Graslelie (spinnenplant)

graslelie

De Graslelie, botanische naam Chlorophytum Comosum, is zeer makkelijk te verzorgen. Hij wordt beschouwd als een van de meest aanpasbare kamerplanten. De reden is dat deze plant in veel verschillende omstandigheden kan groeien: warm of koud, licht of schaduw, het maakt de Chlorophytum allemaal weinig uit. Zolang het maar niet te extreem is natuurlijk. Hoe je de verzorging aanpakt lees je op deze pagina.

Een bijnaam voor de Graslelie is de Spiderplant (Spinnenplant). Deze bijnaam dankt de plant aan haar stekjes. Deze bungelen als spinnen uit de moederplant. Dit effect is groter bij zijn broertje, de Chlorophytum Bonnie, vanwege het gekrulde blad.

De Graslelie valt binnen de Anthericaceae plantenfamilie en komt van oorsprong voor in zuidelijke gedeeltes van Afrika. Hier is de plant al generaties lang een geliefde aanvulling voor de woonkamer. Deels omdat de plant makkelijk te verzorgen is, of omdat je hem makkelijk kunt stekken. Wij vinden de Chlorophytum gewoon een erg leuke plant! Op deze pagina lees je alles over de bijzondere eigenschappen, weetjes en de verzorging.

graslelie
De Graslelie, officieel Chlorophytum
Latijnse naamChlorophytum Comosum
Ook bekend alsGraslelie, Zebragras, Spinnenplant, Sprietplant, Gras kamerplant
WaterRuim
StandplaatsLicht, geen direct zonlicht
GiftigLees verder: is de Graslelie giftig voor katten?

Groeiwijze

De Graslelie is vooral te herkennen aan de bladeren. Nieuwe bladeren groeien vanuit het midden en kunnen aan een volwassen plant wel 60 centimeter groot worden. De tekening op het blad is per soort verschillend, maar bevat altijd groen en/of melkwit. De bladeren zijn smal en komen aan het uiteinde samen in een puntje. Deze groeiwijze herken je misschien van de Dracaena, die verre familie is.

In de praktijk zetten we deze plant vaak neer als staande plant of laten we hem uitgroeien tot hangplant. Wist je dat de Chlorophytum in de natuur een kruiper is? Het is een bodem bedekkende plant. Dit is af te leiden aan de groeiwijze.

Uit een volwassen plant groeien stengels waaraan bloemetjes komen. Deze stengels “werpt” de Graslelie uit en kunnen wel een meter lang worden. Na de bloei komen er jonge plantjes aan, ook wel spinnetjes genoemd, die opnieuw wortelen.

Eenmaal volwassen komen ook hier weer stengels met bloemen aan. Zo verspreidt de plant zich in de natuur. Misschien herken je dit wel van bijvoorbeeld een aardbeienplant. Deze jonge plantjes kun je overigens makkelijk stekken, daarover later meer.

Pot en verpotten

Net zoals een Sanseveria heeft ook de Graslelie een zeer sterk wortelgestel. Het zijn zeer dikke en vlezige wortels die flink wat vocht vast kunnen houden. Dit wortelgestel is één van de redenen dat de plant zo sterk is!

Het zorgt er ook voor dat de plant snel kan groeien. Een Spinnenplant is meestal al binnen een jaar uit zijn huidige pot gegroeid. Je kunt dit eenvoudig controleren door onder de pot te kijken. Kun je de wortels door het drainage gat zien, of groeien ze er zelfs doorheen? Dan is het tijd om te verpotten.

Kies het liefste een moment in de lente voor het verpotten. Dan heeft de plant nog de hele zomer de tijd om in zijn nieuwe pot te groeien. Zorg ervoor dat ook de nieuwe pot weer een drainage gat heeft en plaats een laagje hydrokorrels op de bodem van de pot. Verder lezen over het gebruik van hydrokorrels?

Graslelie standplaats en licht

De Spinnenplant doet het goed in zowel veel of half schaduw, maar let er op dat de plant nooit in direct zonlicht staat. Dit kan er voor zorgen dat hun bladeren verbranden en vlekken krijgen. Ben je op zoek naar een hangplant die wel in de volle zon kan hangen? Misschien is dan het Chinees Lantaarnplantje of de Hoya iets voor jou.

Je kunt dus aan de bladeren zien of de plant te veel of te weinig licht krijgt. De Graslelie wordt bruin, of bruine vlekken op de bladeren, betekent direct zonlicht, dat is niet goed. Als de witte kleur op de bladeren verbleekt betekent dat juist weer te weinig licht. Een standplaats met weinig licht is iets anders dan een plekje in het donker!

Mocht je een badkamer hebben met een raam, en er lekker veel licht de ruimte binnenkomt, plaats daar dan jouw Graslelie. De warmte en de hoge luchtvochtigheid maken de badkamer de perfecte standplaats.

Anderen zetten de Spinnenplant juist weer graag op de slaapkamer omdat de plant luchtzuiverend is. Onderzoek van de NASA toonde aan dat de Graslelie luchtzuiverend werkt door schadelijke stoffen, zoals formaldehyde, uit de lucht te zuiveren. Zo zorgt deze hangplant voor extra zuurstof en zo voor een fijnere omgeving om in te slapen.

Graslelie houdt niet van tocht

Een ander aandachtspunt voor het kiezen van de standplaats: tocht. Daar houdt ze niet van. Overigens zijn er weinig kamerplanten die tocht wel op prijs stellen. Tocht kan ontstaan door een open raam, maar ook luchtverplaatsingen van een airco of een radiator moeten worden voorkomen.

Graslelie water geven

Een Graslelie is een dorstige plant en kan flink wat water verbruiken. Dat zegt echter niet dat de grond constant drassig moet zijn. Bij een drassige grond gaan de wortels rotten en uiteindelijk gaat de Graslelie dood.

Hoeveel water geef je? Het beste is om water te geven volgens de “soak and dry” methode. Dat houdt in: geef lekker veel water, net zo veel totdat het er onderaan de pot weer uitloopt. Laat daarna de pot uitlekken. Hiervoor is het dus noodzakelijk dat er gaten onderin de pot zitten. Op deze manier geef je dus nooit te veel water.

Vervolgens wacht je weer met water geven totdat het bovenste gedeelte van de aarde droog is. Steek je vinger in de grond en controleer of er aarde aan je vinger blijft plakken. Als dat niet het geval is kun je opnieuw water geven. In de praktijk komt dit meestal neer op tweemaal per week.

Het is vooral in de lente en zomer belangrijk dat je de grond nooit helemaal laat uitdrogen. De waterbehoefte is dan groot. Je herkent een dorstige Graslelie een het blad wat flets wordt. Ook kan het zijn dat de bladeren gaan hangen. Is de Graslelie bleek of gaat ze hangen dan is ze dus dorstig!

Doordat de grond meestal vochtig is loop je de kans op vliegjes. Het is goed om dit in de gaten te houden en zo nodig te bestrijden. Vaak is een eerste teken van een te vochtige grond het ontstaan van schimmel op de aarde. Meer info over rouwvliegjes bestrijden.

Het beste kun je regenwater geven. Mocht dat moeilijk zijn gebruik dan kraanwater, maar laat dit eerst even op kamertemperatuur komen.

Beste temperatuur voor Graslelie

Een gemakkelijk te verzorgen plant, dat zeiden we al. Hij doet het dan ook fantastisch op de gemiddelde kamertemperatuur. Deze temparatuur ligt normaal gesproken tussen de 13° en 27° Celsius. Warmer is voor een tijdje geen probleem (niet te lang), maar geef dan ook wat meer water. Kouder is ook niet erg, maar niet te lang.

Kun je een Chlorophytum Comosum buiten houden?

Alle Graslelie soorten kunnen naar buiten, maar let er op dat deze absoluut geen vorst verdraagt! Ook is het verstandig om jonge plantjes eerst binnen op te kweken tot ze sterker zijn. Ook voor buiten geldt hetzelfde advies voor licht als binnen: geen direct zonlicht.

Deze plant is dus ook een prima toevoeging aan jouw tuin of balkon. Het beste zet je ze in een (hang)pot en niet in de volle grond. De reden: de Graslelie is niet winterhard. Ze kunnen tegen wat kou, maar zodra de winter begint moet je de plant naar binnen halen. Dit gaat natuurlijk makkelijker als ze in een pot staat. Als de temperatuur daalt is dit niet direct een probleem, maar vorst wel. Overwinteren moet dus binnen. Zodra de lente begint kan de plant weer naar buiten.

Chlorophytum
Een kleine Chlorophytum

Potgrond

De spinnenplant stelt weinig eisen aan de grond waar hij in staat. Een potgrond voor kamerplanten zal prima volstaan. Let er wel op dat hier maar een beperkte hoeveelheid voeding in zit. Een beetje afhankelijk van het merk potgrond is dat meestal voor zo’n 2 a 3 maanden. Daarna is bijmesten noodzakelijk.

Voeding voor de Zebragras

Bemest tot twee keer per maand in het voorjaar en de zomer. Dan groeit de plant het snelst en is de behoefte aan voeding het grootst. Dit kan met vloeibare plantenvoeding. Het voordeel hiervan is dat je dit makkelijk door water kan mengen.

Vermijd echter overbemesting. Jouw Graslelie zit in een pot en een overschot aan meststoffen kunnen nergens heen. De wortels van de plant kunnen hierdoor ernstig beschadigen. Lees dus altijd goed de instructies en voorkom dat je teveel toedient.

Teveel is dus schadelijk, maar ook een tekort kan zorgen voor een minder goed groeiende plant. Als de Graslelie bleek wordt is dat vaak een eerste teken van een voedseltekort. Voeding is dan ook een essentieel deel van het onderhoud van deze plant.

Spinnenplant als hangplant

Onder de juiste omstandigheden kan de Graslelie flink groeien. De plant wordt flink groot, maar schiet daarnaast ook nog flink wat uitlopers uit. Als de plant volwassen is, en onder de juiste omstandigheden wordt verzorgd, kunnen dat er heel veel zijn.

De bijnaam “Spinnenplant” wordt dan helemaal duidelijk! Bij goede verzorging van de Graslelie kan de plant dan ook uitgroeien tot een heuse hangplant! De Engelse naam komt daar ook vandaan: Spiderplant.

Het leuke is dat je deze “spinnetjes” kunt laten uitgroeien tot nieuwe planten. Verder lezen over het stekken van de Graslelie?

Graslelie snoeien

Eigenlijk wordt je Graslelie nooit te groot. Zie je het niet zitten om de Chlorophytum tot hangplant om te toveren, dan kun je de graslelie snoeien. De eerste stap is het verwijderen van alle spinnen, de babies. Daarna kun je de grootste bladeren verwijderen vanaf de basis. Gebruik hiervoor een scherp mes. Daarna kun je doorgaan naar de iets minder grote bladeren. Dit zet je door totdat je tevreden bent.

Bloemen

In de zomerperiode kun je extra worden beloond voor een goede verzorging van de Graslelie. De plant produceert dan kleine witte bloemen die op lange stengels naar beneden reiken. Je kunt ze laten zitten, of er voor kiezen om ze te stekken! De bloei van deze plant is absoluut de moeite waard om te laten zitten! Zijn ze uitgebloeid? Dan kun je ze verwijderen.

bloemen Chlorophytum
Een Graslelie in de bloei

Veel gestelde vragen en problemen

Is deze plant veilig voor mijn kind?

De Graslelie is niet giftig voor kinderen en dus veilig in huis te hebben.

Kunnen konijnen van de Graslelie eten?

De Graslelie en het konijn zijn een goede combinatie. Sterker nog: alle knaagdieren vinden deze plant heerlijk. De Chlorophytum Comosum wordt als eetbare plant voor dieren verkocht onder de naam Snuffelblad. Dit is in veel tuincentra verkrijgbaar. Zo is deze plant eetbaar voor veel dieren zoals het konijn, de hamster en de cavia. Als je deze plant koopt voor jouw huisdier, kies dan voor een bio variant
Ja: de Graslelie is veilig voor jouw hond. Overigens is de kans vrij klein dat de hond interesse in de plant zal tonen. Mocht dit toch het geval zijn, is er niks aan de hand.

Wil je zeker weten dat er geen dieren bij kunnen, dan moet je de plant ophangen. Op zoek naar meer kleurrijke hangplanten? Bekijk dan eens de Tradescantia of de Maranta.

De Graslelie voelt slap aan

Het is nooit leuk om te zien dat jouw geliefde plant slappe bladeren begint te krijgen. Gelukkig is daar in de meeste gevallen nog wat aan te doen.

Meestal is een slap hangende sprietenplant een dorstige plant. Is de grond uitgedroogd? Geef dan een flinke slok water. Na een paar uur zouden de slappe bladeren weer op moeten veren.

Is de grond nog niet uitgedroogd? Dan heeft de Graslelie waarschijnlijk voeding nodig. Deze plant heeft een hoge groeisnelheid en kan redelijk vlot door de beschikbare voeding heen zijn. Natuurlijk bouwt een plant reserves op, maar daarna als die op zijn ga je dat merken. Geef wat vloeibare plantenvoeding en je ziet de plant snel weer vol leven!

De witte strepen van Chlorophytum verdwijnen

Hoogstwaarschijnlijk worden de bladeren dof omdat de plant te weinig licht heeft gekregen. Met donker blad kan hij het weinige licht beter opvangen. Verplaats de plant naar een plek met meer licht en je zult zien dat de nieuwe bladeren weer witte strepen hebben. Dit principe geldt overigens voor alle planten, ook de felgekleurden zoals een Calathea.

Bladeren van de Graslelie zijn doorzichtig

De Chlorophytum heeft te koud gestaan of staat nog steeds te koud. Verplaats deze naar een warmere plaats. Plaats hem liever niet in de buurt van een verwarming. Daar is de luchtvochtigheid zeer laag en kan ervoor zorgen dat het blad uitdroogt.

Moet je de Graslelie sproeien?

Jazeker! Sproeien is belangrijk om de luchtvochtigheid te verhogen. Doe je dit niet, dan krijgt de Graslelie bruine punten aan de bladeren. Zet de plantenspuit op de nevelstand en benevel de bladeren totdat ze helemaal nat zijn. Het liefst een paar keer per week.

Daarnaast is besproeien ook goed voor de algehele gezondheid van de plant. Plagen zoals luis krijgen minder kans om zich te vestigen en stof blijft niet op de bladeren liggen.

Graslelie krijgt gele bladeren

Zie je een geel blad aan jouw plant verschijnen? Dat is een signaal van de plant dat er een overschot is aan water of voeding. Ga voor jezelf na of je de plant de laatste dagen/weken regelmatig voeding of water hebt gegeven.

Het duurt lang voordat een overschot aan voeding of drassige grond vanzelf is verminderd. Als dat het geval is kun je de Graslelie het beste even uit de pot halen. Door de aarde zo veel mogelijk te vervangen kun je het probleem namelijk snel oplossen. Dan krijgt de plant weer een frisse start.

Mijn Chlorophytum groeit niet

graslelie groeit niet

Heb je al een tijdje geen nieuw blad zien ontstaan? Dan is het logisch dat je je misschien zorgen maakt. Zeker omdat de Chlorophytum normaal zo’n snelle groeier is!

Ten eerste is goed om op te merken dat deze plant in de herfst en winter een stuk minder snel groeit dan in de lente en zomer. Omdat het aantal uur en de sterkte van het licht afneemt gaat de plant in rust (verder lezen over planten en lichtbehoefte?). Soms groeien planten in deze periode zelfs helemaal niet.
Als het lente of zomer is, en jouw plant groeit niet, dan moeten we verder kijken. Er kunnen dan meerdere dingen aan de hand zijn. Het is goed om te controleren of de plant nog wel voldoende ruimte heeft, wellicht is het tijd om te verpotten. Ook kun je op deze pagina lezen hoevaak en hoeveel water en voeding de plant moet krijgen.

Er zitten rotte bladeren aan mijn Spinnenplant

Dat is een serieus probleem. Rottende bladeren betekent dat de wortels ook aan het rotten zijn. Daar begint het. Het rotten wordt (zeer hoogstwaarschijnlijk) veroorzaakt omdat de Spinnenplant te lang in te drassige grond heeft gestaan. Dan zie je dat de bladeren bleek worden. Als het probleem lang blijft bestaan zie je zelfs zwarte bladeren en uiteindelijk dorre bladeren.
Kun je de plant dan nog redden? Met een beetje geluk wel! Haal de plant uit de pot en verwijder zo veel mogelijk aarde. Nu je de wortels bloot hebt kun je de rotte gedeeltes verwijderen. Haal ook de rotte bladeren er tussenuit. Wat je overhoudt mag in een pot met verse aarde.

Lees op deze pagina goed de instructies voor het onderhoud. Met een beetje geluk groeit de plant weer opnieuw uit.

De Graslelie valt uit

Valt de Graslelie uit of verliest de plant bladeren? Dat gebeurt enkel onder bijzondere en stressvolle situaties. Als je de plant net nieuw in huis hebt gehaald kan dit gebeuren: ze moet nog even bijkomen na de verhuizing en wennen aan de nieuwe situatie.
Verliest ze na een tijdje nog steeds bladeren? Dan kan het zijn dat de standplaats te koud is. Lage temperatuur (onder een minimumtemperatuur van 14 graden) vindt ze over het algemeen niet fijn. Dit zie je trouwens bij meer (hang)planten: ook bij de Lipstick plant is dit een veel voorkomend probleem.

Met welke planten kun je de Graslelie combineren?

Een Graslelie combineren met andere planten kan het beste door te kijken naar de afkomst. Net zoals de Graslelie komen er veel andere populaire kamerplanten uit tropische gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de Philodendron of de Calathea. Deze planten verdampen allen vocht. Door ze te combineren profiteren ze van elkaars verdamping. Zo creëer je als het ware een microklimaat. Je merkt dat je hierdoor minder last hebt van die typische bruine randen die optreden door te droge lucht.

Waarom zitten druppels aan het blad?

Zie je een druppel aan het blad van jouw Graslelie? Soms buigt het blad iets verder af, door het gewicht van deze druppel. Dat ziet er misschien triest uit, maar is het niet. Dit proces heet guttatie en komt bij veel planten voor zoals de Monstera en de Bananenplant. Door een tijdelijke hoge waterdruk in de wortels zweet de plant het overtollige water er via de bladeren uit. Niks om je zorgen over te maken.

De Graslelie en allergie

Kun je een allergie hebben voor de Graslelie? Over het algemeen geldt van niet. Sterker nog: de Graslelie werkt luchtzuiverend. Als je bijvoorbeeld hooikoorts hebt is het advies om luchtzuiverende planten in huis te zetten.

De plant heeft luis

Als jouw Graslelie bladluis heeft wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Deze luizen zuigen het vocht uit de bladeren waardoor de plant minder goed groeit en op den duur zelfs afsterft. Dit komt omdat luizen zich enorm snel vermenigvuldigen. Het is dus zaak snel te handelen.

Luis verwijderen kan eenvoudig door de plant af te spoelen onder de kraan. Verwijder daarna met een doekje de overgebleven luizen. Controleer ook goed de planten in dezelfde ruimte: luis is besmettelijk!

Inhoudsopgave: