Peperomia Verticillata

Peperomia Verticillata

Zoek je een unieke kamerplant die klein blijft en makkelijk is in de verzorging? Dan is de Peperomia Verticillata jouw ideale match. Deze leuke kamerplant groeit recht omhoog en kan zo’n 25 centimeter hoog worden.

De volledige naam van deze plant is trouwens Peperomia Verticillata Red Log, maar wordt ook nog wel eens de Peperomia Verticillata Belly Button genoemd. De bijnaam “Red Log” dankt de plant natuurlijk aan de rode stengels en onderzijde van de bladeren. De bovenkant van de bladeren doet denken aan een ander lid van de Peperomia familie, de Peperomia Angulata.
Deze planten groeien van oorsprong in het Zuiden van Amerika, maar zullen het hier ook prima naar hun zin hebben. Alles over het onderhoud, stekken en veel gestelde vragen lees je op deze pagina.

Botanische naamPeperomia Verticillata
Ook bekend als Peperomia Verticillata Red Log
LichtbehoefteIndirect zonlicht
Water behoefteNormaal
Peperomia Verticillata Red Log
Peperomia Verticillata Red Log

Peperomia Verticillata verzorging

Standplaats en licht

Een beetje zonlicht zal deze plant goed doen, maar niet te veel. Het mooiste is als je de zon er in de ochtend op laat schijnen en in de middag niet meer. Om die reden zou een raam op het oosten perfect zijn. De middagzon is namelijk veel te heet en kan zorgen voor bladverbranding. Je ziet dan bruine of zwarte vlekken op de bladeren.

Houd met het kiezen van de standplaats ook rekening met eventuele luchtstromen. Deze zal jouw Peperomia Verticillata niet waarderen. Luchtstromen kunnen ontstaan door tocht, een airco of warme lucht die van een radiator af komt.

Luchtvochtigheid

Veel kamerplanten komen van oorsprong uit de tropen. Zo ook deze. Het nadeel van deze afkomst is dat ze zijn gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Vaak zie je dat deze planten in onze huiskamers bruine randen aan het blad krijgen. Dit is gelukkig niet het geval met de Peperomia Verticillata Red Log. Alhoewel ze ook afkomstig is uit de tropen, is ze prima bestand tegen de droge lucht hier. Een reden kan zijn dat de bladeren een beetje dik zijn, net zoals bij vetplanten. Hierin kan de plant vocht opslaan en is ze wellicht meer bestand tegen de droge lucht.

Peperomia Verticillata

Water geven

Deze plant heeft succulente eigenschappen. Dat houdt in dat ze water kan opslaan in de blaadjes. Geef om die reden pas water als je ziet dat de grond bijna helemaal is uitgedroogd. Geef je eerder water, dan is dat een overschot. Dit is voor een keertje niet zo erg, maar op de lange termijn kan dit wortelrot veroorzaken en uiteindelijk het plantje doodmaken.

Steek als test een vinger in de aarde. Als er aarde aan blijft plakken is de grond nat en geef je nog geen water. Als er geen aarde aan je vinger blijft plakken is de grond droog en kun je water geven.

Zorg voor goede drainage

Een goede drainage is belangrijk omdat anders de grond drassig wordt en dus wortelrot veroorzaakt. Een goede draingage kun je met een aantal stappen voor elkaar krijgen:

 1. Kies een pot met een gat in de onderkant. Als deze er niet in zit kun je zelf een gat boren.
 2. Leg een laag hydrokorrels in de pot.
 3. Daar bovenop komt potgrond die goed vocht afvoert. Eventueel kun je normale potgrond mengen met zand.

Als je hierin jouw Peperomia Verticillata Red Log plant is de kans zeer klein dat je nog problemen ervaart met wortelrot.

Peperomia Verticillata red log verzorging

Peperomia Verticillata snoeien

Dit plantje ziet er misschien wat kwetsbaar uit door de fluweelachtige blaadjes, het kan toch echt een stootje hebben. Dat betekent dat je naar wens kunt snoeien, bijvoorbeeld om de vorm en grootte naar wens te krijgen. Er zijn eigenlijk geen speciale regels om rekening mee te houden. Deze plant zal altijd weer uitlopen vanaf de plek waar je hebt gesnoeid.

Belangrijk hiervoor wel is dat je snoeit in het voorjaar, wanneer de plant de groeifase in gaat. Gebruik altijd een scherpe schaar om onnodig lelijke snoeiwondjes te voorkomen.

Voeding

Tijdens de groeiperiode van jouw plant kun je maandelijks wat plantenvoeding toedienen. Doe dit niet als de plant in rust is, vanaf de herfst en gedurende de winter. De voeding die je in de rustperiode toe zou dienen wordt niet gebruikt en kan juist schade aan de wortels aanrichten.

Peperomia Verticillata

Peperomia Verticillata Red Log stekken

Net zoals veel planten in deze familie kun je ook de Peperomia Verticillata stekken. Dit kan als bladstek of als stengelstel.

Beide methodes hebben voor- en nadelen. Door middel van bladstekken kun je veel meer stekjes tegelijk maken, maar de stekjes hebben langer de tijd nodig om uit te groeien. Een stengelstek gaat sneller, maar daarvoor moet je wel veel meer van de plant afknippen. Hieronder lees je het stappenplan voor beide methodes.

Bladstekken

Deze plant heeft dikke bladeren, net zoals bijvoorbeeld de Peperomia Argyreia. Deze blaadjes kunnen we stekken:

 1. Haal meerdere blaadjes van de stengels af. Zo heb je meerdere kansen.
 2. Snij de blaadjes door de helft met een scherp mes.
 3. Maak gleufjes van een paar millimeter in de aarde en druk de blaadjes erin met de snede naar beneden.
 4. Om de kans van slagen te vergroten kun je ze eerst nog dopen in hormoonpoeder, maar dit hoeft niet.
 5. Geef de stekken wat water en zet de bak in een grote, doorzichtige plastic zak.
 6. Deze zak zet je weg op een lichte plek, maar niet in de volle zon.
 7. De zak dient als een soort van kas. De luchtvochtigheid is hier lekker hoog en stimuleert de Peperomia Verticillata stekken om te gaan wortelen.
 8. Controleer iedere week of ze al zijn geworteld. Dit doe je door zachtjes aan het blaadje te trekken. Als je weerstand voelt zijn ze geworteld.
 9. Nu kunnen de stekken uit de zak en in de open lucht verder groeien.

Stengelstekken

Zoals hierboven gezegd kun je deze plant ook via de stengels stekken, net zoals de Peperomia Hope:

 1. Neem stengels van minimaal 5 centimeter.
 2. Haal de onderste blaadjes van de stengels en zet ze in water.
 3. Het wortelen zou vrij snel moeten gebeuren, meestal zie je iets verschijnen binnen twee weken.
 4. Wacht met in de aarde zetten tot de worteltjes een paar centimeter lang zijn.
Peperomia Verticillata stekken

Veel gestelde vragen en problemen

Kan deze plant bloeien?

Dat kan zeker, maar gebeurt niet heel vaak als kamerplant. Als dit wel gebeurt kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen. Zo gaat de energie terug naar groei van nieuwe blaadjes.

Is Peperomia Verticillata Red Log giftig voor katten?

Nee, voor zover bekend is deze plant niet giftig voor katten. Dit geldt trouwens ook voor honden en andere huisdieren. Je kunt deze plant dus met een gerust hart op tafel neerzetten als je huisdieren hebt.

Waarom verliest mijn plant blaadjes?

Bladuitval is meestal de reactie op wortelrot. Deze wortelrot ontstaat door drassige grond. Lees op deze pagina tips voor een goede afwatering om dit probleem te verhelpen en voorkomen.

Waarom krijgt mijn plant minder blaadjes?

Meer stengel en minder blad betekent een gebrek aan licht. Verplaats de plant naar een lichtere standplaats. Een beetje zonlicht is prima, maar liever niet tijdens de middaguren. Je ziet hetzelfde effect van weinig licht bij andere soorten binnen deze familie. De Peperomia Graveolens heeft ongeveer dezelfde groeiwijze en maakt ook minder blad aan bij minder licht.

Waarom groeit deze plant niet zo snel?

Deze plant heeft de eigenschappen van een vetplant. Dat betekent dat er niet zo’n snelle groei plaatsvindt als bij andere kamerplanten. Heb geduld en verzorg je plant goed, dan is de groei gezond en mooi.

Inhoudsopgave: