Bananenplant (Musa) verzorging

bananenplant

De Bananenplant, botanische naam Musa, is een zeer populaire kamerplant. En dat is niet zonder reden! De Bananenplant is ijzersterk: ze groeit goed en snel onder de meeste omstandigheden. Daarnaast staat ze graag in ze volle zon, iets wat veel andere populaire kamerplanten juist niet doen.

Net zoals iedere plant moet je haar op de juiste manier verzorgen om haar in topvorm te houden. Hoe je dat doet lees je hier. Ook vind je hier informatie over de groeiwijze en een antwoord op de meest gestelde vragen.

bananenplant
De Bananenplant zoals wij haar (meestal) kennen

Bladeren en groeiwijze

De Bananenplant die wij als kamerplant kennen komen uit de plantenfamilie van de Musaceae en vallen onder het geslacht Musa. Binnen dit geslacht vallen zo’n 400 soorten. Hiervan worden enkele Bananenplant soorten gekweekt voor de banaan als consumptie en enkele kennen wij als kamerplanten.

De groei is interessant om te zien. Het bananenblad komt eerst opgerold zichtbaar. Heel erg dun, soms lijkt het net op een touwtje. Daarna rolt het zich uit tot een indrukwekkend blad. Het nieuwe blad is meestal groter dan de voorgaande bladeren.

bananenplant blad
Nieuw blad van de Bananenplant

Bananenplant verzorging

Het verzorgen van de Bananenplant is niet heel moeilijk. Hieronder lees je per onderdeel de aandachtspunten (licht, water, snoeien, etc.). Overigens gaat het hier om het verzorgen van de Bananenplant binnen. Op onze andere pagina hebben we informatie over de Bananenplant buiten.

Standplaats en licht

Wat is de beste plek voor een Bananenplant? Daar kunnen we kort over zijn: een standplaats met veel licht, het liefst direct zonlicht. In dat opzicht verschilt deze plant in wensen voor de standplaats met veel andere kamerplanten, die staan juist liever in de schaduw. De Bananenplant niet: die houdt van zon! Een plekje op de vensterbank op het zuiden is dus perfect. Onthoud wel: hoe meer zonlicht, hoe meer water de Bananenplant nodig heeft, maar daarover hieronder meer.

=> Te weinig licht is één van de meest voorkomende oorzaken voor een Bananenplant die slap hangt.

Heb je jouw Bananenplant net nieuw? Lees dan eerst even verder. Deze planten worden namelijk niet gekweekt in de volle zon. Bij aankoop is de plant dus nog geen zonlicht gewend. Als je de plant hier niet aan laat wennen kunnen de bladeren verbranden. Bouw de hoeveelheid zon rustig op, iedere week een uurtje langer.

Je hoeft bij het kiezen van de standplaats geen rekening te houden met eventuele huisdieren. Een Bananenplant is namelijk niet giftig.

Hoeveel en wanneer water geven

Hoeveel water heeft jouw Bananenplant nodig? Over het algemeen veel. Als je al veel ervaring hebt met kamerplanten, dan weet je dat de regel vaak is “liever te weinig dan te veel”. Die regel gaat niet op bij de Bananen plant. Deze plant is dorstig!

Geef zo vaak en zo veel water dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Hoeveel dat is hangt af van een aantal dingen:

  • De afmetingen van jouw plant: een grote plant verbruikt meer dan een kleine plant.
  • De standplaats: een plan in de zon verbruikt meer water dan een kleine plant.
  • Het seizoen: in de winter verdampt de plant minder water, en zal dus ook minder nodig hebben dan in de zomer.

Het beste is om altijd even aan de aarde te voelen. Als die nog nat is wacht je nog even met water geven. Is de aarde (bijna helemaal) droog? Dan kun je water geven. Zorg altijd voor een goede afwatering, maar daarover hieronder meer.

Een plant die veel water nodig heeft staat bijna altijd in vochtige grond. Dit is een risico op schimmel. Mocht je schimmel zien vormen op de bovenkant van de aarde, in de vorm van witte aanslag, haal dit er dan direct af. Dit voorkomt het risico op verdere verspreiding. Een ander gevolg van te vochtige grond zijn zwarte vliegjes. Lees daarover verder op onze pagina over rouwvliegjes.

De juiste pot voor de Bananenplant

De keuze voor een pot waar je jouw plant in zet is in principe vrij. Het allerbelangrijkste is dat er gaten in de bodem zitten. Deze plant heeft veel water nodig en dat mag nooit onderin de pot blijven staan. Als water niet weg kan lopen blijft de grond nat en gaan de wortels rotten. Een eerste signaal hiervan zijn gele bladeren aan de Bananenplant, maar uiteindelijk gaat de plant hier aan dood.

=> Lees verder als je Bananenplant dood gaat en hoe je haar kunt redden.

Zorg dus altijd voor gaten in de bodem van de pot. Wil je de afwatering nog verder verbeteren, lees dan eens verder over het gebruik van hydrokorrels.

Temperatuur

Deze plant komt van oorsprong uit tropische gebieden. Je zou dus verwachten dat ze een hoge temperatuur nodig heeft om te kunnen overleven. Niets is minder waar! De Bananenplant doet het prima tussen de 18°C en 22°C. Dit komt overeen met de normale kamertemperatuur.

Het is niet goed om de plant te houden bij temperaturen onder de 12°C. Dit zal in een woonkamer niet snel gebeuren, maar kan voorkomen door bijvoorbeeld een open raam of een airco. Dit moet altijd worden vermeden. Dit advies geldt voor alle soorten Bananenplanten.

Een Bananenplant snoeien?

Op gebied van snoeien is een Bananenplant onderhouden is vrij eenvoudig: dit hoeft eigenlijk niet. Deze plant groeit niet in ranken of op een stam die je in kunt korten. Het enige wat je aan snoeien kunt doen is het verwijderen van de verdorde bladeren. De bruine bladeren aan jouw Bananenplant zijn een natuurlijk proces en kun je niet voorkomen. Je kunt ze natuurlijk afknippen of afsnijden voor een mooier ogende plant.

Doe dit heel voorzichtig! Het is belangrijk dat je met het afsnijden of afknippen niet de stam van het levende gedeelte van de plant beschadigd. Het mooiste is om de bladeren tot een paar centimeter van de basis weg te snoeien. Het restje krult vanzelf op en verdwijnt langzaam.

Welke grond voor de Musa

In principe is een normale potgrond prima voor de plant. Deze heeft de juiste structuur voor de wortels en bevat meestal voeding voor een aantal maanden. Let erop dat de Bananenplant vrij snel groeit en dus ook snel door de beschikbare voeding heen is. Bijvoeden is dus noodzakelijk, daarover hieronder meer.

Voeding

Het is je wellicht al opgevallen: jouw plant groeit snel! Zeker in de zomermaanden zie je iedere week (of vaker) wel een nieuw blad uitrollen. Omdat deze plant zo snel groeit verbruikt ze ook veel voedingsstoffen. Geef de Bananenplant in de zomermaanden iedere week een beetje plantenvoeding.

Het algemene advies luidt: voeding enkel in de lente, zomer en herfst. In de winter staat de plant in ruststand en heeft dan geen voeding nodig. Er zijn echter Bananenplanten die in de winter rustig doorgroeien. In dat geval moet je ook in de winter voeding blijven geven.

De Bananenplant bloem

Een Bananenplant in bloei, dat zie je niet vaak. Dat komt omdat deze plant nauwelijks tot bloei komt als kamerplant. In de oorspronkelijk habitat, tropische regenwouden in grote gedeeltes van Azië, is dat wel anders. Bekijk hieronder een foto van de indrukwekkende bloem van de plant.

Kan een deze plant als kamerplant dan echt niet bloeien? Het kan wel, maar duurt erg lang. De plant moet minimaal een paar meter groot zijn en in een warme omgeving staan. Denk hierbij aan een subtropische kas.

bananenplant bloem
“Pink Banana (Musa velutina) in a butterfly sanctuary in the cloud forests of Mindo, Ecuador” by Dallas Krentzel is licensed under CC BY-SA 2.0

Veel gestelde vragen en problemen

Hoe zit dat met de luchtvochtigheid?

De Bananenplant komt uit het tropisch regenwoud. Daar is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier. Om de plant ook hier mooi te houden moet je die situatie nabootsen. Benevel de bladeren, het liefst iedere dag, met een plantenspuit. Overigens geldt dit ook voor bijvoorbeeld de Calathea, Monstera en Philodendron, dus dan kun je mooi alle planten in één keer meenemen.

Soms zie je wel eens dat er gebruik wordt gemaakt van een luchtbevochtiger. Dit werkt in principe hetzelfde, alleen het gaat vanzelf. Beiden zijn prima.

Is de Bananenplant luchtzuiverend?

Deze plant is inderdaad luchtzuiverend. Omdat de plant vrij grote bladeren heeft kan ze ook veel schadelijke stoffen uit de lucht zuiveren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Graslelie, die juist smalle bladeren heeft.

Hoe groot wordt een Bananenplant?

In de natuurlijke habitat kan deze plant wel zeven meter hoog worden! Dan hebben we het niet meer over een plant, maar over een boom. Dit is geen uitzondering binnen deze plantenfamilie: de Strelitzia kan net zo hoog worden! Als kamerplant in een pot wordt de groei van de plant echter beperkt. Dit komt enerzijds door de ruimte die de plant heeft voor de wortels, maar ook door de omstandigheden. Als je haar goed verzorgt kan de plant als kamerplant 2 tot 4 meter groot worden. De Bananenplant verpotten is dus regelmatig nodig.

Kun je deze plant stekken?

Dat kan, heel goed zelfs. Lees daarover op onze pagina over de Bananenplant stekken.

Hoe snel groeit een Bananenplant?

In de groeiperiode groeit deze plant zeer snel. Je kunt iedere paar dagen wel een nieuw blad zien ontstaan en uitrollen. Omdat de plant zo snel groeit heeft ze ook veel behoefte aan voeding, water en licht. Zorg hier dan ook voor zodat de groei onverstoord kan plaatsvinden.

Wat zijn de druppels aan het blad?

De plant lekt water in de vorm van druppels aan het blad? Dit is heel normaal. Het is een proces wat “guttatie” heet. De plant zweet als het ware een overschot aan water via de bladeren naar buiten. Niks om je zorgen over te maken. Het is een proces wat je bij meer tropische planten ziet, zoals ook de Alocasia. Je zou er voor kunnen kiezen om de plant op een schotel te zetten zodat de plant niet op de houten vloer druppelt.

Welke ziektes kan deze plant krijgen?

Het voordeel van de plant als kamerplant is dat deze vrij sterk is en bijna nooit ziek wordt. Als er problemen optreden zijn die zichtbaar voor het oog en goed te behandelen. Denk hierbij aan spint of luis. Lees verder over spint op de Bananenplant.

Samenvatting

Botanische naamMusa
Ook bekend alsBananenplant, Bananen plant, Banaanplant
Originele habitatGrote gedeeltes van Azië
Behoefte aan lichtVeel direct zonlicht
Behoefte aan waterGemiddeld tot veel
Behoefte aan voedingGemiddeld tot veel
BladkleurGroen
Maximale hoogte als kamerplant4 meter
Samenvatting Bananenplant

Inhoudsopgave: