan een hogere luchtvochtigheid en meer water dan de meeste vetplanten.

De Peperomia komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Centraal en Zuid Amerika. In dit tropische klimaat groeit de plant op de grote bomen. De Peperomia is dan ook geliefd onder mensen met een tropisch terrarium. Maar geen nood! Ook op een vensterbank zal deze plant het prachtig doen! De bijnaam is niet voor niets de Radiatorplant.

Een andere bijnaam voor de Prostrata is String of Turtles. Als we kijken naar de ronde kleine blaadjes lijken dit net schilden van schildpadden. En gezien al deze kleine blaadjes aan strings aan elkaar zitten, is deze bijnaam niet zo verwonderlijk!

De String of Turtles is geen moeilijke plant om te verzorgen. Zijn kleine formaat en prachtige bladeren maken hem perfect voor zowel de studentenkamer als de grotere woningen.

de verzorging van de peperomia prostrata
Een prachtige Peperomia Prostrata

Peperomia Prostrata Verzorging

Standplaats Peperomia Prostrata

Peperomia doet het goed in licht tot matig licht, zoals dat in een raam op het noorden of oosten. Ze kunnen gemakkelijk worden gekweekt onder TL-verlichting, waardoor ze ook een mooie plant zijn voor op kantoor.

De Peperomia Prostrata water geven

Een belangrijk deel van de verzorging van de Peperomia is water geven. Houd de grond altijd iets vochtig tijdens het groeiseizoen. Wacht in de herfst en winter tot de grond droog is om de plant water te geven.

Ze houden van gestaag vochtige grond, maar kunnen erg gevoelig zijn voor te veel water geven. Overwaterde Peperomia heeft de neiging te verwelken of heeft opgeheven, korstachtige uitsteeksels op hun bladeren.

Om dit te voorkomen kun je onderin de pot een drainage gat boren. Leg op de bodem een laag hydrokorrels. Het overtollige water zakt dan uit de aarde tussen de hydrokorrels en kan dan de pot uit.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Alhoewel warmte de voorkeur heeft, doet de Peperomia het ook goed in de relatief koele omgeving van de meeste huizen. Ze houden niet van een droge lucht. Zorg dan ook voor een relatief hoge luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien of door de pot in een met water gevulde grindbak te plaatsen.

Voeding

Bemest tijdens het groeiseizoen iedere twee weken. Gebruikt het liefste verdunde vloeibare meststof. Je kunt ook eenmalig mesten. Gebruik dan kunstmestkorrels met gereguleerde afgifte aan het begin van het groeiseizoen. Bemest sowieso niet in de winter.

Wanneer verpotten?

Peperomia houdt het liefst van een wat krappere pot. Verpot hem het liefst alleen om hem wat verse aarde te geven. Plaats hem daarna weer terug in dezelfde pot. Eventueel kan het een maatje groter.

Wanneer de Peperiomia snoeien?

Het is niet altijd nodig om de Peperomia te snoeien. De reden kan zijn dat je hem liever wat korter hebt, dat kan natuurlijk! Het doel van snoeien is om de grootte en groei te regelen, dus verwijder het liefst alleen de beschadigde bladeren en stengels die zeer groot zijn. De Peperomia kan niet te zwaar worden gesnoeid. Er bestaat dan het risico dat de plant permanent beschadigd raakt, wat de groei niet ten goede komt.

Ziektes en problemen

Mijn Peperomia Prostrata verliest bladeren!

Schrik niet als de Prostrata een paar van de onderste bladeren verliest, maar massale bladdruppel is meestal te wijten aan een temperatuurverandering of kunstmestprobleem.

Mijn Prostrata heeft wolluis

Peperomia is gevoelig voor wolluis, dus houd een oogje op katoenachtige witte massa’s aan de stengels of onderkant van bladeren. Dit kun je er simpelweg afvegen met een nat doekje.

Andere Peperiomia Soorten

Er zijn veel andere leuke soorten in de Peperomia familie. Zo zijn er bijvoorbeeld:

StandplaatsWarm en licht
Water2 maal per week een beetje
GiftigNee
HoogteTot 15 centimeter
BloeiperiodeHet hele jaar door
AfkomstCentraal en Zuid Amerika
BijnamenRadiatorplant, String of Turtles
report this ad

Hee planten liefhebber!

Volg je onze Pinterest al?