Peperomia Clusiifolia

Peperomia Clusiifolia

Peperomia Clusiifolia is een kleurrijke en vrolijk ogende kamerplant. Naast de kleurrijke uitstraling is deze plant ook nog eens vrij eenvoudig in het onderhoud. Op deze pagina lees je precies hoe je dat aanpakt.

De plant heeft ovale bladeren die uitkomen in een punt. Het gaat vooral om de kleur van de bladeren: het midden is een combinatie van groen en gebroken wit. De randen zijn vaak rood. Vanwege deze mix van kleuren wordt deze plant ook wel Peperomia Tricolor genoemd.

In tegenstelling tot veel andere Peperomia’s groeit deze soort in vooral in Midden-Amerika. Wordt meestal niet hoger dan 15 centimeter.

Botanische naamPeperomia Clusiifolia
Ook bekend alsPeperomia Tricolor, Peperomia Jelly, Peperomia Ginny
StandplaatsVeel indirect licht
Water gevenGemiddeld
Peperomia Clusiifolia

Peperomia Clusiifolia verzorging

Standplaats en licht

Alhoewel jouw Peperomia Clusiifolia prima kan groeien op een schaduwrijke plek, is een standplaats met veel licht toch beter. Deze plant heeft namelijk veel licht nodig om de mooie kleuren op de bladeren te behouden. Niet genoeg licht zorgt ervoor dat de kleuren vervagen en dof worden.

Veel licht dus, maar kijk uit met direct zonlicht. Een beetje is prima, zeker in de ochtend. De middagzon op de bladeren kan ervoor zorgen dat deze verbranden. Kijk daar dus liever mee uit.

Peperomia Clusiifolia water geven

Deze soort lijkt een beetje op de Peperomia Obtusifolia. Beide hebben dikke bladeren waar ze vocht in kunnen opslaan. Het is dus niet nodig om de grond contant nat te houden. Liever niet zelfs, gezien dit problemen met de wortels kan opleveren.

Geef in plaats daarvan pas water als het bovenste gedeelte van de aarde is opgedroogd. Zorg er ook altijd voor dat overtollig water de pot uit kan door middel van een drainage gat.

Een laatste tip met betrekking tot water geven: de plant houdt niet van natte bladeren. Giet dus liever het water op de aarde.

blad van de Peperomia Clusiifolia

Potgrond en pot

Gebruik een potgrond die goed vocht afvoert. Dit kan normale kamerplanten potgrond zijn die je aanmengt met wat zand. Zoals hierboven aangegeven moet je ook altijd zorgen voor een drainage gat onderin de pot. Je kunt er ook voor kiezen om het plantje in een plastic binnenpot (deze heeft standaard al gaten) te planten en deze in de sierpot te zetten. Haal de binnenpot uit de sierpot als je water geeft en zet deze terug nadat al het overtollige water uit de gaten is gelopen.

Temperatuur

Het fijne aan deze planten is dat ze geen bizarre eisen stellen aan de temperatuur. Kamertemperatuur is prima. Let er wel even op dat ze niet op de tocht of naast een radiator staan.

=> Wist je dat er ook hangplanten binnen deze plantenfamilie zijn? Bekijk bijvoorbeeld eens de Peperomia Pepperspot.

Plantenvoeding

Geef jouw Peperomia Clusiifolia wat vloeibare kamerplantenvoeding tijdens de periode dat je groei ziet. Meestal loopt die periode van de lente tot aan de herfst. Een normale kamerplantenvoeding is prima.

Snoeien

Als jouw plantje niet meer mooi groeit is het tijd om hem te snoeien. Gebruik hiervoor een schone en scherpe schaar. Je kunt naar wens de stengels inkorten. Vanaf het punt waar je snoeit ontstaan nieuwe uitlopers. Wel belangrijk dat je snoeit in de lente of zomer, dan kan de plant direct beginnen met opnieuw uitlopen.

Peperomia Clusiifolia verzorging

Veel gestelde vragen en problemen

Moet je de Peperomia Clusiifolia sproeien?

Dat is niet nodig. Deze plant is prima bestand tegen droge lucht. Sproeien is eigenlijk ook niet wenselijk omdat deze plant niet van natte bladeren houdt.

Is de Peperomia Clusiifolia giftig?

Nee, voor zover bekend zijn de planten niet giftig.

De bladeren worden bruin

Peperomia Clusiifolia 1

Bruine bladeren of bruine vlekken op de bladeren heeft altijd iets te maken met het licht. Direct zonlicht zorgt voor bladverbranding, wat zich uit in de bruine vlekken. Te weinig licht zorgt ook voor bruine bladeren. De beste plek is dan ook dicht bij een raam waar niet direct de zon door schijnt. Daar krijgt jouw plant lekker veel licht, maar heb je geen kans op bladverbranding.

De bladeren krullen op

Opkrullende bladeren aan jouw Peperomia Clusiifolia zijn meestal het teken van een overschot aan water. Hierdoor ontstaat schade aan de wortels die daardoor niet meer in staat zijn om de voedingstoffen op te nemen die de plant nodig heeft.
Haal de plant uit de pot en check of de aarde doorweekt is. Als deze echt drijfnat is moet je alle aarde vervangen. In alle andere gevallen kun je simpelweg een periode geen water geven totdat de aarde is opgedroogd.

De kleuren zijn niet meer mooi

Doffe kleuren zijn een teken van een tekort aan licht. Verplaats de plant naar een plekje dichter bij het raam. Zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op de bladeren valt.

Inhoudsopgave: