Peperomia Angulata

Peperomia Angulata

De Peperomia Angulata is van originele afkomstig uit de tropische gebieden van Amerika. Daar groeit hij nog steeds, maar tegenwoordig is deze plant wereldwijd verkrijgbaar als kamerplant.

Het is een populaire en zeer sterke kamerplant die wel een stootje kan hebben. Je kunt hem klein houden voor op tafel, maar ook laten uitgroeien tot een leuke hangplant. Ook is deze plant zeer geschikt voor terraria. Daarnaast is deze plant natuurlijk zo geliefd vanwege het blad.

De leuke kleine blaadjes groeien op donkerrode stelen en zijn ovaalvormig met een puntig uiteinde. Kenmerkend voor de Peperomia Angulata zijn de diepe nerven die over de volledige lengte van het blad lopen. Deze nerven zijn lichter van kleur dan het blad.

Het blad is groen van kleur. De tint varieert per soort. Zo is de Peperomia Angulata Rocca Verde wat lichter groen en de Peperomia Angulata Rocca Scuro juist weer wat donkerder.

Peperomia Angulata
Peperomia Angulata

Peperomia Angulata verzorging

Standplaats en licht

In de natuur groeit de Peperomia in de schaduw van de hogere bomen. Deze situatie moet je proberen na te boosten. Dat betekent een standplaats waar de plant wel in het licht staat, maar geen direct zonlicht krijgt.

Direct zonlicht zou kunnen in de ochtend of avond. Dan is de zon niet zo sterk als in de middag. Merk je dat de blaadjes beginnen te verschrompelen? Dan moet je hem toch weer uit de zon halen.

Het plantje heeft dus indirect zonlicht nodig. Hierdoor blijven de kleuren op het blad mooi. Net zoals het zusje, Peperomia Caperata, zijn de kleuren op de bladeren waarschijnlijk de reden dat je deze kamerplant hebt.

Temperatuur

Deze plant zal prima overleven bij de normale kamertemperatuur. Wel kan het in de winter een probleem zijn, als de kachel aan staat. Hou daar rekening mee door jouw plant niet vlak naast een kachel te zetten.

Water geven

Deze plant heeft dikkere bladeren dan de doorsnee kamerplant. De bladeren zijn sappig, een beetje wat vetplanten ook hebben. Net zoals vetplanten kan de Peperomia Angulata water opslaan in de bladeren. Dit is een kenmerk van veel soorten binnen deze plantenfamilie, zoals de Peperomia Hope.

Je mag de grond dan ook licht laten uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. In de zomer is het warmer en zit de plant in de groeifase. Je zult dan ook wat vaker water geven dan in de winter.

Luchtvochtigheid

Een andere verzorgingseis waar de Peperomia Angulata afwijkt van vetplanten is de luchtvochtigheid. Een vetplant gedijt goed in droge lucht, maar de Angulata houdt juist van een hoge luchtvochtigheid. Helaas is de luchtvochtigheid in onze woningen vaak te laag voor deze plant.

Help hem dan ook een handje door de luchtvochtigheid te verhogen. Dat kun je doen door de plant een paar keer per week te benevelen met de plantenspuit. Doe dit het liefst in de ochtend, dan heeft de plant nog de hele dag om op te drogen.

Snoeien

Deze plant hoef je niet te snoeien om hem gezond te houden. Wel kun je de plant bijknippen als je hem te groot vindt worden of uit model vind raken. Kort de ranken in die je korter wilt hebben met een schone schaar. De afgeknipte stukken kun je stekken en laten uitgroeien tot een nieuwe plant. Daarover lees je meer verderop deze pagina.

=> Een andere leuke soort is de Peperomia Raindrop (Polybotrya)

Voeding

In de maanden vanaf de vroege lente tot het einde van de herfst zit de plant in de groeifase. Dan is de behoefte aan voeding groot. Geef in deze periode iedere maand een beetje kamerplantenvoeding. Doseer de hoeveelheid aan de hand van de instructies op de verpakking.

Peperomia angulata

Peperomia Angulata in bloei

Als je de verzorging goed aanpakt kan de Peperomia Angulata bloemen produceren. Meestal gebeurt dit in de late lente of het begin van de zomer. Als jouw plant geen bloemen produceert, maar wel goed groeit, is er alsnog geen nood. Niet iedere kamerplant komt ieder jaar tot bloei.

De bloem is anders dan je zou verwachten. Het zijn rechtopstaande draden die het stuifmeel bevatten.

Peperomia Angulata stekken

Wil je deze leuke plant vermeerderen? Dat kan! Het is een zeer sterke plant die zich makkelijk laat stekken. Stekken gebeurt het liefste in het voorjaar of in de zomer. Dan zit de plant in de groeifase en heeft deze de meeste energie. Als je deze stappen volgt lukt het altijd:

  • Knip stengels af van tussen de 5 en 10 centimeter lang.
  • Haal van de onderkant de blaadjes af. Dit is het gedeelte dat straks in het water komt. De bovenste blaadjes laat je zitten.
  • Zet de Peperomia Angulata stekken in water. De blaadjes mogen niet onder water.
  • Geef jouw stekken een plek in het licht, maar niet in direct zonlicht.
  • Wordt het water troebel? Vervang het dan.
  • Na enkele dagen tot enkele weken zie je de worteltjes verschijnen. Als de worteltjes een paar centimeter lang zijn kun je jouw stekken in de aarde zetten!
Peperomia angulata

Veelgestelde vragen

Peperomia Angulata valt uit

Verliest jouw plant blad? Dat heeft meestal te maken met de hoeveelheid water. Te veel of te weinig, beide extremen zijn schadelijk voor de plant. De reactie daarop is het laten vallen van het blad. Lees bovenaan deze pagina over de juiste manier en hoeveelheid van water geven.

Is Peperomia Angulata giftig?

De meeste bronnen vermelden dat deze plant niet giftig is. Er zijn echter ook een aantal bronnen die aangeven dat deze plant licht giftig is. Het is dus zaak om geen risico te nemen.

Als je kleine kinderen, katten of honden in huis hebt kun je deze plant dus beter bij hen uit de buurt houden. Overigens is de Peperomia Angulata ook prachtig als hangplant. Hang hem hoog en houd hem zo uit de buurt van kinderen en huisdieren!

Samenvatting

NaamPeperomia Angulata
Ook bekend alsBeetle Peperomia, Himalaya Peperomia, Peperomia Quadrangularis
StandplaatsIndirect zonlicht
Water gevenNormaal

Inhoudsopgave: