Erwtenplant stekken

Erwtenplant stekken

Ga je een Erwtenplant stekken? Lees dan eerst goed de tips op deze pagina. Zoals je wellicht weet is het Erwtenplantje een beetje eigenwijs. Bij het stekken komt dat helaas terug. De kans dat de Erwtenplant stekken het niet halen is dan ook aanwezig. Gelukkig kun je met de juiste aanpak de kans van slagen enorm vergroten!

Op deze pagina lees je over de twee meest gangbare manieren van stekken: op water en direct in de aarde.

Erwtenplant stekken
Een Erwtenplantje stekken kan op meerdere manieren
Foto credits: “senecio rowleyanus” by MeganEHansen is licensed under CC BY-SA 2.0.

Erwtenplant stekken in water

De Erwtenplant stekken in water is de meest gebruikte methode. Volgens ons is dit ook de meest veilige methode: de kans van slagen ligt hier het hoogst. De juiste aanpak voor deze methode lees je in de stappen hieronder. Mocht je liever willen stekken in de aarde, scrol dan verder: verderop deze pagina staat daarvoor de juiste aanpak.

Erwtenplant stekken in water: de voorbereiding

De Erwtenplant stekken, of officieel Senecio rowleyanus, begint met de juiste voorbereiding. Zet de benodigdheden alvast klaar: een scherpe snoeischaar en meerdere glazen met schoon water. Dit mag regenwater of kraanwater zijn. Het is een goed idee om de snoeischaar te ontsmetten met alcohol. Hiermee voorkom je besmettingen aan de moederplant.

Stekken selecteren en afknippen

Nu kun je de stekken gaan selecteren. Let hierbij op de volgende dingen:

  • Neem het liefst direct meerdere stekken. Zo heb je meer kans dat er een lukt.
  • De Erwtenplant stekken moeten minimaal 10 centimeter zijn en blaadjes hebben.
  • Er mogen geen bloemen aan de stekken zitten.
  • Gebruik het liefste jonge scheuten van minder dan een jaar oud.
  • Je kunt zowel de uiteinden van een scheut gebruiken als een langere scheut in meerdere stekken opknippen.
afgeknipte Erwtenplant stekken
Afgeknipte Erwtenplant stekken

De stekken in water zetten

Nu je de Erwtenplant stekken van de plant hebt gehaald moet je ze gaan voorbereiden om in water te zetten. Haal daarvoor de onderste blaadjes van de stengels af. Dit is het gedeelte wat in water komt te staan. Aan de bovenkant van de stekken moeten nog wel blaadjes zitten.

blaadjes van de Erwtenplant stekken
Haal de onderste blaadjes eraf

Zet de stekken in water en zorg er dus voor dat er geen blaadjes onder water zitten. Waarschijnlijk moeten de stekken over de rand van het glaasje hangen omdat ze er anders inzakken: de blaadjes die er nog aan zitten zijn namelijk zwaar. Daarnaast lijkt het wat gek om de stekken in water te zetten: Erwtenplantjes houden toch helemaal niet van water? Toch gaat dit werken. Voor meer informatie kun je terecht op onze pagina over vetplanten stekken.

Erwtenplant stekken in water

Erwten plant stekken verzorgen en overplanten

Zet de Erwtenplant stekken in water op een lichte plek, maar nooit in de volle zon. Ververs het water wanneer het troebel wordt. Als je ziet dat het water deels is verdampt mag je het bijvullen. Na enkele weken ontstaan de eerste worteltjes. Wees geduldig en wacht tot deze wortels enkele centimeters lang zijn. Daarna kunnen de stekken in de aarde worden gezet. Volg hierbij dezelfde regels voor de verzorging als bij de moederplant: goed doorlatende grond, niet te nat houden en wegzetten op een lichte standplaats.

Erwtenplant stekken in aarde

Erwtenplant stekken in aarde

De String of Pearls stekken kan ook door ze direct in de aarde te laten wortelen. Bij deze methode wordt een groter beroep gedaan op je geduld. Je ziet immers niet wat er onder de grond gebeurt. Bij het stekken in water zie je de ontwikkeling van de wortels, in de aarde niet. Volg de stappen hieronder:

Voorbereiding

Zet alvast een paar potjes klaar. Deze potjes vul je met stekgrond. Stekgrond is luchtig van structuur, precies waar deze planten van houden. Heb je geen stekgrond bij de hand? Ga deze dan niet speciaal kopen. Je kunt ook normale potgrond gebruiken. Ook is het goed om van te voren de snoeischaar te ontsmetten met alcohol. Dit zorgt ervoor dat je de plant, en de stekken, niet infecteert.

Senecio rowleyanus stekken nemen

Selecteer de ranken van de Erwtenplant die je wilt gaan stekken. Je kunt de uiteindes gebruiken of een langere rank opknippen in meerdere stekken. Het mooiste is om jonge ranken te gebruiken die nog dit jaar zijn ontstaan.

De stekken moeten tussen de 5 en 10 centimeter lang zijn. Knip direct meerdere stekken (als je Erwtenplant groot genoeg is natuurlijk), zo kun je er straks meerdere in één potje zetten. Zodra ze gaan groeien heb je al snel een volle plant.

In de aarde zetten

Maak gaatjes in de aarde en zet de onderkant van de stekken erin. Het is belangrijk dat er geen blad onder de grond zit, enkel stengel. Het is daarom soms nodig om de onderste blaadjes van de stekken af te halen. Druk de grond rondom de stekken zachtjes aan.

Erwtenplant stekken verzorgen

De stekken moeten op een lichte plek komen te staan, maar nooit in de volle zon. Dit is misschien vreemd omdat je weet dat de Erwtenplant van zon houdt. Ditzelfde concept kennen we van de Cactus stekken: de volwassen plant houdt van zon, de stekken niet. De jonge stekjes zijn nog te gevoelig voor direct zonlicht. Zodra ze volwassen zijn kunnen ze weer in de zon staan.

Houdt de grond van de stekken altijd licht vochtig. Na enkele weken kun je de grond tussen de gietbeurten laten uitdrogen. Dit stimuleert de worteltjes om op zoek te gaan naar water en daarmee groeien ze dus uit. Na enkele maanden ontstaat er nieuwe groei aan de bovenkant en beginnen de jonge plantjes uit te lopen!

Veel gestelde vragen over Erwtenplant stekken

Wat is de beste tijd om een Erwtenplantje te stekken?

De beste tijd om een Erwtenplantje te stekken is in het voorjaar. Dit is een advies en geen harde regel. Wellicht ken je dit advies als je al andere planten hebt gestekt, bijvoorbeeld bij een Sanseveria stekken. De reden van dit advies is eenvoudig: in het voorjaar heeft een plant veel energie. Dit komt doordat de dagen langer zijn en de zon krachtiger. Deze energie hebben de stekken nodig om te wortelen en uit te groeien.

Kun je de Erwtenplantje stekken in het najaar of de winter?

Het kan, maar de kans van slagen is vrij laag. Sowieso heeft de Erwtenplant stekken een lagere kans van slagen dan andere planten, bijvoorbeeld in vergelijking met de eenvoud van een Pannenkoekenplant stekken. Ga je dit toch in de winter doen? Zorg dan voor een lichte en warme standplaats voor de stekken. Maak gebruik van een kweekkastje: hierin blijft het zowel warm als vochtig.

Hoe lang duurt het voordat de Erwtenplant stekjes gaan wortelen?

Dat hangt af van meerdere zaken:

  • In water wortelen de stekken sneller dan in de grond
  • Op een lichte standplaats wortelen ze sneller dan op een donkere standplaats
  • In de lente of in het voorjaar gaat het wortelen sneller dan in het najaar of de winter

Inhoudsopgave: