Peperomia Happy Bean

peperomia happy bean

De Peperomia Happy Bean is een leuke, kleinblijvende kamerplant die vrij eenvoudig is in de verzorging. Voluit heet deze plant trouwens Peperomia “Amigo Green Split” Happy Bean. Een hele mond vol. De toevoeging “Green Split” is goed te verklaren als je naar de blaadjes kijkt. Over de volledige lengte van het blad loopt een diepe gleuf.

Verder zijn de blaadjes langwerpig en frisgroen van kleur. De Peperomia Happy Bean Is een Peperomia soort met succulente eigenschappen. Dat betekent dat het plantje vocht op kan slaan in de blaadjes. Dit is belangrijk om te weten in het kader van de juiste verzorging.

Hoe je die verzorging aanpakt lees je op deze pagina. Daarna vertellen we je hoe je dit plantje kunt stekken. Helemaal onderaan vind je een overzicht met veel gestelde vragen en problemen.

Peperomia happy bean
De Peperomia Happy Bean

Peperomia Happy Bean verzorging

Standplaats en licht

De Peperomia Happy Bean is een kleine plant die niet veel ruimte inneemt. Op dat gebied is praktisch iedere standplaats dus goed. Wat verder belangrijk is aan de standplaats is dat het plantje veel licht krijgt. In de ochtend en begin middag kan een beetje zonlicht goed werken, maar de directe zon moet je in de middag vermijden. Dan is de zon te heet en dan kunnen de blaadjes verkleuren.

Water geven

Deze plant kan water opslaan in de blaadjes. Als de aarde dus wat droger aanvoelt kan hij nog eventjes vooruit. Houd hier rekening mee met het geven van water. Is de aarde nog vochtig? Wacht dan even met water geven.

Meerdere planten binnen deze familie hebben deze eigenschappen. Bekijk bijvoorbeeld eens de Watermelon Peperomia of de Peperomia Verticillata.

Afwatering

Minstens zo belangrijk als het tijdig geven van water is zorgen voor een goede afwatering. De Peperomia Happy Bean haat het om met zijn wortels in de natte grond te blijven staan. Nadat je water hebt gegeven moet het overtollig water weg kunnen. Dit kun je bereiken door een laag hydrokorrels onderin de pot te leggen en te zorgen voor een drainage gat. Zo kan water uit de aarde, tussen de hydrokorrels en daarna uit de pot stromen.

peperomia happy bean verzorging

Peperomia Happy Bean snoeien

Het beste kun je dit plantje in het voorjaar snoeien. De reden hiervoor is dat er dan veel energie in zit. Na de snoei kunnen dan snel de nieuwe uitlopers ontstaan. Gebruik voor het snoeien een schaar die je van te voren hebt ontsmet. Zo verklein je de kans op ziektes aan het plantje.

Voor de snoei zelf zijn er geen speciale dingen om rekening mee te houden. Je kunt naar wens de toppen van de stengels afknippen om de plant zo de gewenste hoogte te geven. De afgeknipte stukken kun je trouwens stekken, daarover hieronder meer.

Plantenvoeding

In de actieve periode van deze plant is er behoefte aan plantenvoeding. Deze periode loopt van de lente tot de herfst. Geef in die tijd 1 keer per maand een beetje vloeibare plantenvoeding. Let erop dat deze vaak sterk geconcentreerd is en je het dus moet verdunnen. Volg altijd de instructies op de verpakking.

peperomia amigo green split happy bean

Peperomia Happy Bean stekken

Je kunt jouw Peperomia Happy Bean vrij eenvoudig stekken. Dit kan doormiddel van verschillende methodes: bladstekken of stengelstekken. Voor stengelstekken kun je ook nog kiezen of je dit in water of direct in de aarde doet. Wij stekken het liefst met stegels in het water. Het voordeel van stekken in water is dat je kunt zien of de wortels groeien. De meeste planten binnen deze familie kun je trouwens op deze manier stekken. Heb je bijvoorbeeld al eens de leuke Peperomia Pepperspot gezien?

Door het volgen van deze stappen heb je de grootste kans van slagen:

  1. Stekken doe je het liefst in het voorjaar.
  2. Knip stengels van van ten minste 5 centimeter.
  3. Haal de onderste blaadjes van de stekken.
  4. Zet de stekken in water en zorg dat er geen blad onder water zit.
  5. Zet ze op een warme plek, maar niet in de zon.
  6. Na een week of twee zou je worteltjes moeten zien.
  7. Zodra de worteltjes twee centimeter zijn kunnen de stekken in de aarde worden gezet!
peperomia happy bean van bovenaf

Veel gestelde vragen en problemen

Hoe groot kan de Peperomia Amigo Green Split worden?

Deze plantjes worden maximaal 40 centimeter hoog. Het kan zijn dat de plant niet zo mooi wordt naarmate hij groeit. Het beste is dan ook om hem jaarlijks terug te snoeien. Zo stimuleer je dat de plant voller terugkomt en wordt hij dus mooier groot.

Kan deze plant naar buiten?

In de zomer kan deze plant buiten staan. Zet hem op een plekje uit de wind en uit de zon. Zodra het onder de 18 graden wordt moet je hem weer naar binnen halen.

Moet ik de blaadjes besproeien?

Liever niet. De meeste kamerplanten hebben dit nodig, maar jouw Peperomia Happy Bean niet.

Samenvatting

Botanische naamPeperomia “Amigo Green Split” Happy Bean
Ook bekend alsPeperomia Happy Bean, Peperomia Amigo
StandplaatsZonnig, in de middag uit de zon
WaterWeinig

Inhoudsopgave: