Peperomia

peperomia

De Peperomia plant komt uit dezelfde familie als de pepers die we in de keuken gebruiken: de Piperaceae. Hij dankt daaraan ook zijn naam: Peperomia betekent “lijkt op pepers”. In het Duits heet deze plant Zwergpfeffer, oftewel, Dwergpeper.

Ook al groeien er geen echte pepers aan, wij halen deze planten maar al te graag in huis. Peperomia kent vele verschillende soorten met prachtige bladeren, ieder met zijn eigen kleur, vorm en tekening.

Van origine komt de Peperomia op meerdere plekken voor in tropische gebieden. De meeste soorten komen uit Zuid-Amerika. Hier groeien de planten voornamelijk op schaduwrijke plekken onder grote bomen. Ook al zijn ze gewend aan het tropische klimaat, er zijn een flink aantal soorten die het ook goed doen in de Nederlandse huiskamers.

peperomia
Het blad van één van de velen Peperomia

Peperomia soorten

In het wild bestaan er meer dan 1500 soorten. Een aantal daarvan is geschikt om ook in het Nederlandse klimaat te houden. We kennen hier een gevarieerd aanbod met keuze uit verschillende kleuren en maten.

Al hoewel ze vaak niet erg op elkaar lijken, komen ze wel uit dezelfde familie. Ze hebben dan ook dezelfde manier van bloeien. Ook blijven ze vrij klein: niet groter dan 30 centimeter. Van alle soorten Peperomia zijn dit de meest voorkomenden:

Giftig?

Is de Peperomia giftig voor katten, andere dieren en mensen? Voor zover bekend is deze niet giftig. Je kunt deze plant dus veilig in huis halen. Sterker nog. Er is in 2012 een studie gedaan naar de voedingsstoffen van deze plant. Die studie toonde aan dat de plant best nog wel eens een goede bron van voeding kon zijn!

Peperomia verzorging

Standplaats en licht

De meeste Peperomia’s zijn laagblijvende planten die meestal niet hoger worden dan 30 centimeter (maar de meeste blijven kleiner). Dit maakt ze geschikt voor een standplaats op tafel. Er zijn ook hangplanten binnen deze plantenfamilie. Ook die blijven vrij klein waardoor je ze lang op een tafel of bureau kan laten staan. Als de hangplant het echt goed naar zijn zin heeft kan hij langer worden waardoor je hem moet ophangen (of terugsnoeien).

Geef jouw Peperomia een plekje waar deze veel licht krijgt. Hoe meer licht de plant op zijn standplaats krijgt, hoe mooier de kleuren op het blad zich ontwikkelen. Hoe meer kleuren jouw plant heeft, hoe meer licht. Een Peperomia met rood blad heeft dus meer licht nodig dan een Peperomia met groen blad.

Kies dus voor een standplaats met veel licht, maar geen direct zonlicht. Het zijn tropische planten die de directe zon nooit zien vanwege de bomen waar ze onder groeien. Direct zonlicht kan het blad verschroeien.

Water geven

Veel Peperomia soorten hebben een wat dikker en vleziger blad dan je van een kamerplant gewent bent. Ze lijken bijna op vetplanten! En ze dragen ook die eigenschap: Peperomia’s kunnen water opslaan in deze bladeren. Hierdoor kunnen een langere periode overleven zonder dat ze een gietbeurt krijgen.

Geef jouw plant pas opnieuw water als de grond bijna helemaal is uitgedroogd. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is de grond nog nat en wacht je nog even. Als de aarde droog is kun je water geven. Geef liever iets te weinig dan te veel. Te veel water kan schimmelvorming bij de wortels veroorzaken.

Een manier om de aarde sneller droog te krijgen is door een laagje hydrokorrels onderin de pot te leggen. Zo kan het water door de aarde zakken, tussen de hydrokorrels komen, en de pot uit stromen.

peperomia close up

Grond

De Peperomia groeit in het wild op omgevallen bomen waarvan de schors al aan het afbrokkelen is, of zelfs al een beetje aan het rotten. Dit is vergelijkbaar als de groeiomstandigheden van een Orchidee. Kies dan ook een grond die deze behoefte nabootst. Potgrond voor Orchideeën werkt prima. Deze is luchtig voor de wortels en voert goed vocht af.

Pot

De meeste mensen hebben hun planten in een pot staan (ook al komen terraria ook voor). Kies een pot die de natuurlijke leefomgeving van de plant zo goed mogelijk nabootst.

Een Orchideeën pot is perfect. Deze heeft gaten aan de onderkant waar het water makkelijk doorheen kan. Ook een terracotta pot is goed. Deze is poreus en zorgt ervoor dat de aarde niet te nat blijft.

Andere mensen kiezen ervoor om de Peperomia in een plastic kweekpot te planten. Deze kweekpot gaat dan weer in de stenen sierpot. Op die manier kan ook het water uit de pot stromen na het water geven.

Snoeien

Het snoeien van de Peperomia is niet per se noodzakelijk om de plant gezond te houden. Je kunt er wel voor kiezen om hem in vorm te houden. Belangrijk is een scherpe snoeischaar. Met een botte snoeischaar maak je onnodige wonden aan de plant.

Kies een moment in het begin van het voorjaar. Dan begint de plant aan het groeiseizoen en kan hij snel herstellen van de snoeibeurt. Haal zoveel van de uiteinden af tot je tevreden bent. Je zult zien dat jouw plant snel nieuwe scheuten maakt. Als het goed is wordt de plant voller en mooier door het snoeien! Daarnaast kun je de afgeknipte stukken weer gebruiken. Lees verder over Peperomia stekken.

Luchtvochtigheid

Veel kamerplanten komen van oorsprong uit tropische gebieden. Zo ook de Peperomia. De meeste tropische kamerplanten krijgen hier bruine randen aan de bladeren omdat de luchtvochtigheid hier veel lager is dan in de natuurlijke groeigebieden. Gelukkig geldt dit niet voor Peperomia’s! Deze planten komen ook uit gebieden met een zeer hoge luchtvochtigheid, maar ze tolereren ook prima de drogere lucht van ons klimaat. Je hoeft voor deze planten dus geen aandacht te besteden aan het verhogen van de luchtvochtigheid.

Plantenvoeding

Een kamerplant in een pot is leuk, maar vereist wel wat extra aandacht ten opzichte van een plant in de volle grond. In een pot is de plant volledig afhankelijk van de voedingsstoffen die jij hem geeft. Als je bij het verpotten verse aarde hebt gebruikt kan de plant een paar maanden vooruit, maar daarna is het echt op.

Als je geen voeding geeft merk je dat aan minder snelle groei, gele vlekken op de bladeren of zelf het volledig afsterven van de plant. Voldoe dan ook aan de behoefte van de plant en geef kamerplantenvoeding tijdens de groeifase. Deze loopt van het begin van de lente tot het einde van de herfst.

Je ziet het vanzelf als er in de lente nieuw blad aan de plant komt. Dan is het tijd om te beginnen met voeding toedienen. Zodra de plant stopt met groeien en de rustfase in gaat, stop je ook met bijvoeden.

Temperatuur

Deze planten zijn met recht sterke en makkelijke kamerplanten te noemen. Op gebied van de temperatuur zijn er niet veel dingen waar je rekening mee moet houden. Het enige is dat de Peperomia niet van plotselinge temperatuurschommelingen houdt. Deze ontstaan bijvoorbeeld door een radiator, airco of tocht.

peperomia
De bijzondere variatie in de Peperomia familie (bron)

Veel gestelde vragen en problemen

Kan deze plant de lucht zuiveren?

Jazeker. Deze planten kunnen schadelijke stoffen uit de lucht verwijderen, en dan met name het stofje formaldehyde. Dat klinkt als een groot voordeel, maar het valt eigenlijk wel mee. De bladeren zijn zeer goed in het zuiveren van de lucht, beter dan andere kamerplanten, maar de bladeren zijn klein. Hoe groter het bladoppervlakte, hoe meer lucht de plant kan zuiveren. Je hebt op dit gebied dus meer aan een plant die minder goed kan zuiveren, maar wel veel grotere bladeren heeft. Of je moet gewoon heel veel Peperomia’s in huis halen ;-)

Kan deze plant bloeien?

Als je de verzorging goed aanpakt, en de plant heeft het naar zijn zin, kan deze in de lente en zomer gaan bloeien. Alle Peperomia soorten hebben vergelijkbare bloemen: lange steeltjes die ver boven het plantje uitgroeien. Op die stelen zitten minuscule bloemetjes. Meestal zijn ze geurloos. Hieronder op de foto zie je de bloemen.

Je zou kunnen zeggen dat de bloemen niet erg indrukwekkend zijn, zeker in vergelijking met andere kamerplanten. Dat is niet erg want de prachtige bladeren van deze planten maken dat meer dan goed.

bloemen aan de peperomia plant

Waarom vallen de bladeren van de plant af?

Bladuitval is meestal het gevolg van wortelrot. Rotte wortels kunnen hun werk niet meer doen: voedingsstoffen naar de plant toe brengen. Dit resulteert in afvallende bladeren.

Wortelrot ontstaat doordat de plant altijd in drassige grond staat. Haal de plant uit de pot en vervang de aarde. Om het probleem in de toekomst te voorkomen moet je zorgen voor goede drainage. Boor een gat in de onderkant van de pot zodat het water weg kan.

Ook moet je misschien wel minder water geven. Geef pas water als het bovenste gedeelte van de aarde is opgedroogd, niet eerder.

Wat zijn die bruine vlekken op de bladeren?

Bruine vlekken op de bladeren zijn altijd een probleem en de oorzaak ervan moet je zien te achterhalen. Mogelijke oorzaken:

  1. Zeer droge lucht. Alhoewel dit plantje prima tegen drogere lucht kan, zijn er ook grenzen. Staat jouw plant misschien naast een radiator?
  2. Te weinig water. Lees bij de verzorgingstips over de juiste hoeveelheid en frequentie van jouw Peperomia water geven.
  3. Direct zonlicht. In de ochtend is dit prima, dan is de zon nog niet heet. In de middag kan dit echter bladverbranding veroorzaken wat bruine vlekken als gevolg heeft.

Mijn Peperomia hangt slap

Dit kan een lastige zijn omdat het de oorzaak te veel of te weinig water is. Te veel water zorgt voor wortelrot en hierdoor kan de plant gaan hangen. Te weinig water zorgt voor dorst en heeft hetzelfde resultaat. Controleer dus eerst de aarde voordat je nu veel water gaat geven of juist een periode geen water.

Samenvatting

NaamPeperomia
StandplaatsIndirect licht
WaterNormaal
Giftig?Nee

Inhoudsopgave: