Peperomia

Inhoudsopgave:

De Peperomia plant komt uit dezelfde familie als de pepers die we in de keuken gebruiken: de Piperaceae. Hij dankt daaraan ook zijn naam: Peperomia betekent “lijkt op pepers”. In het Duits heet deze plant Zwergpfeffer, oftewel, Dwergpeper.

Ook al groeien er geen echte pepers aan, wij halen deze planten maar al te graag in huis. Peperomia kent vele verschillende soorten met prachtige bladeren, ieder met zijn eigen kleur, vorm en tekening.

Van origine komt de Peperomia op meerdere plekken voor in tropische gebieden. De meeste soorten komen uit Zuid-Amerika. Hier groeien de planten voornamelijk op schaduwrijke plekken onder grote bomen. Ook al zijn ze gewend aan het tropische klimaat, er zijn een flink aantal soorten die het ook goed doen in de Nederlandse huiskamers.

peperomia
Het blad van één van de velen Peperomia

Peperomia soorten

In het wild bestaan er meer dan 1500 soorten. Een aantal daarvan is geschikt om ook in het Nederlandse klimaat te houden. We kennen hier een gevarieerd aanbod met keuze uit verschillende kleuren en maten.

Al hoewel ze vaak niet erg op elkaar lijken, komen ze wel uit dezelfde familie. Ze hebben dan ook dezelfde manier van bloeien. Ook blijven ze vrij klein: niet groter dan 30 centimeter. Van alle soorten Peperomia zijn dit de meest voorkomenden:

Giftig?

Is de Peperomia giftig voor katten, andere dieren en mensen? Voor zover bekend is deze niet giftig. Je kunt deze plant dus veilig in huis halen. Sterker nog. Er is in 2012 een studie gedaan naar de voedingsstoffen van deze plant. Die studie toonde aan dat de plant best nog wel eens een goede bron van voeding kon zijn!

Peperomia verzorging

Standplaats en licht

Geef jouw Peperomia een plekje waar deze veel licht krijgt. Hoe meer licht de plant op zijn standplaats krijgt, hoe mooier de kleuren op het blad zich ontwikkelen. Hoe meer kleuren jouw plant heeft, hoe meer licht.

Kies dus voor een standplaats met veel licht, maar geen direct zonlicht. Het zijn tropische planten die de directe zon nooit zien vanwege de bomen waar ze onder groeien. Direct zonlicht kan het blad verschroeien.

Water geven

Veel Peperomia soorten hebben een wat dikker en vleziger blad dan je van een kamerplant gewent bent. Ze lijken bijna op vetplanten! En ze dragen ook die eigenschap: Peperomia’s kunnen vrij lang zonder water.

Geef jouw plant pas opnieuw water als de grond bijna helemaal is uitgedroogd. En geef liever iets te weinig dan te veel. Te veel water kan schimmelvorming bij de wortels veroorzaken.

Een manier om de aarde sneller droog te krijgen is door een laagje hydrokorrels onderin de pot te leggen. Zo kan het water door de aarde zakken, tussen de hydrokorrels komen, en de pot uit stromen.

peperomia close up
Een andere bijzondere Peperomia

Grond

De Peperomia groeit in het wild op omgevallen bomen waarvan de schors al aan het afbrokkelen is, of zelfs al een beetje aan het rotten. Dit is vergelijkbaar als de groeiomstandigheden van een Prchidee. Kies dan ook een grond die deze behoefte nabootst. Potgrond voor Orchideeën werkt prima.

Pot

De meeste mensen hebben hun planten in een pot staan (ook al komen terraria ook voor). Kies een pot die de natuurlijke leefomgeving van de plant zo goed mogelijk nabootst.

Een Orchideeën pot is perfect. Deze heeft gaten aan de onderkant waar het water makkelijk doorheen kan. Ook een terracotta pot is goed. Deze is poreus en zorgt ervoor dat de aarde niet te nat blijft.

Snoeien

Het snoeien van de Peperomia is niet per se noodzakelijk om de plant gezond te houden. Je kunt er wel voor kiezen om hem in vorm te houden. Belangrijk is een scherpe snoeischaar. Met een botte snoeischaar maak je onnodige wonden aan de plant.

Kies een moment in het begin van het voorjaar. Dan begint de plant aan het groeiseizoen en kan hij snel herstellen van de snoeibeurt. Haal zoveel van de uiteinden af tot je tevreden bent. Je zult zien dat jouw plant snel nieuwe scheuten maakt. Als het goed is wordt de plant voller en mooier door het snoeien!

Peperomia stekken

De Peperomia vermeerderen kan op twee manieren: door een blad te stekken of een stengel te stekken.

peperomia stekken

Bladstekken

Bladstekken is mogelijk vanwege de dikke, vlezige bladeren die de meeste Peperomia soorten heeft:

 1. Kies een moment in het vroege voorjaar, dan is de plant actief.
 2. Snij 1 of meerdere bladeren van de moederplant af.
 3. Plaats de bladeren in een potje met potgrond, het liefst stekgrond.
 4. Hou je stekjes goed vochtig.
 5. Na een paar weken verschijnen er worteltjes!
 6. Nu kunnen je nieuwe Peperomia’s gaan uitgroeien tot volledige planten.

Stengelstekken

Je kunt jouw Peperomia ook vermeerderen op de volgende manier:

 1. Kies een paar mooie stengels uit van minimaal 10 centimeter.
 2. Snij deze van de plant af met een goed, scherp mes.
 3. Haal de onderste bladeren eraf.
 4. Zet de stekken in water.
 5. Zodra de wortels een paar centimeter zijn, kun je ze in de grond zetten.
 6. Jouw nieuwe plant kan volgroeien!
Peperomia
De bijzondere variatie in de Peperomia familie (bron)

Samenvatting

NaamPeperomia
StandplaatsIndirect licht
WaterNormaal
Giftig?Nee

Hee planten liefhebber!

Volg je ons al?