De Dracaena is een stoere kamerplant die meestal op stam wordt verkocht, al zijn er ook soorten die meer de vorm van een struik aannemen. De meeste Dracaena’s hebben lange, spitse bladeren die uitlopen in een punt. Je herkent de plant aan de streep die over de gehele lengte van het blad loopt.
Deze plant is redelijk makkelijk te verzorgen. Een groot voordeel is dat hij het prima doet op een standplaats met wat schaduw. Ook is het niet erg als je hem af en toe vergeet water te geven. Natuurlijk blijft ook de plant een levende kamerplant en is nog steeds een bepaalde verzorging nodig. Hoe je dat juist doet, dat lees je hier.
Dracaena verzorging
Dracaena water geven
Een belangrijke reden dat de Dracaena zo geliefd is: hij kan makkelijk een tijdje zonder water. Hoe veel water geef je dan? Net zoveel dat het ongeveer een week duurt voordat de grond weer droog is. Als dit langer duurt, dan heb je te veel water gegeven. Geef pas opnieuw water als de grond volledig droog is, niet eerder. Qua verzorging lijkt de plant dus op de Zamioculcas die ook weinig water nodig heeft.
De plant geeft overigens signalen over de juiste aanpak. Hangt de plant slap? Dan geef je waarschijnlijk te veel water. Een eerste teken van te veel water zijn bruine vlekken en gele randen aan de bladeren. Ook volledig gele bladeren kunnen een reactie zijn op te veel water. Als het probleem langer duurt kun je dit zien aan een slappe of zachte stam.
Let wel, gele bladeren en een zachte stam zijn geen reactie op één keer te veel water geven. Deze signalen zijn een teken van wortelrot en dat ontstaat als de plant langere tijd met zijn wortels in een laagje water staat. Voorkom dit door aan de ene kant niet te veel water te geven, maar aan de andere kant ervoor te zorgen dat overtollig water uit de pot kan lopen.
Aan de andere kant krijg je ook signalen als de plant te weinig water heeft gekregen. Als je te lang geen water geeft krijg je gekrulde bladeren te zien. Dit signaal toont zich al zodra de plant voor kortere tijd te droog heeft gestaan. Dus: als de bladeren krullen, dan heb je de plant iets te lang geen water gegeven. Het is dan tijd voor water geven.
Licht voor de Dracaena
Jouw Dracaena vindt zowel veel licht als weinig licht prima. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de standplaats, hoe donkerder de bladeren. Onder andere een Sanseveria reageert ook zo op licht. Een beetje schaduw mag, maar ook de plant heeft licht nodig om goed te kunnen groeien.
Als je jouw Dracaena in de zon wilt zetten, bouw het aantal zonuren dan eerst rustig op. Als je dat doet, kan deze plant prima in de volle zon staan. Krijgt de plant slappe bladeren of worden de kleuren minder mooi? Dan heb je de hoeveelheid zon te snel opgebouwd. Hele donkere bladeren en een langzame groei zijn juist weer een signaal voor te weinig licht.
De juiste standplaats
Een ander element om rekening mee te houden bij de standplaats: de afmetingen van deze kamerplant. In de natuur kan de plant makkelijk 10 meter hoog worden! Als kamerplant redden ze dat niet, maar Dracaena’s in pot kunnen nog steeds vrij groot worden.
Als hij echt te groot wordt kun je altijd nog de Dracaena stekken. De kopstek kun je opnieuw laten wortelen. Zo is de plant weer klein (en de moederplant kun je wellicht weggeven).
Temperatuur
Bij een te lage temperatuur gaan de bladeren van de plant slap hangen. Hangende bladeren kunnen vrij gemakkelijk ontstaan door een airco of een open raam (in de winter). Dit probleem ontstaat vaak bij een Dracaena op de slaapkamer omdat we daar vaak een raam open zetten. Gelukkig zullen de hangende bladeren snel weer rechtop gaan staan als het probleem is verholpen.
Ook een te hoge temperatuur van een radiator wordt door deze plant niet gewaardeerd. De reden? Het zorgt voor zeer droge lucht. Een korte periode is wellicht prima, maar na verloop van tijd zul je droge en bruine bladeren aan de plant zien verschijnen.
De Dracaena en luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid kan dus een aandachtspunt zijn in de verzorging van de plant. Als de plant niet in de buurt staat van een radiator zou je geen verdere stappen hoeven te nemen op dit gebied. Toch kan het goed zijn om “preventief” iets aan de luchtvochtigheid te doen. Het verhogen van de luchtvochtigheid heeft voor deze plant namelijk enkel voordelen, het kan in geen enkel geval kwaad.
Ten eerste verkleint een hogere luchtvochtigheid de kans op bruine punten aan de bladeren. Daarnaast hebben beestjes, zoals luis, geen kans op zich op de bladeren te hechten. Een derde reden is dat ook stof niet (makkelijk) op de bladeren blijft liggen.
Hoe verhoog je dan die luchtvochtigheid? Eenvoudig door een aantal keer per weer de bladeren te benevelen met een plantenspuit. Er zijn andere kamerplanten waarvoor deze routine nog veel belangrijker is. Dit zijn tropische kamerplanten zoals de Calathea en de Maranta. Als je deze planten hebt staan kun je de plant meenemen in de routine.
Verpotten
Verpotten van de Dracaena is nodig zodra de oude pot te klein is geworden. Wanneer dit is hangt volledig af van de omstandigheden en verzorging, maar normaliter is dit iedere 2 of 3 jaar.
Vaak wordt hier niet bewust bij stilgestaan, maar verpotten kan een heftige ingreep zijn voor een kamerplant. Je veroorzaak al snel schade aan de wortels. Het is dan ook niet gek dat deze plant na het verpotten de bladeren verliest. Als de plant blad verliest na het verpotten, wees dan geduldig. Onder de juiste verzorging loopt de plant weer uit. Het is daarom zeer belangrijk dat verpotten in het voorjaar gebeurt. Dan is de plant op volle sterkte en heeft hij alle energie om te herstellen van het verpotten.
Tot slot: gebruik bij het verpotten altijd verse aarde/potgrond. Dan kan de plant weer even vooruit.
De juiste pot
Je bent (bijna) volledig vrij in de keuze voor een bloempot voor de Dracaena. In praktijk komt het neer op twee opties:
- Je gebruikt een plastic binnenpot die je in de bloempot zet. Zo kan overtollig water via de gaten van de binnenpot wegstromen.
- Je zet de Dracaena direct in de bloempot, maar die bloempot heeft gaten in de bodem.
In beide gevallen kan water dus weglopen. Dit is nodig om wortelrot te voorkomen. Zodra de plant te lang in drassige grond staat ontstaat wortelrot waar de plant aan dood gaat. De eerste signalen zijn gele en slappe bladeren. Als je dat ziet kun je de plant meestal nog redden door alle natte aarde te vervangen voor droge.
Naast gaten in de bodem kun je de afwatering verder versoepelen door het toevoegen van hydrokorrels. Een laagje van enkele centimeters is voldoende.
Plantenvoeding voor de Dracaena
Het belangrijkste om te weten over de behoefte aan voeding: liever te veel dan te weinig. De plant heeft zeer weinig plantenvoeding nodig. Verdun deze dus goed volgens instructies op de verpakking. Daarnaast is het enkel nodig om voeding toe te dienen tijdens de groeiperiode van de plant: vanaf de lente tot aan het begin van de herfst.
Dracaena soorten
Alle Dracaena soorten vallen binnen de familie Asparagaceae (Aspergefamilie), en dan specifieker de onderfamilie Nolinoideae. Vaak noemen we de complete familie Drakenbloedboom, maar die term wordt eigenlijk enkel gebruikt voor de soort Dracaena draco. Daarnaast zijn enkele veel voorkomende soorten:
- Dracaena Compacta
- Dracaena Sanderiana
- Dracaena Surculosa
- Dracaena Janet
- Dracaena Lemon Lime
- Dracaena Marginata
- Dracaena Warneckei
- Dracaena Warneckii
- Dracaena Marginata Bicolor
- Dracaena Burley
- Dracaena White Stripe
Dracaena bloemen
De Dracaena valt binnen de Asparagaceae familie. Binnen deze familie valt ook de onderfamilie waar de Yucca onder valt. Als je de bloem van deze twee planten vergelijkt snap je ook waarom. Hieronder zie je een foto van een Dracaena die bloeit.
Veel gestelde vragen en problemen
Kan de Dracaena buiten?
Het kan, maar in principe is deze kamerplant hier niet voor geschikt. Als je de plant toch buiten wilt zetten, doe dit dan enkel in de zomermaanden. Buiten de zomer is het echt te koud. Zet hem op een plekje uit de wind. Dit advies geldt trouwens voor veel andere kamerplanten zoals de Graslelie en de Pannenkoekplant.
Dracaena bladeren vallen af
Het verlies van bladeren is lang niet altijd een probleem. De plant maakt aan de bovenkant nieuwe bladeren aan, de onderste vallen af. Dit is normaal en zie je wel bij meer planten. Zo groeit ook de Bananenplant.
Het kan ook zijn dat jouw Dracaena flink uit valt. Vaak is het verlies van veel bladeren een stressreactie op iets in de omgeving. Dit kan zijn: verpotten of plotseling te koude lucht. Er kan ook een langzamer proces aan de gang zijn zoals wortelrot of een constante te lage luchtvochtigheid. Op deze pagina lees je tips om hier aan te werken.
Is de Dracaena luchtzuiverend?
Ja: de plant komt in meerdere onderzoeken naar voren als sterk luchtzuiverende plant. Overigens is deze plant daar niet alleen in. Wellicht ken je ook de Strelitzia of de Philodendron voor hun luchtzuiverende werking. Deze kamerplanten hebben daarnaast een groter bladoppervlakte wat ervoor zorgt dat ze nog meer lucht kunnen zuiveren dan de plant.
Wolluis
Helaas is luis, en specifiek wolluis, een probleem dat we vaak terugzien bij Dracaena’s. Als je wolluis ziet kun je het beste direct handelen om verdere verspreiding te voorkomen. Afhankelijk van de hoeveelheid kun je ze eraf vegen met een doekje. Als het er echt veel zijn is een (biologisch) bestrijdingsmiddel wellicht de beste optie. Controleer ook altijd de planten in de directe omgeving om te controleren of de luizen zijn overgelopen.
Dracaena samenvatting
Botanische naam | Dracaena |
Ook bekend als | Drakenbloedboom |
Maximale hoogte natuur | 12 meter |
Maximale hoogte als kamerplant | Enkele meters |
Bladkleur | Groen en kleurrijk, verschilt per soort |
Familie | Asparagaceae (Aspergefamilie) |