Tradescantia Fluminensis

De Tradescantia Fluminensis komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig groeit de plant ook in het wild in Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. In deze gebieden wordt de plant als onkruid beschouwd. Deze plant groeit zo snel dat hij al snel andere planten overgroeit.

Dat deze plant zo snel en makkelijk groeit is een van de redenen dat het een geliefde kamerplant is in Nederland. Het is een zeer makkelijk te verzorgen plant. Houd hem echter wel binnen. Het Nederlandse klimaat is, vooral in de winter, te koud voor de Tradescantia Fluminensis.

De bladeren worden ongeveer 3 centimeter lang en lopen puntig af. Het hele jaar door bestaat de kans op leuke, kleine, witte bloemetjes. Net zoals de bloemen van de andere leden van de Tradescantia familie hebben deze bloemetjes 3 blaadjes en hebben de vorm van een driehoek.

Tradescantia Fluminensis in bloei
De bloem van de Tradescantia Fluminensis

Bijzondere varianten

Tradescantia Fluminensis is een klein beetje een buitenbeentje in de Tradescantia Familie. Het blad is namelijk volledig groen. De meeste leden zijn namelijk volledig paars, zoals Tradescantia Pallida bladeren. Anderen hebben juist paarse tinten in het blad, zoals Tradescantia Zebrina, of roze tinten, zoals de Tradescantia Nanouk.

Wel bestaan een aantal bijzondere varianten op Tradescantia Fluminensis. Hierbij hebben de bladeren een patroon met andere groentinten, zoals bij de Tradescantia Flumensis Quicksilver.

Hieronder zie je de Tradescantia Fluminensis Lilac:

Tradescantia Fluminensis Lilac
Tradescantia Fluminensis Lilac

Ook bestaat er nog de Tradescantia Flumensis Albovittata. Deze heeft variaties in het blad met een soort van melkwitte kleur. Dit is dezelfde kleur wit als de Tradescantia Tricolor in het blad heeft.

Tradescantia Flumensis Albovittata
Tradescantia Flumensis Albovittata

Tradescantia Flumensis verzorging

Standplaats & Licht

De plant verlangt een plekje waar hij veel, maar indirect zonlicht krijgt. Dat betekent liever geen direct zonlicht, zeker niet in de warme middag. Een streepje zon in de ochtend en avond kan geen kwaad. De plant zal het ook goed doen in de schaduw. Hij groeit dan wel iets minder hard.

Heb je een bonte variant? Net zoals bij andere bonte familie leden als de Tradescantia Spathacea is de behoefte aan licht net iets anders. De variatie op het blad zal verdwijnen als hij te weinig licht krijgt. Geef hem dan een plekje waar hij wat meer ziet. Ook nog steeds geen direct zonlicht, dat doet de bladeren juist weer verschroeien.

Water geven

Bij het water geven gaat het om de juiste balans. De Tradescantia Flumensis houdt niet van kurkdroge grond, maar ook niet van te nat. Het beste is om wekelijks een klein beetje water te geven. De grond mag daarna ietsjes opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Grond & pot

In principe is normale kamerplanten grond prima voor deze plant. Wel is het belangrijk dat overtollig water kan wegstromen. Zoals hierboven staat houdt deze plant niet van te natte grond.

Boor daarom altijd een drainage gat onderin de pot. Leg ook een laagje hydrokorrels in de pot. Zo weet je zeker dat het water weg kan stromen als je een keer te veel geeft.

Tradescantia Fluminensis
Tradescantia Fluminensis

Sproeien

Deze plant komt oorspronkelijk uit een warm gebied met een hoge luchtvochtigheid. Al hoewel hij het goed doet in onze woning, zal de plant het zeer waarderen als de luchtvochtigheid iets wordt verhoogd.

Dit kun je voor elkaar krijgen door de plant een paar keer per week te benevelen met de plantenspuit. Een ander voordeel is dat je zo stof op de bladeren voorkomt. Dit maakt de plant een stuk mooier!

Snoeien

Deze plant groeit snel! Het is niet voor niets dat deze plantenfamilie in het Engels de bijnaam “Inch plant” heeft. In het groeiseizoen kan deze plant tot wel een inch per dag groeien.

Dat is leuk omdat je dan snel een grote plant hebt. Het is ook een nadeel. Deze plant wordt namelijk snel langbenig. Dan heb je steeds meer stengel en steeds minder blad. Dan is het tijd om hem te snoeien!

Het is belangrijk om een scherpe en schone snoeischaar te gebruiken. Daarmee verklein je de kans op beschadigingen aan de plant. Snoei de scheuten terug met ongeveer een kwart. Dit lijkt veel, maar je zult zien dat jouw Tradescantia Flumensis veel voller terugkomt.

Een leuk voordeel: deze plant is heel makkelijk te stekken. Je kunt jouw afgeknipte stengels laten uitgroeien tot nieuwe planten. Lees erover op onze pagina over Tradescantia stekken.

groene tradescantia

Is Tradescantia Flumensis giftig?

De plant is niet per se giftig, maar moet zeker uit de buurt gehouden worden van katten, honden en kinderen. Het sap in de bladeren kan namelijk irritatie veroorzaken aan de slokdarm als je het binnen krijgt.

Samenvatting Tradescantia Flumensis

Botanische naamTradescantia Flumensis
Ook bekend alsTradescantia Albiflora
LichtVeel indirect licht
WaterGemiddeld
Giftig?In sommige situaties

Inhoudsopgave: