Is jouw Graslelie giftig voor katten?

graslelie giftig katten

Is jouw Graslelie giftig voor katten? Het antwoord op deze vraag is helaas niet zo eenvoudig. Technisch gezien wordt de Graslelie als niet giftig voor katten beschouwd. Toch kan het zijn dat een kat er last van heeft als er van deze plant wordt gegeten. Hoe dit kan en wat je kunt doen lees je op deze pagina.

graslelie giftig katten

Is de Graslelie giftig voor katten?

De Graslelie heet officieel Chlorophytum. Of deze plant giftig is voor katten levert veel verschillende antwoorden op. Er zijn websites die vermelden dat de Graslelie inderdaad giftig is voor katten, maar er zijn ook websites die vermelden dat dit niet zo is. We begrijpen waar die verwarring vandaan komt.

Ten eerste is het belangrijk om aan te geven dat de Graslelie echt niet giftig is voor katten. Er zijn veel websites, maar de meest belangrijke hierin is de website van de ASPCA. Deze website vermeld de Graslelie als niet giftig voor katten. Dit kun je nalezen op deze pagina. Let erop dat ze het hier hebben over de Spider Plant. Dat is in het Engels de meest voorkomende bijnaam, net zoals die bij ons Graslelie is.

Toch kun je de Graslelie beter uit de buurt houden van katten, lees hieronder waarom.

De Graslelie en katten: geen goede combinatie

Als een kat van de Graslelie eet kunnen er nare effecten optreden. Het sap van de graslelie bevat chemische verbindingen waarvan wordt gezegd dat ze verwant zijn aan opium. Sommige studies tonen aan de de plant een licht hallucinogeen effect heeft op katten. Hoewel dit als niet-toxisch wordt beschouwd, kan dit nog steeds leiden tot maagklachten, braken en diarree. Net zoals de reactie bij een heftige allergie. Het advies is dan ook: houdt de kat uit de buurt van de Graslelie!

Sommigen zeggen dat de kat bewust van de Graslelie eet om dit hallucinerende effect te bereiken. Hetzelfde effect zou ontstaan bij catnip. Toch levert het vaak enkel problemen bij de kat op.

Waarom eten katten de Graslelie?

Er zijn bronnen die aangeven dat de Graslelie een fijne geur afgeeft die katten aantrekt. Een andere aannemelijke reden is dat de plant doet denken aan gras (een andere bijnaam voor deze plant is trouwens Zebragras). Katten eten nu eenmaal graag gras. Deze sprietplant komt daar aardig dicht bij in de buurt.

Jouw kat heeft behoefte om gras te eten. Een goede tip om te voorkomen dat jouw kat van de Graslelie eet is het aanschaffen van een kattengras plantje. Jouw kat zal zich dan richten op het kattengras en de Graslelie met rust laten. Natuurlijk kun je daarnaast ook nog de Graslelie ophangen. Zo kunnen de katten er helemaal niet meer bij.

Inhoudsopgave: