Bananenplant gele bladeren?

bananenplant gele bladeren

Krijgt jouw Bananenplant gele bladeren? Dan ben je aan het juiste adres. Hier lees je namelijk waarom deze gele bladeren niet altijd een probleem zijn. Vaak heeft het te maken met de natuurlijke groeiwijze van de Bananenplant.

In sommige gevallen zijn de gele bladeren aan de Bananenplant wel een probleem. De mogelijke oorzaken daarvan lees je verderop deze pagina. Natuurlijk ook inclusief een passende oplossing.

bananenplant gele bladeren
Hoe voorkom je gele bladeren aan jouw Bananenplant? Je leest het hier.

Gele bladeren aan Bananenplant: niet altijd een probleem

Als je de eerste keer een geel blad aan de Bananenplant ziet schrik je misschien wel. De bladeren zijn groen! Als ze geel worden is er iets aan de hand. Nou, gelukkig niet altijd. Dat heeft te maken met de normale groeiwijze van een Bananenplant.

Zoals je wellicht al eens hebt gezien komen de nieuwe bladeren opgerold aan de binnenkant tevoorschijn. Zo’n nieuw blad rolt zich uit en steekt trots boven de oudere bladeren uit. Tegelijkertijd krijgt het oudste blad gele randen. Na verloop van tijd wordt het bruin en valt het af.

Dit is normaal. Op deze manier groeit een Bananenplant. Oude bladeren worden geel, daarna bruin, en vallen af. Nieuwe bladeren komen erbij aan de bovenkant. Soms zijn gele bladeren wel een probleem. Lees daarvoor verder.

Bananenplant gele bladeren: soms wel een probleem

Wanneer is een Bananenplant met gele bladeren wel een probleem? In de kern: zodra er meer bladeren geel zijn/worden dan enkel de onderste (oudste) bladeren. Als je enkele gele bladeren aan de onderkant hebt is het prima, maar als ook de jongere bladeren geel worden, dan is er iets anders aan de hand.

Een ander teken van een probleem is het tempo. Als er in korte tijd heel veel bladeren geel worden is er reden om verder te lezen.

Te veel water

Een overschot aan water is de meest voorkomende oorzaak van Bananenplant gele bladeren. Dan hebben we het niet over een keertje te veel water geven. Het gaat dan om een structureel te natte grond waar de plant in staat.

Doordat de wortels van de plant te lang in te drassige grond staan gaan ze rotten. Rottende wortels kunnen hun werk niet meer doen: de bladeren voorzien van voedingsstoffen. Een eerste zichtbare signaal van deze situatie zijn dus de gele bladeren.

Hoe op te lossen

Haal de Bananenplant uit de pot. Als je merkt dat de aarde echt drijfnat is moet je deze natte aarde van de wortels verwijderen. Daarna verpot je de plant met verse (droge) aarde.

Als de aarde slechts vochtig is hoeft dit niet. Wacht dan simpelweg even met de volgende gietbeurt.

Bananenplant gele bladeren voorkomen

De Bananenplant is een dorstige plant die je meerdere keren per week water moet geven. Hoe voorkom je dan deze situatie? Zorg voor een goede afwatering. Dit doe je door te zorgen voor gaten in de bodem van de pot. Overtollig water kan wegstromen en blijft dus niet rondom de wortels staan. Zo voorkom je dit probleem in de toekomst.

Inhoudsopgave: