Strelitzia nicolai

Strelitzia nicolai

Strelitzia nicolai is verreweg de meest bekende Strelitzia soort. De plant vindt haar oorsprong in Zuid-Afrika. Met haar grote, brede, groene bladeren en dikke stelen is het een echte blikvanger. De plant is uitermate geschikt voor een tropische sfeer in huis. Het helpt ook zeker dat deze plant ook nog flink kan groeien. De eerste stap naar een binnenskamerse jungle is gezet!

Strelitzia nicolai
Strelitzia nicolai

Strelitzia nicolai verzorging

Strelitzia nicolai een goede standplaats geven

De Strelitzia nicolai staat graag in de volle zon. Je kan haar dus prima bij het raam zetten, zelfs als het een raam op het zuiden is. Als je haar hebt gekocht in een donker tuincentrum, zet haar dan eerst even ietsje verder van het raam weg, zodat ze wat aan haar nieuwe omgeving kan wennen. Daarna kan ze floreren op haar nieuwe definitieve plek in de woonkamer.

Veel zonlicht is essentieel in het onderhoud van deze plant. Als de Strelitzia nicolai te weinig licht krijgt zal ze niet goed groeien of kunnen er zelfs bladeren afsterven. Let er in de winter op dat je – als het even kan – haar voor een raam op het zuiden zet. De zonuren zijn dan korter en minder krachtig. Bij een raam op het zuiden kan ze alsnog zo veel mogelijk profiteren van de aanwezige hoeveelheid licht.

Zorg voor een hoge luchtvochtigheid

De Strelitzia nicolai houdt van een vochtige omgeving en daarom is het belangrijk dat je haar bladeren goed vochtig houdt. Je kunt dit eenvoudig doen door de bladeren te benevelen met een plantenspuit. Normaal kraanwater is prima, maar houdt er rekening mee dat dit witte vlekken op haar bladeren kan achterlaten. Dit is kalk en veeg je er zo weer vanaf.

In de winter zal de Strelitzia nicolai – door uitdroging van de lucht veroorzaakt door het stoken van de verwarming- altijd een beetje uitdrogen en bruine randen aan de bladeren krijgen. Alhoewel het er niet fraai uit ziet, kan de plant hier prima tegen. Je kunt ze afknippen of laten zitten.

Strelitzia nicolai scheuren
Scheuren in de bladeren zijn normaal bij de Strelitzia nicolai

Strelitzia nicolai water geven

Geef water zodra je voelt dat de potgrond bijna is uitgedroogd. Laat de potgrond nooit volledig uitdrogen. In de zomer kan het zijn dat je bijna iedere dag water moet geven. Dit is normaal: de Strelitzia nicolai is een dorstige! In de winter verbruikt ze minder en geef je, normaal gesproken, twee keer per week water.

Zorg er ook altijd voor dat er gaten in de onderkant van de bloempot zitten. Hierdoor kan overtollig water wegstromen en blijft het niet onderin de pot staan. Als dit water wel zou blijven staan gaan de wortels rotten. Een eerste teken hiervan zijn gele bladeren, maar het kan er uiteindelijk voor zorgen dat de Strelitzia nicolai dood gaat.

Strelitzia nicolai snoeien

Houd er bij een Strelitzia nicolai rekening mee dat je een hoge plant in huis haalt die nog flink door kan groeien. Anderhalve meter of hoger is niet ongewoon voor deze plant. Maar je hoeft haar niet te snoeien vanwege de hoogte. Dat doe je alleen bij de punten van het blad als deze een beetje verdorren. Als je bruine puntjes weg wil knippen, knip er dan meteen twee centimeter af. Zo voorkom je infecties of uitdroging van de plant.

Er komen ook onherroepelijk wat scheuren in het blad. Dat is niet te voorkomen, maar ook niet erg, dus dat hoef je niet af te knippen of te snoeien. Mocht je een blad echt niet meer mooi vinden, snoei dit dan zo dicht mogelijk bij de basis weg. Gebruik altijd een (snoei)schaar die goed scherp is en eentje die je van te voren hebt ontsmet.

Strelitzia nicolai blad close up
Strelitzia nicolai blad close up

Voeding voor de Strelitzia nicolai

De Strelitzia nicolai is een snelle groeier en heeft voeding nodig in de lente en de zomer. In deze periode kun je tweewekelijks plantenvoeding toedienen. Gebruik het liefste een plantenvoeding voor groene bladplanten en lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is meestal sterk geconcentreerd en het is zaak het product goed te verdunnen. Doe je dit niet, en geef je teveel, dan kun je daarmee de wortels beschadigen.

Pot en verpotten

Zoals iedere plant wordt ook de Strelitzia nicolai geleverd in een kweekpot. Hier zitten gaten in, zodat het overtollige water weg kan stromen. Als je hem na een jaar of één a twee moet verpotten, denk er dan aan om ook in de nieuwe pot gaten te boren. Bloempotten voor buiten hebben deze gaten vaak al, voor kamerplanten moet je meestal zelf aan de slag.

Een Strelitzia nicolai zal je waarschijnlijk binnen een jaar of twee jaar moeten verpotten. Haar wortels zijn dan te groot voor de pot geworden. Kies een nieuwe pot die minstens een kwart groter is dan zijn voorganger, zodat de wortels weer de benodigde ruimte krijgen. Deze ruimte is belangrijk omdat er dan voldoende aarde in de pot zit waar de plant vocht uit kan onttrekken. Bij een tekort aan ruimte kan ze slechter water opnemen. Een vaak slap hangende Strelitzia nicolai is vaak een eerste signaal dat verpotten nodig is.

Strelitzia nicolai nieuw blad
Strelitzia nicolai nieuw blad

Strelitzia nicolai bloemen

De prachtige en stoere Strelitzia nicolai kan er nog een schepje bovenop doen: bloemen produceren! Je bent waarschijnlijk wel bekend met de prachtige bloei van deze plant. Het is regelmatig een reden om de Strelitzia nicolai te kopen. Helaas komt men dan vaak bedrogen uit. Onze woonkamer is simpelweg niet geschikt voor deze plant om tot bloei te komen.

Ten eerste is dat vanwege het klimaat. De Strelitzia nicolai komt van oorsprong uit een tropisch gebied met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Al doe je nog zo je best, je kunt dit nooit perfect nabootsen. Daarnaast moet de plant toch tenminste 3 meter groot zijn om te kunnen beginnen aan de bloei. Die hoogte red een kamerplant vaak niet.

Strelitzia nicolai bloemen
Strelitzia nicolai bloemen
“starr-060909-8800-Strelitzia_nicolai-flower-KMart_Kahului-Maui” by Starr Environmental is licensed under CC BY 2.0

Veel gestelde vragen en problemen

Hoe snel groeit de Strelitzia nicolai?

De Strelitzia nicolai is een snelle groeier. Zeker in de lente en zomer is het normaal dat je iedere week wel een nieuw blad ziet verschijnen en uitrollen. Let erop dat de plant in de groeifase een hogere behoefte heeft aan water en voeding.

Hoe groot kan de Strelitzia nicolai worden?

De maximale hoogte van deze plant ligt rond de 10 meter. Let wel dat dit geldt voor de natuurlijke habitat. Als kamerplant is de maximale hoogte vaak 2 tot 3 meter. Omdat je deze plant vaak koopt met meerdere stammen is het ook bij een hoogte van 2 meter al een zeer volle en grote plant. Bij deze hoogte kunnen de bladeren zo’n 50 centimeter worden.

Is de Strelitzia nicolai giftig?

De Strelitzia nicolai is licht giftig, zowel voor mensen als voor dieren. Voornamelijk katten hebben nogal eens de neiging om aan kamerplanten te knabbelen. Neem meteen contact op met de arts of dierenarts als er blad van de plant is ingeslikt. Het is verstandig om altijd je handen te wassen als je het blad van de plant hebt aangeraakt of gesnoeid.

Strelitzia nicolai bladeren krullen

Als de bladeren krullen is dit meestal een reactie op te droge lucht. Zet de plant niet naast een kachel. Je kunt ook een bakje water op de kachel zetten. Dit water verdampt en verhoogt de luchtvochtigheid.

Kun je de Strelitzia nicolai buiten zetten?

Zeker, maar enkel in de zomer. Zodra de temperatuur onder de 5 graden moet de plant weer naar binnen. Geef de Strelitzia nicolai buiten een plek in de zon, uit de wind.

Strelitzia nicolai blad gaat niet open

Soms gebeurt dit, maar gelukkig kun je dit eenvoudig verhelpen. Beneveld het beknelde blad een paar keer per dag met een plantenspuit. Zo maak je het “week” en hierdoor zal het blad uiteindelijk open gaan.

Samenvatting

Botanische naamStrelitzia nicolai
StandplaatsZonnig, vermijd tocht
Water behoefteVeel
BladkleurGroen
Originele habitatZuid-Afrika
Maximale hoogte10 meter

Inhoudsopgave: