Heeft jouw Graslelie bruine punten?

graslelie bruine punten

Als jouw Graslelie bruine punten heeft wil je hier natuurlijk iets aan doen. De bladeren van de Graslelie zijn prachtig langwerpig met een puntje aan het uiteinde. Op deze bladeren zit vaak een streep in een lichtere of donkerdere kleur dan de rest van het blad. Bruine punten aan deze bladeren zijn dan geen gezicht!

Op deze pagina lees je de oorzaak, hoe je deze bruine punten kunt voorkomen en hoe je ze kunt afknippen.

graslelie bruine punten
Bruine punten aan de Graslelie kan worden voorkomen

De oorzaak van de bruine punten

De oorzaak van bruine punten aan de bladeren van de Graslelie heeft meestal te maken met te droge lucht. Het is een zeer sterke plant, die wel wat kan hebben, maar we moeten niet vergeten waar ze van oorsprong vandaan komt: de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Daar is de luchtvochtigheid zeer hoog, vaak rond de 80% of hoger. In onze woon- en slaapkamers is die luchtvochtigheid veel lager. Deze lage luchtvochtigheid veroorzaakt die bruine punten aan de Graslelie. In een heel enkel geval zijn de punten zwart, maar meestal dus bruin.

De luchtvochtigheid is hier lager, maar dit probleem wordt vaak verergerd door een radiator die aan staat. Deze verlaagt de luchtvochtigheid nog sterker waardoor het probleem nog groter wordt. Bij een zeer lage luchtvochtigheid kunnen zelfs de volledige bladeren van de Graslelie bruin worden.

Overigens zullen sommigen het probleem identificeren als rode puntjes. We hebben het hier over hetzelfde.

Bruine punten aan de Graslelie voorkomen

De bruine punten aan de Graslelie zijn dus te wijten aan een lage luchtvochtigheid. Met die kennis kan het probleem in de toekomst worden voorkomen. Er zijn een aantal acties die ondernomen kunnen worden:

  1. Houd de Graslelie uit de buurt van radiatoren.
  2. Je kunt de bladeren dagelijks benevelen met een plantenspuit. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid niet echt, maar je houdt wel de bladeren regelmatig vochtig. In de natuurlijke habitat zijn bladeren namelijk ook vaak vochtig. Het klinkt misschien gek, maar hierdoor heb je nauwelijks meer last van bruine punten aan de Graslelie.
  3. Maak gebruik van een luchtbevochtiger. Deze verhogen plaatselijk de luchtvochtigheid en voorkomen ook de bruine puntjes aan de bladeren.
  4. Zet meerdere tropische planten bij elkaar. Hierdoor creëer je een soort van “micro klimaat”. De planten verdampen zo minder water. Wat er wel wordt verdampt wordt door de planten in de groep weer sneller opgenomen.

Kun je de bruine punten knippen?

De bruine punten aan jouw Chlorophytum, zoals de Graslelie officieel heet, kunnen dus enkel worden voorkomen. De bruine punten zullen nooit meer groen worden. Wat je wel kunt doen is ze afknippen. Het mooiste is om daarbij de originele vorm van het blad als uitgangspunt te nemen. Knip ze dus schuin af zodat je weer een blad met een punt als resultaat hebt.

Bij het knippen is het belangrijk dat de schaar is ontsmet en goed scherp is!

Inhoudsopgave: