Peperomia stekken

peperomia stekken

Hoe moet je een Peperomia stekken? Dat kan op meerdere manieren. Je moet een keuze maken of je gaat stekken via het blad of de stengel. Hieronder lees je bij iedere methode welke Peperomia voor welke methode geschikt is.

Welke methode je ook kiest: een Peperomia stekken is leuk en gemakkelijk. Deze sterke planten laten zich prima vermeerderen. Zo kun je veel anderen blij maken met deze planten (of lekker zelf houden natuurlijk).

peperomia stekken
Peperomia stekken kan via het blad of de stengel

De voorbereidingen

Of je jouw Peperomia nu gaat stekken via het blad of via een stengel (of misschien wel beide), een goede voorbereiding is noodzakelijk. Een belangrijk gedeelte aan de voorbereiding is de timing. Stekken doe je namelijk het liefste in het voorjaar. In het voorjaar zit de plant vol met energie en die is nodig om de stekken te laten uitgroeien tot nieuwe plantjes.

Daarnaast is het klaarzetten van de spullen een prettige manier van voorbereiden. Zo kun je tijdens het stekken lekker achter elkaar doorwerken. De benodigde spullen zijn: een Peperomia, een scherpe schaar, een glas water of een potje met potgrond.

Peperomia stekken via een bladstek

Een Peperomia stekken via bladstekken is mogelijk als de soort dikke bladeren heeft. Onder andere de Peperomia Watermelon en de Peperomia Raindrop zijn hiervoor geschikt. Volg deze stappen:

 1. Snij 1 of meerdere bladeren van de moederplant af.
 2. Plaats de bladeren in een potje met potgrond, het liefst stekgrond.
 3. Hou je stekjes goed vochtig.
 4. Optioneel: plaats de Peperomia stekken in een doorzichtige plastic zak. Hiermee simuleer je het effect van een kas. Lucht de zak regelmatig om schimmelvorming te voorkomen.
 5. Na een paar weken verschijnen er worteltjes!
 6. Nu kunnen je nieuwe Peperomia’s gaan uitgroeien tot volledige planten.

Peperomia stekken via een stengelstek

Je kunt jouw Peperomia ook vermeerderen door een stengel te laten wortelen. Bijna alle soorten, waaronder de Peperomia Verticillata en de Peperomia Pepperspot, zijn hier voor geschikt. Volg deze stappen:

 1. Kies een paar mooie stengels uit van minimaal 10 centimeter.
 2. Snij deze van de plant af met een goed, scherp mes.
 3. Haal de onderste bladeren eraf.
 4. Zet de stekken in water.
 5. Zodra de wortels een paar centimeter zijn, kun je ze in de grond zetten.
 6. Jouw nieuwe plant kan volgroeien.

Een Peperomia stekken op water of op aarde?

Vaak krijgen we de vraag of je de Peperomia stekken in water of in de aarde moet zetten. Dat hangt ten eerste af van de methode die je kiest. Bladstekken kun je enkel in de aarde zetten, niet in water.

Bij stengelstekken kun je wel kiezen. Beide manieren werken: zowel in de aarde als in water gaan jouw stekken wortelen. Het ligt eraan wat jouw voorkeur heeft. Onze voorkeur heeft stekken in water. Je kunt dan zien of de worteltjes als groeien. Daarnaast is de kans op rot en schimmelvorming in water een stuk kleiner dan in de aarde.

Als je kiest voor stekken in de aarde is het aan te raden om stekgrond te gebruiken. Dit versnelt het proces.

Inhoudsopgave: