Weigelia snoeien

Als je eenmaal een prachtige Weigelia in jouw tuin hebt staan dan wil je die natuurlijk goed verzorgen. De Weigelia snoeien is essentieel in deze verzorging! Als je goed voor jouw plant zorgt heb je hier de meeste plezier van.

Jouw Weigelia snoeien is belangrijk voor twee zaken. Ten eerste, en dit is voor veel mensen het belangrijkste: de bloemen. Door regelmatig slim te snoeien stimuleer je de groei van bloemen. Ten tweede helpt het de plant gezond te houden. Door te snoeien zorg je ervoor dat alle takken licht en lucht krijgen. Dit bevordert de gezondheid van de Weigelia.

Op deze pagina lees je alles over de juiste aanpak.

Weigelia snoeien
Bij snoeien het gaat om de bloemen!

Wanneer Weigelia snoeien: het gaat om de bloemen

Als plantenliefhebber ken je waarschijnlijk de uitspraak “Snoeien is bloeien” wel. Ook voor de Weigelia gaat deze uitspraak op. Het hoofddoel van het snoeien van de Weigelia is dan ook de bloei stimuleren.

Hoe langer een Weigelia niet wordt gesnoeid, hoe meer slappe takken zonder bloemen deze aanmaakt. Dit komt de schoonheid van de plant natuurlijk niet ten goede. Snoeien stimuleert bloeien. De bloemen van de Weigelia komen op het hout dat het vorige jaar is gesnoeid.

Maar wanneer snoei je nu jouw Weigelia? Ga pas aan de slag als de plant volledig is uitgebloeid. Het verschilt een beetje per soort, maar meestal is dat in de late lente of de vroege zomer.

Wees hier echt niet ongeduldig mee. Als je te vroeg de snoeischaar in jouw Weigelia zet, heeft dit een negatief effect op de bloei van komend jaar!

Hoe Weigelia snoeien

De voorbereiding

Dus je hebt gewacht tot de Weigelia volledig is uitgebloeid. Dan kunnen we aan de slag. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor een scherpe snoeischaar. Een botte snoeischar kan namelijk de plant beschadigen. Ook kan het slim zijn om handschoenen aan te trekken.

Opruimen

De eerste stap is het verwijderen van al het zieke en dode hout. Dit is belangrijk omdat anders ziekte in de plant zich verder kan verspreiden. Ook slap hangende takken moeten weg. Deze zullen nooit bloemen gaan produceren.

Zieke of dode takken kun je herkennen doordat ze een andere kleur hebben dan de gezonde takken, meestal grijs of licht grijs. Ook voelen deze takken vaak wat lichter aan. Ook als je takken met schimmel tegenkomt moeten deze weg.

Al deze takken knip je af, zo dicht mogelijk bij de hoofdtak. Dit is de belangrijkste eerste fase van de snoei van de Weigelia.

snoeien van de weigelia doe je voor de bloemen

Vorm bepalen

Nu we de kans op ziektes hebben verkleind, is de volgende stap het bepalen van de vorm. In de volgende stap gaan we echt aan de slag, maar het is belangrijk om van te voren al helder te hebben hoe het eindresultaat er uit moet komen te zien.

Door te snoeien kun je zowel de grootte als de vorm van de struik bepalen. Als je een tak afknipt boven een knop kun je bepalen welke kant de tak straks op gaat groeien. Knip je een tak boven een knop die naar buiten staat? Dan groeit de tak die kant op. Knip je hem boven een knop die naar binnen staat, dan groeit de tak naar binnen. Houd dit in gedachten!

De Weigelia snoeien

Nu je weet wat de vorm is, en alle dode en zieke takken zijn weg, is het eigenlijk niet meer zo moeilijk. Nu gaan we eerst alle uitgebloeide scheuten terugsnoeien tot de eerste scheut die dat jaar geen bloemen heeft gedragen. Dan houd je eigenlijk de basis van de plant over.

Daarna snoei je ongeveer een derde van de oude takken weg tot het midden van de struik. Dit is belangrijk want zo creëer je een open struik. Op die manier kunnen volgend jaar alle takken licht en lucht krijgen.

Wees bij het snoeien van de Weigelia niet bang dat je te enthousiast bent. Je kunt de takken rustig zo ver terugsnoeien. Als je dit voor de eerste keer doet is het normaal dat je twijfelt. Als jouw Weigelia volgende lente prachtig in bloei staat weet je dat het goed zit!

Een leuk weetje: wist je dat je de takken van de Weigelia kunt stekken? Zo kun je nieuwe planten creëren uit de takken die je hebt gesnoeid.

Tijdens het seizoen

Wil je het echt goed dan? Dan moet je tijdens de zomer ook af en toe een lichte onderhoudssnoei uitvoeren. Dit is een groot woord, maar het houdt eigenlijk in dat je de vorm van de plant in de gaten houdt. Echt lange uitlopers kun je weghalen.

Ook kunnen er tijdens de zomer en herfst uitlopers ontstaan onderaan de struik. Dit noemen we “suckers”. Deze moet je ook verwijderen.

Wintersnoei Weigelia

In de winter is al het blad van de Weigelia afgevallen. De struik is nu kaal. Het voordeel hier van is dat je goed de afmetingen en de stand van de takken kunt zien.

Als je de zomersnoei (hoofdsnoei) goed hebt gedaan, dan hoef je in de winter geen wintersnoei toe te passen. Maar dit geeft je wel de kans om nog enkele takken te verwijderen die je in de zomer over het hoofd hebt gezien. Ook kun je nu de takken verwijderen die het afgelopen jaar beschadigd zijn geraakt.

Wees hier echter niet te ruim in. De Weigelia is in de winter al begonnen met knoppen aanmaken voor de bloemen. Dit heb je gestimuleerd met de zomersnoei. Als je nu te veel takken gaat weghalen, dan kun je de bloei in de lente beperken.

snoeien weigelia

Weigelia verjongingssnoei

Regelmatig snoeien helpt de ​​Weigela er prachtig uit te zien en gezond te blijven. Door het oude hout weg te snoeien, verjongt de plant. Als je echt een mooie, grote Weigelia hebt, kun je een verjongingssnoei uitvoeren.

Deze vindt plaats aan het einde van de winter, nog voordat de bladeren beginnen op te komen. De aller oudste takken moeten dan worden gesnoeid. Dit zijn takken van meer dan 1,5 centimeter dik. Deze snoei je terug tot de basis van de plant.

Het is belangrijk om dit met slechts een paar takken te doen. Echt niet te veel! Als je te veel van deze dikke takken weg snoeit kun je de plant beschadigen en heeft dan weer een periode nodig om te herstellen.

Inhoudsopgave: