Peperomia Graveolens

Peperomia Graveolens

De Peperomia Graveolens is in ons land een iets minder bekende Peperomia soort. Dat is jammer, want het is een erg leuke kamerplant die tegelijkertijd niet zo moeilijk is in de verzorging. Er zijn een aantal elementen in het onderhoud waar je rekening mee moet houden. Die lees je op deze pagina. Doe je die goed, dan kun je jaren plezier hebben van jouw Peperomia Graveolens.

Net zoals de meeste planten in deze familie is ook de Peperomia Graveolens afkomstig uit Brazilië. Daar werd hij in 1973 ontdekt. Ook al zijn de omstandigheden hier totaal anders, deze plant kan ook hier prima groeien.

Andere namen voor deze plant zijn Ruby Peperomia of Peperomia Ruby Glow.

Peperomia Graveolens

Peperomia Graveolens verzorging

Standplaats

De Peperomia Graveolens wordt maximaal 20 centimeter hoog. Dat betekent dat je een standplaats kunt kiezen op een tafel of bureau. Deze plant groeit de volledige lengte in de hoogte. Als je op zoek bent naar een hangplant, kun je bijvoorbeeld beter de Peperomia Hope overwegen.

Behoefte aan licht

De juiste hoeveelheid licht is een belangrijk onderdeel in de verzorging. Deze plant heeft mooie, rode blaadjes. Om deze kleur te behouden is veel licht nodig. Dit geldt voor alle planten met gekleurde bladeren. Een andere Peperomia met rood blad is bijvoorbeeld de Peperomia Rosso.

Je merkt het vanzelf als de plant niet genoeg licht krijgt. Je ziet dan de kleuren op het blad vager worden. Ook zit er steeds meer ruimte tussen de nieuwe bladeren. De steel wordt steeds langer. Jouw plant rekt zich als het ware uit om naar licht te zoeken.

Het mooiste is dat de plant in de ochtend wat zonlicht krijgt en in de middag niet meer. Een raam op het noorden is dan ook een goede optie.

De juiste temperatuur

Jouw Peperomia Graveolens houdt niet van plostelinge temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een open raam, airco of een radiator. Verder hoef je geen rekening te houden met de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima.

Peperomia Graveolens verzorging

Water geven

Deze plant heeft dikke bladeren waar hij water in kan opslaan. Geef pas water als de grond bijna helemaal is uitgedroogd, maar laat het niet zo ver komen dat de grond echt kurkdroog is. Geef net zoveel water totdat het uit de gaten van de pot wegloopt (zie hieronder).

Zorg voor drainage

De meeste problemen met kamerplanten ontstaan door een teveel aan water. Deze problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen door te zorgen voor een goede drainage:

  1. Kies een pot met een gat onderin of boor deze zelf.
  2. Leg een laag hydrokorrels onderin de pot.
  3. Gebruik goed drainerende potgrond of meng normale potgrond aan met wat zand of perliet.

Als je nu water geeft zie je dat het uit de gaten onderin de pot wegstroomt. Zo blijft de Peperomia Graveolens nooit met de wortels in de drassige grond staan. Hiermee voorkom je wortelrot, uitvallen van bladeren en uiteindelijk dat het plantje dood gaat.

Plantenvoeding

In de groeiperiode van deze plant kun je tweewekelijks wat plantenvoeding geven. De groeiperiode verschilt soms wat per plant, afhankelijk van de omstandigheden, maar loopt meestal van maart tot september. Zodra je ziet dat de plant geen groei meer vertoont kun je stoppen met voeden. Zodra je de eerste nieuwe blaadjes weer ziet verschijnen hervat je het voeden weer.

Peperomia Graveolens snoeien

Om deze plant mooi te houden moet je hem eenmaal per jaar snoeien. Het beste doe je dat in het voorjaar. Snoei naar wens de ranken terug. Gebruik hiervoor een schone en scherpe schar.

peperomia graveolens in pot
“File:Peperomia graveolens1.jpg” by KENPEI is licensed under CC BY-SA 3.0

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Peperomia Graveolens stekken?

Zeker, op twee manieren zelfs. Je kunt de Peperomia Graveolens stekken via een stengel of via een blad. Beide methodes zijn leuk om te doen en hebben een even grote kans van slagen. Het voordeel van stengelstekken is dat jouw stekje al goed op weg is om een nieuwe plant te worden. Bij bladstekken duurt het veel langer voordat je een volledig nieuwe plant hebt.

Voor beide methodes hebben we een stappenplan beschreven bij andere Peperomia’s. De plant is dus iets anders, maar het werkt hetzelfde. Kijk voor bladstekken op de pagina over Peperomia Argyreia en voor stengelstekken op de pagina over Peperomia Pepperspot.

Is deze plant giftig?

Verschillende online bronnen melden dat deze plant niet giftig is voor katten, honden of andere huisdieren.

Kan deze plant bloeien?

Dat kan, maar als kamerplant gebeurt dit weinig. Dit vinden de meesten niet heel erg omdat de bloemen niet bijzonder zijn. De Peperomia Graveolens heb je voornamelijk voor het bijzondere blad.

Samenvatting

Botanische naamPeperomia Graveolens
Ook bekend alsRuby Peperomia, Peperomia Ruby Glow
LichtbehoefteVeel indirect zonlicht
WaterbehoefteWeinig

Inhoudsopgave: