Gaat jouw Graslelie dood? Zo kun je haar redden!

graslelie gaat dood

Help, jouw Graslelie gaat dood! Gelukkig ben je nu op de juiste plek om te leren hoe je haar kunt redden. Op deze pagina lees je de meest voorkomende oorzaken dat een Graslelie dood gaat én de oplossing die daar bij hoort. Gooi de plant dus niet weg, want je kunt haar nog redden!

graslelie gaat dood

Graslelie gaat dood: de meest voorkomende oorzaak

Veruit de meest voorkomende oorzaak dat jouw Graslelie dood gaat is overbewatering. Dit probleem geldt trouwens niet specifiek voor de Graslelie, maar speelt bij vrijwel alle kamerplanten. Hoe ontstaat het probleem van een overschot aan water?

  1. Je geeft de plant regelmatig water, dat is natuurlijk goed.
  2. Het kan zijn dat je te vaak en/of te veel geeft. Zo krijgt de grond niet de kans om op te drogen, maar blijft deze drassig.
  3. Wat het probleem erger maakt: er zit geen gat in de bodem van de pot. Water blijft dus in de pot staan en de aarde blijft drijfnat.

De Graslelie gaat hier niet direct aan dood, maar na verloop van tijd wel. Naarmate de wortels te lang in drassige grond staan gaan ze rotten. Rottende wortels kunnen hun werk niet meer doen: voedsel opnemen en naar de bladeren transporteren. Uiteindelijk gaat de Graslelie hier dus aan dood.

Als jouw Graslelie dood gaat en de grond is drassig kun je haar meestal nog redden. Haal de plan uit de pot en verwijder zo veel mogelijk aarde. Daarna zet je haar in een pot (met gat in de bodem) met verse aarde.

Graslelie gaat dood: gebrek aan voeding

Een andere veel voorkomende oorzaak dat een Graslelie dood gaat is een gebrek aan voeding. Het geven van plantenvoeding is iets wat vaak wordt vergeten in de verzorging.

Hoe weet je dat jouw Graslelie dood gaat door een gebrek aan voeding? Je ziet dan dat de bladeren steeds lichter van kleur worden. Ze raken bijna doorzichtig. Ook gaan de bladeren vaak hangen.

Gelukkig kun je de Graslelie nu heel gemakkelijk redden: geef haar simpelweg wat plantenvoeding! Het beste is een organische variant.

Voorkom dit probleem in de toekomst. Geef jouw kamerplanten altijd voeding als daar behoefte aan is. Deze behoefte heeft een plant in de groeifase. Dus zolang je nieuwe bladeren en uitlopers aan jouw Graslelie ziet ontstaan geef je wekelijks een beetje plantenvoeding. De Graslelie is een snelle groeier en kan deze voeding goed gebruiken.

Graslelie gaat dood: gebrek aan licht

Iedere plant heeft daglicht nodig om goed te kunnen groeien, zo ook de Graslelie. Het is een zeer sterke plant die niet heel veel waarde hecht aan de standplaats, maar er is toch echt daglicht nodig om te kunnen overleven. Geef jouw plant een plekje in een kamer met een raam.

Zet haar overigens niet achter een raam waar het zonlicht direct op haar bladeren kan vallen, dit veroorzaakt schade.

Graslelie gaat dood: gebrek aan water

Hierboven schreven we dat een Graslelie vaak dood gaat door een overschot aan water. Het tegenovergestelde, een tekort aan water, kan ook voor problemen zorgen. Een Graslelie is een snelle groeier die vaak dorst heeft. Geef haar dus regelmatig kleine beetjes water om de grond altijd licht vochtig te houden.

Kun je een uitgedroogde Graslelie nog redden? Meestal wel! Maak daarvoor de kluit in een laag tempo doorweekt. Dit kun je doen door de pot onder een druppelende kraan te zetten. Zo krijgen de wortels rustig de tijd om al het water op te nemen. Let er wel op dat er een gat onderin de pot zit zodat water er niet in blijft staan!

Inhoudsopgave: