Malus Domestica (Appelboom) verzorgen

malus domestica

De Malus Domestica, beter bekend als de appelboom, is een zeer welkome aanvulling voor iedere tuin of balkon. Ze komen in alle soorten en maten, dus er is voor iedereen wel een geschikte variant. Met een appelboom geniet je van prachtige bloesem in het voorjaar en heerlijke appels in het najaar.

Verzorging van een appelboom is niet heel moeilijk. Het zijn vrij eenvoudige bomen om voor te zorgen. Als je let op de punten in dit artikel kom je een heel eind! Dit artikel is geschreven voor een boom in de volle grond. Heb je een appelboom in een pot of een mini appelboom? Lees dan de pagina over een appelboom in pot.

Malus Domestica

Standplaats

De Malus Domestica houdt van zon. Zet jouw appelboom op een standplaats waar deze ten minste 6 uur per dag de volle zon ziet. Ze verdragen ook een plek met wat meer schaduw, maar dan zul je minder appels oogsten. Daarbij is het belangrijk dat de plek redelijk beschut is van de wind. Daar houden appelbomen niet van. Soms wordt een boom te groot voor de standplaats, dan is het nodig de appelboom te verplaatsen.

Grond

Er zijn weinig eisen die een appelboom stelt aan de grond waar hij in staat. Twee dingen zijn belangrijk. Ten eerste moet de grond water doorlaten. De Malus Domestica houdt niet van natte voeten! Ten tweede is het goed om een grondsoort uit te kiezen die niet te zuur is.

Zorg ervoor dat je regelmatig de grond rondom de boom vrij maakt van gras en onkruid. Op deze manier blijft er zuurstof in de grond komen en is de boom beter in staat om voedingsstoffen op te nemen uit de mest die je hem geeft.

verzorging appelboom

Malus Domestica water geven

Als je appelboom nog jong is, van één tot drie jaar, zijn ze het meest kwetsbaar voor een tekort aan water. Dit komt omdat de wortels van de boom nog ondiep en smal zijn. De wortels van een jong appelboompje reiken niet verder dan een meter rondom de stam. Ze kunnen dus nog niet ver komen om water te zoeken. Daarom is het belangrijk om jongere appelboompjes vaak water te geven. Staat je appelboom in een pot? Let er dan op dat overtollig water goed kan weglopen!

Geef de appelboom water van het voorjaar tot het einde van de herfst. Dan bestaat er het grootste risico op uitdroging. Je kunt bepalen of de boom water nodig heeft door de bovenlaag van de grond te controleren. Als de eerste 3 centimeter droog is kun je water geven. Anders niet. Een appelboom kan niet tegen teveel water.

Snoeien

Iedere soort appelboom moet worden gesnoeid. Hiermee zorg je ervoor dat de boom beter groeit en meer appels op gaat leveren. Snoeien doe je het liefste in het vroege voorjaar na de laatste vorst, maar voordat de eerste bladeren uitkomen. We hebben een uitgebreide handleiding over het snoeien van de appelboom.

Voeding

Appelbomen overleven zonder voeding, vooral die met krachtigere onderstammen, maar ze zullen het beter doen wanneer ze twee keer per jaar worden gevoed. Het voeren van hen zal resulteren in een veel betere oogst van appels en ook hun gevoeligheid voor ongedierte en ziekten verminderen.

appelboom verzorgen

Veel voorkomende problemen

Ziektes en plagen

Een appelboom is een betrekkelijk eenvoudige fruitboom om voor te zorgen. Helaas bestaan er ook een veelvoud aan plantenziekten en ongedierte die het op de boom hebben gemunt. Onder andere is de boom vatbaar voor meeldauw en verschillende soorten bladluis.

Inhoudsopgave: