Yucca

yucca

De Yucca is een stoere kamerplant die van oorsprong afkomstig is uit warme gebieden van Midden en Zuid-Amerika. Om daar te kunnen overleven slaat hij water op in zijn stam. Als kamerplant heb je er dan ook, met water geven, nauwelijks omkijken naar.

De Yucca is klein verkrijgbaar, maar ook als een volledige boom. De verzorging is in beide gevallen hetzelfde. De juiste aanpak lees je op deze pagina. Verder lees je hier een antwoord op veel gestelde vragen en een oplossing voor eventuele problemen die je met de Yucca kunt ervaren.

yucca
Yucca

Yucca verzorging

Yucca water geven

Een Yucca water geven is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze plant. Belangrijk is om goed te kijken naar de natuurlijke habitat. Te weinig water geven is eigenlijk niet mogelijk. De Yucca komt van oorsprong uit zeer droge gebieden waar vaak voor langere periodes geen regen valt. Jouw Yucca is dus gewend aan weinig water en slaat dit op in de stam. Dit zie je ook bij de familie van deze plant: de Beaucarnea en de Dracaena. Speel hier op in door pas water te geven als de grond is uitgedroogd. In de praktijk is dit sneller in de zomer dan in de winter.

Als je de Yucca te veel water geeft kunnen verschillende problemen ontstaan. Het eerste signaal van te veel water zijn hangende bladeren. Als de bladeren slap gaan hangen is de grond waarschijnlijk al te lang vochtig. Naarmate het probleem blijft bestaan worden de bladeren geel en vallen af. Als het probleem daarna nog niet wordt opgelost gaat de Yucca dood. Het is dan ook zeer belangrijk om niet te veel water te geven, maar er ook voor te zorgen dat water uit de pot kan weglopen. Daarover hieronder meer.

Een ander probleem van te veel water is een zachte stam. Deze zachte stam kan gemakkelijk overgaan tot stamrot. Je kunt dit merken aan een zachte stam die je kunt indrukken, vaak onderaan. Ook kan het gebeuren dat de bovenste stukken van de stam slap gaan hangen. Om de Yucca te redden vervang je alle potgrond voor droge potgrond en geef flink minder water dan je normaal zou doen.

Goede drainage voor de Yucca

Als de Yucca de bladeren laat hangen is dit vaak een eerste teken dat de plant te lang te veel water heeft gekregen. Het is zeer belangrijk dat overtollig water uit de pot weg kan stromen. Kan dit niet, dan blijft het onderin de pot bij de wortels staan. De plant is dit niet gewend, ze komt oorspronkelijk uit zeer droge gebieden, en de wortels gaan rotten. Wortelrot zorgt voor gele bladeren en met uiteindelijk het gevolg dat de Yucca dood gaat.

Hoe voorkom je dit probleem? Boor gaten in de bodem van de pot. Hierdoor kan water aan de onderkant uit de pot weglopen. Je kunt dit proces nog verder verbeteren door het toevoegen van een laag hydrokorrels onderin de pot.

Let erop dat je de Yucca op een schotel zet. Mocht er water uit de pot lopen, dan loopt dit niet over grond.

yucca verzorging
Door de Yucca goed te verzorgen blijft hij mooi

Standplaats en licht

De Yucca als kamerplant heeft behoefte aan een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. Veel daglicht is nodig om de Yucca mooi van kleur te houden. Krijgt de Yucca te weinig licht, bijvoorbeeld op een plek met te veel schaduw, dan worden de bladeren lelijk. Net zoals een Sanseveria overleeft hij met minder licht, maar het doet de kleuren geen goed.

Je kunt de Yucca ook in de volle zon zetten. Als je dit wilt doen is het belangrijk de plant hier eerst aan te laten wennen. Bouw de hoeveelheid zon rustig op en begin het liefste met wat ochtendzon. Net zoals een Bananenplant wordt de Yucca onder kunstlicht gekweekt. Heeft de Yucca bruine bladeren? Dat is een indicatie voor te veel direct zonlicht. In dat geval moet je hem langer laten wennen. Verplaats hem dan ook wat verder de kamer in.

Yucca verzorgen: verpotten

Verpotten van een Yucca doe je het liefste iedere twee á drie jaar. Na die periode heeft de plant alle beschikbare ruimte in de pot opgemaakt. Doordat er dan nauwelijks meer ruimte is voor aarde is er ook weinig mogelijkheid om verder te groeien. Overigens kun je een te grote Yucca stekken.

Verpotten doe je het liefste in het voorjaar. Met verpotten ontkom je er niet aan de wortels licht te beschadigen. Omdat de Yucca in het voorjaar het sterkst is, kan hij na de verhuizing gemakkelijk herstellen. Gebruik ook altijd verse potgrond met verpotten.

De juiste pot

De juiste pot is een belangrijk onderdeel als je een Yucca goed wilt verzorgen. Zoals ook de Polyscias een kamerplant op stam is, kan ook de Yucca gemakkelijk topzwaar worden. Kies daarom het liefste voor een zware bloempot. Zo heb je minder kans dat de plant omvalt.

Daarnaast is het zeer belangrijk dat er gaten in de bodem van de pot zitten. Als die er niet zitten kan water niet uit de pot weglopen en ontstaat de kans op wortelrot. Veel bloempotten hebben gaten. Zitten deze er niet in? Dan kun je deze voorzichtig maken met een boormachine.

yucca palmlelie

Welke potgrond voor Yucca

Een normale of universele potgrond voor kamerplanten is prima geschikt voor de Yucca. Meestal bevat deze potgrond voor langere tijd voeding. Geef geen extra voeding in deze periode (hieronder meer).

Voeding

Een Palmlelie heeft maar weinig voeding nodig. In het geval van behoefte aan voeding lijkt hij dus op planten als de Zamioculcas (ZZ plant) die ook zeer sterk is. Geef enkel voeding tijdens de groeiperiode. Normaliter is dat tijdens de lente en zomer. In een enkel geval groeit de Yucca tijdens de herfst en winter door. Dan geef je ook tijdens die maanden voeding.

De meeste plantenvoeding is sterk geconcentreerd. Verdun dan ook goed volgens instructies op de verpakking. Liever verdun je zelfs nog iets meer: de Yucca heeft echt zeer weinig plantenvoeding nodig.

Luchtvochtigheid

De Calathea met haar kleurrijke bladeren oogt echt als een tropische plant die een hoge luchtvochtigheid nodig heeft. Laat je door de stoere Yucca niet afleiden: ook hij kan een hoge luchtvochtigheid waarderen. De Yucca kun je eenvoudig verzorgen op dit gebied door een paar keer per week de bladeren te benevelen met een plantenspuit. De voordelen:

  • De bladeren blijven mooier omdat er minder makkelijk stof op blijft liggen.
  • Ongedierte zoals bladluis heeft een hekel aan vocht en zal zich dus minder snel vestigen op de bladeren van de Yucca.
  • Je hebt minder kans op bruine punten aan de bladeren.

Temperatuur

De Yucca is een zeer sterke kamerplant die vrij lage temperaturen kan verdragen. Laat de temperatuur in ieder geval nooit onder de 10 ℃ komen. Dit is een voordeel ten opzichte van de meeste populaire kamerplanten zoals de Strelitzia, die juist liever wat warmer staan.

Yucca soorten

Het geslacht Yucca omvat zo’n 40 soorten. Het formaat wisselt tussen soorten zonder stam tot volledige bomen. Yucca soorten komen van oorsprong voor in de zeer warme gebieden van Zuid-Amerika. Daar is het vaak zeer droog, maar de Yucca kan daar prima tegen. Als kamerplant kennen we voornamelijk de volgende soorten:

  • Yucca rostrata
  • Yucca elephantipes
  • Yucca filamentosa
  • Yucca rupicola
  • Yucca gloriosa
  • Yucca flaccida

Wist je trouwens dat de Yucca familie is van de Chlorophytum? Ze vallen beiden in onder de Agavoideae familie.

De Yucca bloem

De Yucca bloem komt pas tevoorschijn zodra een plant volwassen is (na ongeveer 2 tot 4 jaar). Een andere voorwaarde is een juiste verzorging. Zodra deze twee elementen kloppen heb je kans op bloei.

De bloem van de Yucca is zeer de moeite waard. De omhoog geschoten bloemstok komt vanuit het midden en is drager van vele prachtige bloemknoppen. De uitgebloeide bloem kun je het beste verwijderen, met stok en al. Deze stok gaat verhouten na het bloeien en heeft verder geen toegevoegde waarde.

Na het verwijderen van de bloem kun je binnen 2 tot 4 jaar een nieuwe bloei verwachten.

yucca bloem
De Yucca bloem
yucca in bloei
Een Yucca in bloei

Veel gestelde vragen en problemen

Yucca bladeren hangen

De bladeren van de Yucca gaan hangen als de plant te veel water heeft gekregen. Vergeet niet dat hij water opslaat in de stam. Geef dan ook pas water als de grond volledig is uitgedroogd. Dit gaat wellicht tegen je gevoel in. Immers staan veel populaire kamerplanten, zoals de Philodendron, juist in licht vochtige grond.

Bladeren Yucca bruine punten

De bruine punten aan de bladeren zijn meestal het gevolg van te droge lucht. Je ziet dan eerst bruine punten, maar daarna volledig droge bladeren. Deze droge bladeren zijn dood en dor. Je kunt ze er voorzichtig afhalen, maar het liefst wil je dit probleem natuurlijk voorkomen. Het makkelijkste is om de Yucca niet bij een radiator te plaatsen, die zorgt voor droge lucht. Ook kun je de bladeren een paar keer per week benevelen met een plantenspuit.

Een andere veel voorkomende reden voor bruine punten: te koude lucht. Deze koude lucht ontstaat vaak door een open raam of een airconditioning. Dit vindt de Yucca niet fijn.

Tot slot is goed om te letten op bladverbranding. Te veel direct zonlicht, zeker in de middag, zorgt voor bruine punten en bruine vlekken op de bladeren. Verplaats de Yucca in dat geval verder de kamer in.

De Yucca wordt geel

Gele bladeren aan de Yucca zijn bijna altijd een teken van een overschot aan water. Lees bij de verzorgingstips de juiste manier om dit probleem op te lossen.

Yucca ziektes

De Yucca is gelukkig niet zo gevoelig voor ziektes. Over het algemeen is het een zeer sterke kamerplant die makkelijk te verzorgen is. Het kan voorkomen dat je soms luis op de bladeren ziet. Dit kan gaan om bladluis (groen) of wolluis (wit).

Luis is gemakkelijk te verwijderen omdat de bladeren van de Yucca glad zijn. Zet de Yucca buiten en spoel hem af met de tuinslang. Dit zou de meeste luis moeten verwijderen. Controleer de plant goed en verwijderen de eventueel achtergebleven luis met een doekje. Controleer ook goed de planten die naast de Yucca hebben gestaan op overlopers.

In een enkel geval kunnen witte vlekken op de bladeren verschijnen in de vorm van een schimmelinfectie. Het is dan zaak om deze uitlopers zo snel mogelijk te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen.

Yucca samenvatting

Botanische naamYucca
FamilieAsparagaceae
Ook bekend alsPalmlelie
Behoefte aan waterWeinig
Behoefte aan lichtVeel indirect zonlicht

Inhoudsopgave: