Tradescantia soorten

Tradescantia is een planten geslacht die meer dan 70 bekende soorten bevat. Ze komen oorspronkelijk voor in de warme gebieden van Amerika. Het geslacht is vernoemd naar de twee Britse hoveniers John Tradescant senior en zijn zoon John Tradescant junior.

Al hoewel er vele Tradescantia soorten zijn, is de meest bekende toch wel de Tradescantia Zebrina. Deze plant is geliefd als kamerplant voor zowel de gevorderde als de beginnende plantenliefhebber.

Tradescantia soorten zijn met name populair als kamerplant omdat ze zeer snel groeien. In het Engels hebben ze ook wel de bijnaam “Inch plant” omdat ze onder de juiste omstandigheden wel een inch per dag kunnen groeien. Dat is ongeveer 2,5 centimeter! Zo heb je snel een mooie en volle hangplant.

Een andere reden is dat deze planten zeer makkelijk te verzorgen zijn. Ze zijn niet veeleisend. Ook kun je heel gemakkelijk jouw Tradescantia stekken. Naast de Zebrina zijn er dus nog vele andere Tradescantia soorten. Op deze pagina vind je de meest voorkomende.

Tradescantia Zebrina

We starten maar meteen met de populaire Tradescantia Zebrina. Waar veel mensen het hebben over “Tradescantia”, bedoelen ze niet het planten geslacht maar de Zebrina. Het is ook niet zonder reden dat deze Tradescantia soort zo populair is. Het is een makkelijk te verzorgen plant met mooie, fluweelachtige, paarse bladeren.

Tradescantia soorten, de zebrina
Tradescantia Zebrina

Tradescantia Spathacea

Ook een Tradescantia soort met paars in het blad, maar dan een zeer onbekende versie. Bijzonder aan deze variant is dat je hem in Nederland vooral buiten ziet. Hij is overigens niet winterhard, dus na de herfst moet ie naar binnen. Meer lezen over de Tradescantia Spathacea?

tradescantia soorten, de Spathacea

Tradescantia Pallida

Deze lijkt een beetje op de vorige soort. Ook deze is geen hangplant, maar wordt gebruikt in tuinen als een bodembedekker. Net zoals de andere Tradescantia soorten groeit de Pallida zeer snel. Plaats er een paar in een grote bak of border en je hebt binnen no-time een oase vol Tradescantia Pallida. De bladeren zijn knalpaars en zijn wat dikker dan die van zijn broertjes en zusjes.

pallida andere soorten vaderplant

Tradescantia Fluminensis

Eigenlijk is de Fluminensis een beetje een vreemde variant tussen de anderen in het Tradescantia geslacht. Deze soort groeit hetzelfde als de Zebrina, maar het blad is volledig groen. De andere bekende Tradescantia soorten hebben allen wel iets van paars in het blad. Meer lezen over de Tradescantia Fluminensis op deze pagina.

variaties tradescantia plant

Tradescantia Tricolor

Deze hebben we voor het laatste bewaard. Dit vinden we stiekem namelijk de allermooiste: Tradescantia Fluminensis Tricolor. Het is een variant op de Fluminensis, maar dan met drie kleuren in het blad: roze, melkwit en groen. Soms zijn de bladeren een effen kleur, soms hebben ze een patroon.

Tradescantia soorten tricolor

Hee planten liefhebber!

Volg je onze Pinterest al?