Hydrokorrels

Wat zijn hydrokorrels? Hydrokorrels zijn bruine, ronde korrels gemaakt van gebakken klei. Ze worden dan ook vaak kleikorrels genoemd. Je gebruikt ze bijvoorbeeld in een plantenbak of bloempot, maar er zijn meerdere toepassingen mogelijk.

Wil je hydrokorrels kopen? Lees dan ons advies en bekijk de verschillende mogelijkheden. Onder de producten kun je de gebruiksaanwijzing van hydrokorrels lezen en veel gestelde vragen.

hydrokorrels

Hydrokorrels kopen

Wat moet je weten voordat je hydrokorrels koopt?

Er zijn veel verschillende toepassingen voor hydrokorrels, maar ook zeer veel aanbod. Waar let je op bij de aankoop? Ons advies:

  • Is er een bepaald merk wat jou aanspreekt of waar je al goede ervaringen mee hebt? Veel grote plantenmerken bieden ook hydrokorrels aan. Denk aan Pokon, Welkoop of DCM.
  • Bedenk de grootte van de verpakking. Kleikorrels zijn te verkrijgen in verpakkingen die variëren van 2,5 liter tot 100 liter! In een grotere verpakking is het product relatief goedkoper, maar je moet het dan wel ergens kunnen opslaan. Niet iedereen heeft die ruimte.
  • Wat zijn de verzendkosten? Kies een webwinkel met gratis verzending. Ook handig: de optie om bij de buren te laten bezorgen als je niet thuis bent. Zo’n zak hydrokorrels kan vrij zwaar zijn als je die moet ophalen bij een PostNL punt.

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende producten. Op zoek naar een grootverpakking? Bekijk dan onze pagina over hydrokorrels 40 liter.

Hydrokorrels 20 liter

Koop 20 liter hydrokorrels als je veel tuin- en kamerplanten hebt die je gaat verpotten. Een zak van 20 liter past in een normale kast en vraagt niet veel extra opslagruimte.

Hydrokorrels 10 liter

Een zak van 10l is ideaal als je af en toe een plant gaat verpotten en niet steeds kleinverpakkingen wilt kopen. Zo kun je af en toe aan de slag en grijp je niet mis.

Hydrokorrels kleinverpakking: 7.5, 5 of 2.5 liter

Op zoek naar echt kleine hoeveelheden hyrokorrels? Ook dat is mogelijk. Je vindt hieronder verpakkingen van 2,5 liter, 5 liter en 7,5 liter. Deze producten zijn handig als je hydrokorrels nodig hebt voor een enkel project.

Gebroken hydrokorrels

Ook gebroken hydrokorrels kun je simpel online bestellen:

Hydrokorrels gebruiken

Wat kun je er mee? Hier lees je de gebruiksaanwijzing voor de meest gebruikte toepassingen.

Onderin de pot

De meest gebruikte toepassing van hydrokorrels is om de afwatering in plantenbakken en bloempotten te verbeteren. Er is bijna geen enkele plant die van natte voeten houdt: dan gaan de wortels rotten. Het is dus belangrijk dat overtollig water makkelijk weg kan stromen.

Gebruik hydrokorrels voor afwatering:

  • Zorg voor een gat, of meerdere gaten, onderin de pot.
  • Leg een laag hydrokorrels in de pot.
  • Daaroverheen een laagje aarde.
  • Nu kun je plant in de pot zetten zoals je altijd doet.

De werking van hydrokorrels is dubbel: het zorgt voor afwatering, maar tegelijkertijd nemen de korrels ook overtollig vocht op. Na verloop van tijd wordt dit vocht weer afgegeven. Zo helpen hydrokorrels het vochtniveau in de pot te reguleren.

Hoeveel hydrokorrels in plantenbak

Tot hoever vul je de plantenpot met kleikorrels? Je leest op internet veel verschillende meningen. Het gaat erom dat je de water afvoerende functie benut. De halve pot vullen is dan ook echt onzin. Wij zeggen voor de verhouding: een laagje van 2 centimeter is al voldoende en maximaal 20% van de pot.

hydrokorrels in plantenbak

Hydrokorrels mengen met potgrond

Als je water geeft aan een plant in pot zakt de grond ietsjes in. Dat gebeurt keer op keer. Uiteindelijk blijft er zeer weinig zuurstof in de grond over. Dit is schadelijk voor de plant. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Malus Domestica (appelboom) als deze in pot wordt gehouden. De boom ontwikkelt minder blad en het valt sneller af.

Om dit te voorkomen kun je de potgrond vermengen met wat hydrokorrels. Deze zorgen ervoor dat er ruimte blijft in de structuur, en daarmee zuurstof. Ook zijn er bronnen die zeggen dat de wortels beter groeien omdat ze grip vinden op de kleikorrels.

Ter decoratie

Een derde mogelijkheid is ter decoratie. Leg een laag kleikorrels op de aarde zodat deze helemaal wordt bedekt. Ter decoratie, zeker, maar dit heeft ook praktische toepassingen. Door de laag kan er geen onkruid meer groeien in de pot. Daarnaast droogt de aarde minder snel uit. Vooral in de zomer kan dat snel gebeuren, dus dan is dit een mooie oplossing.

Veel gestelde vragen over hydrokorrels

Waarom heet het zo?

Hydro betekent water. De korrels werden vroeger voornamelijk gebruikt om planten te laten groeien zonder aarde, maar in water. Er werden dan hydrokorrels gebruikt als bovenlaag om een laag te creëren waar de wortels hun zuurstof konden halen.

Planten op deze manier laten groeien heet hydrocultuur. De korrels worden nu voor veel meer toepassingen gebruikt, zie hieronder, maar dankt hier nog steeds zijn naam aan.

Is er een alternatief voor hydrokorrels?

Een hydrokorrels alternatief? Dan moeten we kijken naar de toepassing. De meeste mensen gebruiken hydrokorrels vanwege de mogelijkheid om overtollig water weg te laten stromen. Als dat de enige reden is, zijn er ook alternatieven. Al hoewel hydrokorrels vrij goedkoop zijn, kan deze tip toch handig zijn!

Gebruik scherven van een gebroken stenen pot. Iedereen heeft er wel eens eentje stuk laten vallen. Bewaar deze. De scherven leg je onderin de pot, en daar overheen de aarde. Zo ontstaat er ruimte tussen de bodem en de aarde waardoor ook zo het overtollig water weg kan stromen. Een goed alternatief dus!

Kun je hydrokorrels hergebruiken?

Jazeker! Ze gaan niet “op” of iets dergelijks. Er zitten geen voedingsstoffen in. Je kunt ze zo vaak gebruiken als je wilt. Na verloop van tijd zullen de hydrokorrels echter wel beschadigd raken, zoals je hieronder op de foto kunt zien. Dit is geen enkel probleem en doet niks af aan de functionaliteit.

Moet je andere kopen voor buiten of binnen?

Nee: je kunt iedere soort gebruiken voor zowel een plantenbak buiten als een bloempot binnen. Het blijft dezelfde kleikorrel. Ook voor de bovenstaande toepassingen kun je hetzelfde product gebruiken.

hydrokorrels gebruik