Chlorophytum / Graslelie snoeien

wanneer en hoe snoei je een graslelie

Het snoeien van de Graslelie is gelukkig relatief eenvoudig. Natuurlijk zijn de looks van je geliefde plant belangrijk, maar dit is niet de enige reden waarom het snoeien belangrijk is. De aanwijzingen op deze pagina gelden als een stappenplan.

Waarom de Graslelie snoeien?

Reden 1: de gezondheid van de plant

De babyplantjes, of spinnetjes, die de plant maakt zijn leuk, maar vragen enorm veel voeding. Wanneer ze aan de moederplant hangen, nemen ze veel voedingsstoffen en water tot zich. Vanuit de natuur gezien is dit logisch. De spinnetjes ontstaan zodat de plant zich verder kan verspreiden. Door hier voeding naar toe te sturen kunnen ze zelf worteltjes maken en snel zelfstandig aan de slag. Als je ze te lang aan de moederplant laat, kan je deze beginnen te lijden aan een gebrek aan voedingsstoffen. Door de baby spinnetjes te verwijderen van de plant, zorg je ervoor dat deze gezond blijft. Meer lezen over de verzorging van de Graslelie?

Reden 2: het uiterlijk van de plant

Een andere reden om je Graslelie te snoeien zijn bruine uiteinden van de bladeren. Dit kan worden veroorzaakt door te veel direct zonlicht en/of door een tekort aan water. Hier kan de plant uitstekend van herstellen, maar voor het uiterlijk wil je deze bladeren wel snoeien.

Reden 3: de vorm en afmeting van de plant

De plant kan aardig groot worden door de vele uitlopers. In het begin zijn dat er weinig, maar uiteindelijk kan ze uitgroeien tot een volledige hangplant. Wil je deze liever wat kleiner? Dan kun je niet ontkomen aan een goede snoeibeurt! Deze uitlopers afknippen is dan de beste optie.

=> Er bestaan verschillende Graslelie soorten. Sommigen worden groter dan anderen.

hoe graslelie bijknippen
Deze graslelie kan wel een snoeibeurt gebruiken!

Snoeien van de Graslelie

De Graslelie is een zeer sterke plant. De manier van snoeien is past daar precies bij:

  1. Verwijder de baby spinnetjes. Dit doe je door de stengel van het spinnetje helemaal te volgen totdat je bij de basis van de plant komt. Hier snij je hem af met een scherp mes.
  2. De grootste bladeren verwijderen. Snij of knip deze met een scherp mes of schaar.
  3. Als je nog niet tevreden bent over de afmeting kun je doorgaan met het verwijderen van bladeren.
  4. Na het snoeien kan de Graslelie wel een beetje voeding gebruiken!

Na het snoeien hoef je de afgeknipte stukken niet weg te gooien. Je kunt deze laten uitgroeien tot nieuwe planten! Lees erover op onze pagina over Graslelie stekken.

Inhoudsopgave: