Siernetel (Coleus)

siernetel coleus

De Siernetel, of Coleus, is populair vanwege de uitbundige kleuren en tekeningen op het blad. Er zijn vele soorten beschikbaar, allen met hun eigen unieke kleur(en). De bladeren zijn breed aan de basis en lopen af in een punt.

Oorspronkelijk komt de Siernetel uit de warme gebieden van Azië, maar nu alom bekend in ons land. De Coleus deed zijn intrede als sierplant voor in de tuin, maar nu zien we hem vooral als kamerplant.

De Siernetel kun je, net zoals de Eucalyptus plant, zowel binnen als buiten houden. Op deze pagina lees je eerst over de verzorging van de Siernetel als kamerplant. Daarna over de verzorging als tuinplant. Ook kun je hier lezen hoe je deze plant kunt stekken, uit laten groeien vanaf zaad en de verschillende soorten die er zoal te vinden zijn.

siernetel oftewel coleus
Verschillende Coleus cultivars

Siernetel als kamerplant verzorging

Standplaats

Het belangrijkste aan de Coleus verzorging is de hoeveelheid licht. Door de plant op een lichte standplaats te zetten blijven de kleuren op het blad mooi. Daar heeft de plant licht voor nodig.

Let wel op: het moet gaan om indirect zonlicht. Als de Siernetel direct zonlicht op de bladeren krijgt kunnen deze verschroeien. Er zit wel een verschil in de sterkte van het zonlicht. Een beetje ochtendzon is prima, maar de middagzon is al snel te heet.

Houd bij de standplaats ook rekening met de tocht. Deze plant houdt daar absoluut niet van.

Water geven

Hoe veel en hoe vaak geef je de Siernetel water? Dat hangt af van het seizoen. In het groeiseizoen kan de Coleus flink groeien en verlangt dan ook veel water. Zorg dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef niet opnieuw water als de grond nog té vochtig is, maar voorkom dat de grond uitdroogt.

In de winter heeft de Siernetel een stuk minder water nodig. Je zult merken dat de grond dan minder snel opdroogt. Geef een beetje water als je voelt dat de eerste paar centimeter van de aarde droog is.

Je merkt het overigens vanzelf als je te weinig water geeft. De plant laat dan de bladeren slap hangen.

siernetel verzorgen

Grond en pot

Jouw Siernetel stelt niet veel eisen aan de grond en de pot waar hij in staat. Je kunt normale potgrond gebruiken. Belangrijker is dat er een gat onderin de pot zit zodat overtollig water er uit kan stromen. Je kunt dit proces verbeteren door wat hydrokorrels te leggen op de bodem van de pot.

Snoeien

De Siernetel kan zeer hard groeien. Vaak resulteert dit in een minder mooie plant. Hij wordt dan vooral lang en maakt steeds minder blad aan.

Je kunt dit proces verhelpen door de Siernetel te toppen. Dit doe je door het bovenste stuk van de plant af te knippen. Daarmee stimuleer je de plant om meer in de breedte te groeien. Doe dit regelmatig en je voorkomt dat de plant te lang en kaal wordt.

Gebruik bij het snoeien altijd een schone schaar. Een vieze schaar gebruiken heeft het risico dat de plant ziek wordt.

Voeding

Tijdens het groeiseizoen verbruikt deze plant veel energie. Zeker als hij in een pot staan kan er aan voeding snel een tekort zijn. Voed de plant daarom tweewekelijks bij met kamerplantenvoeding.

Lees wel altijd goed de instructies op de verpakking. Veel kamerplantenvoeding is super geconcentreerd en je geeft dan ook snel te veel. Een overschot aan voeding in een pot kan serieuze schade toebrengen aan een plant.

je kunt een siernetel prima als kamerplant houden

Luchtvochtigheid

De Siernetel houdt van een hoge luchtvochtigheid. Helaas is de luchtvochtigheid in onze kamers vaak te laag. Verbeter de omstandigheden eenvoudig door de plant te benevelen met een plantenspuit. Doe dit een paar keer per week. Dat zal de Siernetel enorm waarderen!

In de winter vergt dit nog wat extra aandacht. Als de kachel aan staat daalt de luchtvochtigheid nog verder. Het helpt om een bakje water op de kachel te plaatsen. Dit verhoogt plaatselijk de luchtvochtigheid en beperkt de schade aan je plant.

Siernetel buiten verzorging

De Coleus kan in de tuin of in plantenbakken worden gehouden. De verzorging komt grotendeels op hetzelfde neer als de verzorging als kamerplant: geen directe zon, de grond vochtig houden en toppen als de plant te hoog wordt.

Een extra aandachtspunt buiten is de warmte. Door de warmte verdampt deze plant veel water. Geef tijdens warme periodes dan ook wat extra water.

Een ander punt is de levensduur. Een Siernetel binnen gaat lang mee, buiten is het vaak een 1-jarige plant. Dat komt omdat een Siernetel niet kan overwinteren onder de 10 graden Celsius. De plant is dus niet winterhard. Gelukkig kun je hem makkelijk stekken en vanuit zaad laten groeien, zie hieronder.

Als jouw Coleus wel de winter doorkomt is deze vaak uitgegroeid tot een lange en lelijke plant zonder veel blad. In dat geval knip je hem af tot een paar centimeter boven de grond. Jouw plant zal weer prachtig gaan uitlopen.

=> Wist je dat er meer planten zijn die je zowel binnen als buiten kun houden? Bijvoorbeeld de Oxalis Triangularis.

de siernetel kan prima buiten

Siernetel stekken

Kun je een Coleus stekken? Zeker, heel makkelijk zelfs! Het stekken van een Siernetel is leuk want je kunt zo andere mensen blij maken met deze mooie plant. Daarbij heeft het een extra voordeel: door stukken van de plant af te knippen stimuleer je de groei. De moederplant wordt er voller en mooier van.

Het vermeerderen van jouw Coleus doe je als volgt:

  1. Zorg altijd voor een schone en scherpe schaar. Hiermee verklein je het risico op ziektes aan de moederplant.
  2. Kies een mooie stengel uit met minstens 2 bladeren. Knip deze af, zo dicht mogelijk tegen de stam van de plant. Je kunt er overigens ook kiezen om een stek te maken van de top. Ook bij het toppen geldt: minimaal 2 bladeren.
  3. Heb je meer bladeren aan je stek, haal die er dan af. Bovenop moeten er 2 blijven zitten.
  4. Zet jouw Coleus stek in een glas water. Nu is het wachten tot de worteltjes verschijnen. Dit is meestal binnen een week, een beetje afhankelijk van de warmte.
  5. Als de worteltjes een paar centimeter zijn kan hij in de aarde.
  6. Houd de aarde van het nieuwe plantje een tijdje goed vochtig. Dan hebben de worteltjes tijd om te wennen. Daarna kun je over gaan op de normale verzorging van de plant.

Siernetel bloem

Deze planten bloeien in de zomermaanden, meestal zo tussen juni en augustus. De bloemen zijn eerst groen en komen op lange stengels die bovenop de Siernetel groeien. Daarna worden de bloemen meestal licht paars.

De meeste mensen hebben deze planten voor het kleurrijke blad, niet voor de bloemen. Is dat het geval, dan kun je de bloemen weghalen. De bloem kost de plant veel energie. Door deze te verwijderen gaat deze energie naar het blad.

siernetel in bloei
De bloem van de Coleus

Siernetel soorten

Zoals eerder gezegd zijn er velen Siernetel soorten. Eigenlijk te veel om op te noemen. Hieronder een aantal van onze favorieten.

Coleus Wizard Velvet Red

coleus wizard velvet red

Coleus Wizard Pink

coleus wizard pink

Coleus Chocolate Mint

coleus chocolate mint

Coleus Black Dragon

coleus black dragon

Coleus Scutellarioides Stormy Weather

Coleus scutellarioides 'Stormy Weather'

Coleus Palisandra

coleus palisandra

Coleus Rustic Orange

coleus rustic orange

Coleus Kong

coleus kong

Coleus Redhead

coleus redhead

Veelgestelde vragen

Mijn Siernetel wordt vaal

Worden de bladeren van jou plant vaal? De kleuren minder intens en het patroon niet meer zo scherp? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn.

Meestal is het een signaal dat de plant te weinig licht krijgt. Staat jouw Coleus in de schaduw? Geef hem dan een plekje met meer licht. Let op met direct zonlicht. Dat vindt de plant niet fijn .

Een andere mogelijkheid kan zijn dat de plant te weinig water en/of voedingsstoffen krijgt. Lees bovenaan deze pagina over de juiste hoeveelheid water geven en hoe vaak je bij moet voeden.

Is de Siernetel giftig?

Helaas zijn de berichten hierover tegenstrijdig. Er zijn een aantal bronnen die claimen dat deze plant niet giftig is. Tegelijkertijd zijn er ook bronnen die zeggen dat hij juist wel giftig is. Wij durven het niet te testen.

Wil je het volledig zeker weten? Haal dan geen Siernetel in huis als je kleine kinderen, katten of honden hebt. Er zijn genoeg andere alternatieven zoals de Peperomia.

Samenvatting

NaamColeus Blumei
Ook bekend alsSiernetel, Plectranthus Scutellarioides, Solenostemon Scuttelarioides
StandplaatsVeel indirect licht
WaterMeer dan gemiddeld

Inhoudsopgave: