Eucalyptus plant

eucalyptus plant

De Eucalyptus plant. Je kent hem hoogstwaarschijnlijk als de favoriete plant van de koala. In Australië komt de plant als boom veel voor. Laat dit nu net het favoriete hapje van de koala zijn!

Maar wist je dat de Eucalyptus ook als plant gehouden kan worden? Ook zie je deze plant steeds vaker in de Nederlandse tuinen. Er zijn meer dan 500 soorten Eucalyptus planten, maar het type wat voornamelijk voorkomt is de plant Globulus (of Globe Eucalyptus).

Eucalyptus is een fascinerende plant met een exotische flair en veelzijdig in gebruik:

  • De Eucalyptus heeft een aparte, mentholachtige geur en wordt daarom veel gebruikt als kruid voor huismiddeltjes.
  • Een andere veelgebruikte toepassing is het drogen van de bladeren. Deze worden dan in droogboeketten gebruikt.
  • Eucalyptus etherische oliën worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld aromatherapie.

Het is dan ook zeker het overwegen waard om een Eucalyptus plant aan te schaffen! Maar ook als je niet kijkt naar de toepassingen blijft het gewoon een prachtige plant. De bladeren beginnen als lichtgroene ovalen die een donkerdere tint groen krijgen naarmate de boom ouder wordt.

En als je dan eenmaal zo’n mooie plant hebt, kun je hem ook nog eens uitdelen! De Eucalyptus is makkelijk te vermeerderen door te stekken. Zo kun je jouw vrienden en familie er blij maken. Lees verder over Eucalyptus stekken.

eucalyptus binnen
De Eucalyptus plant kan zowel binnen als buiten worden gehouden

Verzorging Eucalyptus plant binnen

De meesten zullen de plant kennen als boom. In Australië komt deze van nature voor. Ze kunnen daar tot wel 18 meter hoog worden! Je kunt een Eucalyptus ook binnen houden. Je moet echter wel de verzorging iets anders aanpakken.

Standplaats en licht

Het eerste punt wat anders is aan de verzorging van de plant binnen: hij houdt ervan om in de volle zon te staan! Hou hier dan ook rekening mee met de keuze voor een standplaats. Let wel een beetje op. Het kan zijn dat de zon te scherp is, zeker tijdens de middag. Dan kan het blad verbranden. Als dit het geval is kun je hem beter wat verder de kamer in plaatsen.

Potkeuze

Let erop dat deze plant binnen net zo hard groeit als buiten. Houd hier rekening mee bij het uitkiezen van een pot. Als je een ronde pot neemt gaan de wortels langs de randen cirkelen. De wortels raken dan zo strak verwikkeld dat verpotten geen optie meer is. De plant groeit zich dan stuk.

Kies daarom liever voor een pot die meer de hoogte in gaat. Hierin kunnen de wortels wat meer hun gang gaan. Hieronder zie je een voorbeeld. Als je online en bij tuincentra kijkt zie je Eucalyptus dan ook vaak in deze hoge potten staan.

eucalyptus plant binnen
Potkeuze is belangrijk bij een Eucalyptusplant binnen (bron)

Grond

In de natuur staan ze op een rotsachtige grond die goed water doorlaat. Probeer dit hier na te bootsen. Meng het liefste de potgrond aan met wat hydrokorrels of zand. Zorg ook altijd voor een drainage gat onderin de pot.

Voeding

Wat opvalt is dat de plant veel voeding gebruikt, meer dan de gemiddelde kamerplant. Lees goed de instructies op de verpakking. Met voeding kun je makkelijk fouten maken en dit zorgt voor schade aan de plant.

Water

Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens de zomermaanden. Laat de grond liever niet uitdrogen. De plant kan tegen een periode van droogte, maar de bladeren zullen dan verwelken. De plant herstelt, alleen de verwelkte bladeren worden niet meer mooi. Je zult dan dus moeten wachten tot de plant nieuwe aanmaakt.

Doordat je de grond licht vochtig houdt moet je goed letten op kleine zwarte vliegjes. Deze worden hier namelijk door aangetrokken. Overigens zijn deze rouwvliegjes prima te bestrijden.

Snoeien

Je kunt snoeien op meerdere manieren aanpakken. Het ligt er bijvoorbeeld aan of je een struik of een boom wilt. Voor het overzicht is daar een aparte pagina voor. Lees verder over Eucalyptus snoeien.

eucalyptus bladeren
De bladeren van de Eucalyptus plant

Eucalyptus plant tegen muggen

Eucalyptus is een bijzondere en mooie plant, maar is daarnaast ook nog eens zeer nuttig! Eucalyptus wordt namelijk gebruikt als bestanddeel voor muggen afwerende middelen. Als je dit leest ben je (waarschijnlijk) een planten en natuur liefhebber. Ook wij begrijpen dat muggen een essentieel onderdeel zijn van de natuur. Ze moeten ook niet weg, alleen even niet gestoken worden is soms wel fijn. Hoe helpt de plant daarbij?

Als we het hebben over “de plant” tegen muggen worden er vaak twee soorten planten door elkaar gehaald. Een daarvan valt binnen het geslacht Eucalyptus, en de andere niet.

De eerste is de Globulus, zeg maar de echte Eucalyptus plant. Deze olie staat bekend als eucalyptusolie en wordt door middel van stoom uit de boom gewonnen.Deze olie is meerdere keren wetenschappelijk getest. Daarbij is aangetoond dat deze, voor een periode van 2 uur, ongeveer 72% effectief de muggen op afstand houdt. 

De tweede soort is de Corymbia Citriodora. Deze boom staat bekend als de Citroeneucalyptus, maar is geen Eucalyptus. Ook de olie uit deze boom, bekend als citroen-eucalyptusolie, is getest op effectiviteit tegen muggen. En de resultaten zijn nog beter! Deze olie beschermt tot 4 uur lang en is tot wel 97% effectief. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je deze olie vaak tegenkomt in alternatieve producten voor DEET. 

eucalyptus olie
Eucalyptus olie werkt goed tegen muggen

Goud delven? De Eucalyptus boom is je vriend!

Een bijzonder weetje over deze bomen: ze kunnen goud produceren. Nou ja, niet echt produceren. Het gebeurt wel eens dat de boom in Australië op een goudader staat. De boom neemt dan, samen met het water, het goud mee naar boven. Omdat het gif is voor de boom scheidt deze het weer af. En dan zit het goud op de bladeren!

In 2013 ontdekte Australische wetenschappers dit. Moeten we nu massaal Eucalyptus bomen in onze tuin gaan planten voor goud? Nee. Het is namelijk erg weinig. Volgens het onderzoeksinstituut die de ontdekking deed heb je zo’n 500 bomen nodig voor 1 gouden ring.

eucalyptus binnen verzorgen

Inhoudsopgave: