Strelitzia

strelitzia

De Strelitzia is voor velen één van de meest begeerde kamerplanten. Na een enkele blik op deze plant wordt duidelijk waarom: de prachtige bladeren zijn groot en indrukwekkend. Met de Strelitzia heb je een zeer grote, maar toch sierlijke plant in huis.

Daarnaast is een groot voordeel dat ze in de volle zon kan staan. Iets wat veel andere kamerplanten niet kunnen. Verdere aandachtspunten voor de verzorging lees je op deze pagina. Als je de Strelitzia goed verzorgt kan ze jaren mee.

strelitzia
De prachtige Strelitzia

Strelitzia verzorging

Strelitzia water geven

Water geven is een belangrijk onderdeel in het onderhoud van de Strelitzia, maar hoeveel water geef je? Het is belangrijk om de hoeveelheid water af te stemmen op het verbruik van de plant. Je gaat merken dat de Strelitzia in de zomer meer water verbruikt dan in de winter. Ook verbruikt een grote plant meer water dan een kleine.

In het begin is het goed om te voelen aan de aarde of er behoefte is aan water. Is de aarde nog nat? Wacht dan even met water geven. Is de aarde droog? Dan kun je water geven. Na verloop van tijd ontdek je een routine en hoef je niet constant meer de aarde te controleren.

Je merkt overigens ook aan het uiterlijk van de plant of je te veel water of juist te weinig geeft. Je ziet een tekort aan water snel genoeg: de Strelitzia hangt slap. Dus als jouw plant gaat hangen weet je dat het tijd is om water te geven. Te veel water uit zich juist vaak in zwarte vlekken op de stam (het eerste signaal dat er schimmel gaat vormen). Ook is een geel blad een teken van een teveel aan water. Meer over het voorkomen hiervan verderop deze pagina.

Besproeien

Een Strelitzia in het wild komt voor op plekken waar de luchtvochtigheid zeer hoog is. Het verschil met onze woonkamer is enorm! Om dit verschil te verkleinen is het verstandig de bladeren te besproeien met een plantenspuit. Je kunt dit doen met normaal kraanwater, het liefst meerdere keren per week.

Besproeien van de Strelitzia heeft daarnaast nog andere voordelen. Doordat de bladeren meerdere keren per week nat worden gemaakt kan stof er minder makkelijk op blijven liggen. Minder stof op de bladeren betekent natuurlijk een mooiere plant, maar ook kunnen de bladeren zo beter hun functie uitoefenen: fotosynthese. Een bijkomend voordeel is dat beestjes, zoals bladluis, zich minder makkelijk nestelen op een plant die regelmatig nat wordt gemaakt.

strelitzia verzorging
Veel zon is belangrijk bij de verzorging van de Strelitzia

Strelitzia standplaats en licht

Let er bij het kiezen van de standplaats op dat de Strelitzia zo veel mogelijk zon krijgt. Direct zonlicht is zeer belangrijk voor een mooie en gezonde groei van deze plant. Een donkere plek is dus absoluut niet geschikt. Als je dit weet gaat het opvallen: bijna iedereen die een Strelitzia heeft zet deze bij een raam neer. Dat is perfect, het liefst zelfs een raam op het zuiden.

De badkamer kan een geschikte plek zijn vanwege de hoge luchtvochtigheid, maar de meeste badkamers hebben helaas niet de juiste hoeveelheid zon die de Strelitzia nodig heeft. De woonkamer is dan toch vaak een betere optie.

Na verloop van tijd kan het zijn dat de plant scheef gaat groeien. Je merkt dat de bladeren allemaal één kant op staan en dat daarmee de plant ook scheef gaat staan. Je kunt de Strelitzia dan een kwartslag draaien om haar weer rechtop te laten groeien.

De juiste temperatuur

Eerder schreven we dat deze planten van oorsprong uit tropische gebieden komen. Toch overleeft de Strelitzia prima bij de normale kamertemperatuur. Het mooiste is als deze nooit onder de 16 ℃ uit komt. Dit kan soms gebeuren als er een raam open staat (in de winter) of als de plant naast de airco staat (in de zomer). Probeer deze situaties te voorkomen.

Een misverstand is dat deze plant dichtbij een radiator kan staan. Immers zouden hoge temperaturen toch goed zijn? De warme lucht die van een radiator afkomt is toch echt te heet, maar voornamelijk: te droog. Deze zeer droge lucht veroorzaakt allerlei problemen bij de Strelitzia die moeten worden voorkomen.

Pot en verpotten

Iedere twee jaar verpotten van de Strelitzia is noodzakelijk omdat deze plant flink snel kan groeien. Naarmate de plant alle ruimte in de pot heeft verbruikt is er minder ruimte om water in op te slaan. Een Strelitzia die vaak slap hangt is dan ook één van de eerste tekenen dat de plant een grotere pot nodig heeft.

Verpotten doe je het liefste in de lente. Dan heeft de Strelitzia nog alle tijd om te kunnen herstellen van de ingreep. Kies een bloempot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Ook erg belangrijk is het zorgen voor een goede afwatering. Dit doe je door gaten in de bodem van de pot te boren en het aanbrengen van een laag hydrokorrels onderin de pot. Doe je dit niet, dan kan overtollig water niet uit de pot weglopen waar de Strelitzia uiteindelijk aan dood gaat.

strelitzia pot en verpotten vanwege groeisnelheid
Gezien de Strelitzia snel groeit is regelmatig verpotten belangrijk

Welke potgrond gebruiken?

Deze plant is een echte krachtpatser. Het maakt de Strelitzia niet zoveel uit in welke potgrond ze staat. Een universele potgrond voor (kamer)planten is prima. Als je de keuze hebt is het nog beter om te gaan voor een potgrond op basis van kokos. Deze is wat luchtiger en geeft de wortels wat meer de ruimte.

Een universele potgrond is vaak wat dichter van structuur. Na verloop van tijd, en naarmate je vaker water hebt gegeven, zakt de potgrond verder in. Dit kan bij sommige kamerplanten problemen veroorzaken, maar gezien je de Strelitzia iedere twee jaar verpot zal dit voor deze plant geen probleem zijn.

Plantenvoeding voor de Strelitzia

Deze snelle groeier heeft absoluut plantenvoeding nodig om mooi en gezond te blijven. Het is hierbij belangrijk niet zomaar wat toe te dienen, maar de hoeveelheid plantenvoeding af te stemmen op de behoefte van de plant. Dat houdt in:

  • Geef na het verpotten een periode geen voeding. Lees op de verpakking van de potgrond voor hoe lang er voeding in de aarde zit. Daarna kun je overstappen op vloeibare plantenvoeding.
  • Geef enkel plantenvoeding als de Strelitzia in de groeifase zit. Meestal is dat tijdens de lente en zomer.
  • Lees altijd de instructies op de verpakking. Geef nooit meer dan aangegeven. Een overschot aan voeding in de pot kan serieuze schade veroorzaken aan de wortels van de Strelitzia.
strelitzia blad
De prachtige Strelitzia bladeren

Strelitzia soorten

Wist je dat de naam van de plant een verwijzing is naar de vrouw van de Engelse koning George III: Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Deze naam kreeg de plant bij de ontdekking, in Zuid-Afrika. Daar groeit de Strelitzia nog steeds in het wild. Je kunt daar 5 soorten vinden:

  • Strelitzia nicolai
  • Strelitzia alba (synoniem: Strelitzia augusta)
  • Strelitzia caudata
  • Strelitzia juncea
  • Strelitzia reginae (synoniem: Strelitzia parvifolia)

Veel gestelde vragen en problemen

Hoe groot kan een Strelitzia worden?

We kennen grote kamerplanten zoals de Philodendron en de Monstera, maar dan komt de Strelitzia eraan. De Strelitzia kan in de natuur wel 10 meter hoog worden. Dat is echt een gigantische plant! Andere types worden minder groot, maar redden nog steeds makkelijk een hoogte tussen de 2 en 6 meter. Bij deze afmetingen kunnen de bladeren wel 2 meter lang en 80 centimeter breed worden. Bij deze hoogte is het goed mogelijk dat de plant scheef gaat hangen. In dat geval is opbinden een optie.

Je kunt de Strelitzia klein kopen, maar gelukkig ook al vrij groot. Zo hoef je niet lang te wachten om een plant van 2 meter hoogte hebben. Vaak worden deze plant al met een hoogte van 160, 180 of 200 centimeter verkocht.

Hoe snel groeit een Strelitzia?

Een Strelitzia groeit zeer snel, zeker in de lente en zomer. Het is goed mogelijk dat je iedere week een nieuw blad ziet verschijnen. Aan de groeisnelheid merk je dat de plant familie is van de Bananenplant, dat is ook al zo’n snelle groeier.

Tijdens de snelle groei moet je de Strelitzia ondersteunen met voldoende water en voeding. Zorg er in de groeifase voor dat de grond nooit volledig uitdroogt en geef wekelijks een beetje voeding.

Kun je deze plant stekken?

Dat kan zeker! Kijk daarvoor op de pagina over Strelitzia stekken.

Ziektes bij de Strelitzia

Het is een sterke plant en daarom kan ze wel tegen een stootje. Ook beestjes en ziektes kan ze voor een tijdje weerstaan, maar het is wel de bedoeling dat ze uiteindelijk worden verholpen. Vanwege de hoge groeisnelheid is deze plant gevoelig voor luis (zowel bladluis als schildluis) en spint. Naast het behandelen van beestjes is het goed om ze te voorkomen. Besproei daarvoor de bladeren meerdere keren per week. Ook helpt het om de plant gezond te houden: zo is ze weerbaarder. Liever een kamerplant die minder vatbaar is? Bekijk dan bijvoorbeeld eens de Peperomia.

Nieuw blad rolt niet uit

De groeiwijze van de Strelitzia herken je wellicht van andere tropische planten zoals de Calathea: een nieuw blad komt opgerold in het midden tevoorschijn en rolt zich dan uit. Bij een zeer snelle groei kan het voorkomen dat een nieuw blad niet uitrolt. In dat geval kun je het opgerolde blad dagelijks besproeien met een plantenspuit. Dit zorgt ervoor dat het blad als het ware losweekt en uiteindelijk open gaat. Schrik niet als het blad nooit de afmetingen aanneemt van de bladeren ervoor, dan heeft het uitrollen simpelweg te lang geduurd. De volgende bladeren zullen weer net zo groot zijn (of groter).

Witte schimmel op de potgrond

Als de grond lang vochtig is kan het voorkomen dat je witte schimmel op de potgrond ziet verschijnen. Dit kun je verhelpen door het bovenste laagje aarde te verwijderen. Doe dit tijdig, want anders kun je rouwvliegjes krijgen. Als je veel aarde hebt verwijderd kun je natuurlijk een laagje nieuwe toevoegen.

Bladeren Strelitzia scheuren

Het is voor te stellen dat je de scheuren in de bladeren niet mooi vindt en liever wilt voorkomen. Helaas: dat de bladeren van de Strelitzia scheuren is normaal. Als het heel erg is kun je er voor kiezen om een blad af te knippen.

Samenvatting Strelitzia

Botanische naamStrelitzia
FamilieStrelitziaceae
BladkleurGroen
Maximale hoogte wild10 meter
Maximale hoogte kamerplant2 meter
Water behoefteGrond licht vochtig houden
Licht behoefteVeel direct zonlicht

Inhoudsopgave: