Weigelia

weigelia

De Weigelia is een veel voorkomende heester. Het is niet zonder reden dat deze struik zo populair is. Er zijn maar weinig sierplanten die zo prachtig groeien en bloeien als de Weigelia. Deze bladverliezende struik bloeit in het voorjaar en vroege zomer in overvloed. De trompetvormige bloemen komen in vele verschillende kleuren en patronen en zijn zeer geliefd bij vlinders.

Naast de verschillende kleuren in bloemen, zit ook in het blad veel variatie in kleur per Weigelia soort. Bladkleuren variëren van licht groen tot zeer donker. Neem daarbij dat er Weigelia soorten zijn van zeer klein tot zeer groot, maakt dat er een variatie is voor iedere tuin. Het is zelfs goed mogelijk om er een te houden in een pot op het balkon!

Weigelia valt onder de Kamperfoelie familie en komt oorspronkelijk uit delen Azië. Daar groeit deze al sinds jaar en dag. In de 19e eeuw werd deze plant voor het eerst geïmporteerd naar Europa. In Europa en de Verenigde Staten zijn de meeste varianten die we nu kennen ontwikkeld. Overigens is het geslacht Weigelia genoemd naar de Duitse scheikundige Christian Ehrenfried Weigel.

Weigelia
Weigelia in bloei

Bloeitijd

Wanneer de Weigelia bloeit verschilt een beetje per soort. De meeste soorten staan in het midden van de lente al volledig in bloei. Er zijn ook soorten die pas in de late late, of begin zomer, volledig tot hun recht komen. Als je geluk hebt kan de plant nog opnieuw gaan bloeien in de late zomer of begin van de herfst. Niet zo uitbundig, maar zeker de moeite waard!

De bloei is een van de voornaamste redenen om een Weigelia aan je tuin of balkon toe te voegen. Ze zijn een lust voor het oog! De bloemen zijn ook geliefd bij bijen. Dit is, zeker in deze zware tijd voor bijen, erg belangrijk.

Nog meer kleur toevoegen aan je tuin of balkon? Dan is de Siernetel (Coleus) een goede optie!

Winterhard

Deze struik is winterhard. Hij is bestand tegen de, soms strenge, winters in Nederland. Heb je de Weigelia in een pot? Dan moet je misschien wel voorzorgsmaatregelen nemen als flink gaat vriezen. In een pot rijken de wortels niet zo diep en kan snel het complete stelsel bevriezen.

Verplaats de pot het liefst tegen het huis, hier is het vaak minder koud. De plant naar binnen halen is geen goed idee. Dan raakt hij van slag en dit heeft nadelige effecten op de groei en bloei van het komende seizoen.

De Weigelia is onderhoudsarm

Een andere reden waarom de Weigelia zo populair is: hij is onderhoudsarm en zeer resistent tegen ziektes. Je zult niet zo snel een Weigelia tegenkomen die echt ziek is. Wel kan hij af en toe het slachtoffer worden van een insecten plaag. Vaak staan er planten omheen die de insecten liever hebben, maar uiteindelijk zal de Weigelia ook doel worden.

Wist je trouwens dat je een Weigelia kunt stekken? Zo kun je makkelijk nieuwe planten maken en uitdelen aan vrienden!

Weigelia verzorging

Standplaats en licht

De beste standplaats voor jouw Weigelia is een plekje waar deze veel zonlicht krijgt. Hoe meer zon, hoe mooier en beter de plant bloeit. Een plekje in de halfschaduw kan ook werken, maar volledig schaduw niet. Ditzelfde geldt voor veel andere tuinplanten, zoals de Eucalyptus.

Er zit wel een kleine kanttekening aan. Er zijn soorten met bont blad. Hier zijn de bladeren niet enkel groen, maar ook lichtere tinten zoals op de foto hieronder. Deze soorten kunnen verbranden in de hete middagzon. Een standplaats met voornamelijk ochtend en late middagzon is dan ook beter.

weigelia
Weigelia in volle bloei

Water geven

Als jouw plant in de volle grond staat hoef je eigenlijk niet vaak aan water geven te denken. Pas als het echt warm is, en er voor langere periode geen regen is gevallen, moet je gaan bewateren.

Als jouw Weigelia in een pot staat is dit anders. Zeker bij warm weer is het water dat in de grond zit snel verdampt. De plant is dan volledig overgeleverd aan het water dat je hem geeft. Wees hier bij warme zomerdagen dan ook ruim in!

Snoeien

Net zoals voor iedere boom en struik geldt dat snoeien een belangrijk onderdeel is van de verzorging. Door te op de juiste manier te snoeien stimuleer je de bloei. We hebben hierover een aparte pagina. Lees verder over de Weigelia snoeien.

Voeding

Zoals hierboven al gezegd heeft een Weigelia weinig onderhoud nodig. Ook op gebied van bemesting stelt de struik niet veel eisen. Het kan wel een goed idee zijn om jouw plant in het vroege voorjaar een beetje organische meststof te geven. Hiermee help je de plant meer bloemen te produceren. Kies een voeding die speciaal voor bloeiende heesters is samengesteld.

Ook hier geldt weer: staat jouw Weigelia in een pot? Dan heeft hij wat extra aandacht nodig. Strooi dan 2x per jaar een beetje voeding in de pot. Let op dat je echt niet te veel geeft. Te veel meststof kan een plant in pot niet aan. Hierdoor kan het blad verbranden en in het ergste geval de plant dood gaan.

Is Weigelia giftig?

De Weigelia is een heester die niet giftig is. Deze prachtige aanvulling op jouw tuin of balkon is dus volledig veilig voor kleine kinderen, katten en honden.

Weigelia soorten

De Weigelia is van oorsprong een struik die vrij groot kon worden. De “originele” Weigelia werd gemakkelijk 3 meter hoog. Gelukkig werd deze struik al snel heel populair. Kwekers brachten toen meerdere varianten op de markt. Daaronder ook de dwergvariant.

Door deze dwerg Weigelia was deze struik opeens ook een optie voor mensen met een kleine tuin. Ook is deze variant zeer geschikt om in pot te houden. Nu kom je hem tegen op balkons, dakterrassen en veranda’s. Zo is er een geschikte variant voor mensen met veel of met weinig ruimte! Hieronder een aantal populaire Weigelia soorten.

Weigelia Nana Variegata

Deze soort is klein blijvend, een dwerg variant dus. Je kunt hem dus gerust in een grote pot op een balkon houden. De bloemen variëren van licht tot iets donkerder roze. Het blad is bont. Houd deze dus uit de hete middagzon!

Weigelia soorten: Nana Variegata
Weigelia Nana Variegata

Weigelia Bristol Ruby

Deze soort wordt vrij groot en is dus eerder geschikt voor een ruime tuin. De bloemen zijn prachtig donker rood. Door het donkere blad is een standplaats in de volle zon de beste optie. Bij een goed seizoen en de juiste verzorging kan deze aan het einde van de zomer nog een keer bloeien.

Weigelia soorten: de Bristol Ruby
Weigelia Bristol Ruby

Weigelia Candida

Een iets minder bekende variant. We wilden hem hier toch heel graag noemen, want, kijk nou zelf: wat een schoonheid! Een middelgrote struik, tot 180 centimeter, met een zeer uitbundige en prachtige witte bloei!

Weigelia soorten: de Candida
Weigelia Candida

Weigelia planten

Heb je eenmaal de juiste soort gevonden? Dan moet je hem natuurlijk gaan planten. De Weigelia is een zeer sterke heester die je in principe ieder moment zou kunnen planten. Heb je de keuze? Pak dan een moment in de herfst of lente. Dan heeft de plant tijd om te wennen aan voor de extremere omstandigheden in de winter of zomer.

Zoals hierboven al genoemd geeft de plant de voorkeur voor een standplaats in de volle zon. Dan heb je de meeste bloei. Enige uitzondering is een struik met bont blad. Deze soorten kun je beter een plekje geven waar ze in de ochtend en namiddag de zon zien.

Standplaats uitgezocht? Graaf dan een gat van ongeveer 2x zo breed als de kweekpot waar de plant in zit. Als de wortels erg dicht op elkaar gegroeid zijn kun je deze een beetje los kneden. Dat zal de plant helpen straks sneller te wortelen.

Plaats de plant in het gat en bedek de lege ruimte met een mix van potgrond en een beetje organische meststof. Geef nu regelmatig water totdat de plant goed is geworteld.

Weigelia samenvatting

NaamWeigelia
StandplaatsZon
Giftig?Nee
WinterhardJa
TypeBlad verliezend

Inhoudsopgave: