Appelboom verplanten

appelboom verplanten

Een appelboom is een geweldige aanwinst voor ieder huis en iedere tuin. Vanwege de appels natuurlijk, maar het is ook gewoon een prachtige boom. Soms is het verplaatsen van de Appelboom noodzakelijk. Bijvoorbeeld omdat hij te groot is geworden voor de huidige plek of omdat je de boom mee wilt verhuizen naar een volgende tuin.

Een appelboom verplaatsen kan spannend zijn. Gelukkig is het met een beetje planning en inspanning mogelijk om een appelboom te verplaatsen en ervoor te zorgen dat hij gezond en vitaal blijft.

Een appelboom verplaatsen: de voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor het verplaatsen van een appelboom. Een appelboom kan, onder de juiste omstandigheden, wel 10 meter hoog worden en enkele meters breed. Het verplaatsen hiervan is een enorme klus. Maar ook als het formaat kleiner is moet er aandacht gegeven worden aan de voorbereiding: onder de grond heeft de boom immers een flink wortelgestel opgebouwd.

Om de appelboom zo min mogelijk stress te geven tijdens de verhuizing is het zaak om een koele dag te kiezen. Daarnaast is het belangrijk de appelboom de dagen van te voren regelmatig water te geven. Zo is de boom op volle sterkte. Een laatste tip: snoei de boom voor de verhuizing. Dit scheelt enorm veel gewicht om mee te slepen en daarnaast bestaat er minder risico op afbreken van takken. We hebben een uitgebreide handleiding over appelboom snoeien.

appelboom verplanten

Wanneer een appelboom verplanten?

Naast de voorbereiding is ook de timing belangrijk. De beste tijd om een appelboom te verplanten is in de herfst, nadat de bladeren zijn gevallen maar nog voordat de grond bevroren is. Bevroren grond is niet aan te raden voor deze klus. Ten eerste is het bijna onmogelijk om hierin te graven. Daarnaast geeft bevroren grond de boom niet de mogelijkheid om zich goed aan te passen aan zijn nieuwe standplaats en te beginnen wortelen op de nieuwe plek.

De lente is daarnaast ook een goede tijd om een appelboom te verplaatsen, zolang je dit maar doet voordat de boom echt begint uit te lopen. Als je een appelboom in de zomer moet verplaatsen, doe dit dan in de vroege zomer, voordat de boom vruchten heeft gedragen. Het verplaatsen van een appelboom terwijl hij actief groeit (in de lente of de zomer) kan de boom stress bezorgen en de fruitproductie schaden. Dit is niet aan te raden, maar het is niet onmogelijk.

Waar de appelboom naar toe verplaatsen: de beste standplaats

Een appelboom verplanten moet naar een geschikte plek. Bij het kiezen van een nieuwe standplaats voor de appelboom zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden:

 • Ten eerste hebben appelbomen volle zon nodig – ten minste acht uur direct zonlicht per dag.
 • Ten tweede moet de grond goed gedraineerd en leemachtig zijn.
 • Ten derde moet de boom worden beschermd tegen sterke wind.
 • En ten slotte moet de nieuwe standplaats ten minste 1,5 meter verwijderd zijn van andere bomen of gebouwen.

Met deze tips moet het kiezen voor een nieuwe plek lukken. Benieuwd naar de verdere verzorging? Bekijk dan onze algemene pagina over de Malus domestica.

Tips en stappenplan bij de appelboom verplanten

Nu weet je wanneer de beste tijd is om de appelboom te verplanten (en waarom dit zo is). Daarnaast is de voorbereiding gedaan. Nu is het tijd om de appelboom daadwerkelijk te gaan verplaatsen:

 • Kies een koele, bewolkte dag om uw appelboom te verplaatsen. Dit helpt de stress op de boom te verminderen.
 • Geef de boom goed water voordat je hem begint op te graven. Dit zal helpen om de wortels vochtig te houden tijdens de verhuizing. Een zeer droge kluit heeft een groter risico op afbreken van stukken wortels.
 • Gebruik een scherpe spade om een breed, ondiep gat rond de appelboom te graven. Wees voorzichtig dat je de wortels niet beschadigt. Begrijp dat het niet onmogelijk is om niks te beschadigen. Het gaat er simpelweg om zo min mogelijk te beschadigen met uitgraven.
 • Til de appelboom voorzichtig uit het gat en plaats hem in een kruiwagen. Dit is een klusje voor minimaal twee personen.
 • Nu kun je de appelboom gaan verplaatsen. Afhankelijk van de te overbruggen afstand is het wellicht nodig hem in een busje te tillen. Probeer hoe dan ook hobbelen te vermijden.
 • Graaf op de nieuwe locatie een nieuw gat dat twee keer zo breed is als de kluit van uw appelboom. De diepte van het gat moet gelijk zijn aan de diepte van het vorige gat.
 • Laat de appelboom voorzichtig in het nieuwe gat zakken en vul het op met aarde, waarbij je de wortels voorzichtig aandrukt.
 • Geef flink veel water en herhaal dit de komende dagen.
 • Als je verse aarde hebt gebruikt om het gat te vullen hoef je geen extra voeding te geven, dit zit er al in. Mocht je bestaande aarde hebben gebruikt, geef dan voeding aan de appelboom.

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je een appelboom nog verplaatsen in april?

Het is het beste om te wachten tot de herfst om een appelboom te verplaatsen, maar als je hem toch in het voorjaar wilt verplaatsen, doe dat dan voordat de boom de bladeren laat uitlopen. Zo krijgt de boom de tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe standplaats en te beginnen wortelen op de nieuwe plek.

Kan ik een appelboom terugsnoeien voordat ik hem verplaats?

Ja, je kunt een appelboom snoeien voordat u hem verplaatst. Dit is zelfs aan te raden. Door te snoeien, verminder je de stress op de boom en stimuleer je nieuwe groei. Snoei echter niet meer dan een derde van de takken van de appelboom.

appelboom verplaatsen

Mijn appelboom doet het niet goed op zijn nieuwe standplaats. Wat moet ik doen?

Het is helemaal niet gek als de appelboom na de verhuizing wat treurig overkomt. Dit zie je bijvoorbeeld aan de hangende bladeren. Geef voor een aantal dagen achtereen flink water en laat de boom rustig wennen. Na enkele dagen zou het probleem verholpen moeten zijn.

Mocht er geen verbetering zijn, dan kun je een paar dingen controleren:

 • Krijgt de appelboom genoeg zonlicht?
 • Is de grond goed vocht doorlatend?
 • Staat de boom niet op de wind?

Vanzelfsprekend is het goed om over deze zaken na te denken voor het verplaatsen van de appelboom, maar een foutje maken kan natuurlijk altijd.

Waarom zou ik een appelboom verplanten?

Een appelboom koop je vaak klein, maar kan flink groeien. Dat is niet zo gek, want ze komen hier van oorspong vandaan. Ze hebben het hier dus naar hun zin! Het is goed mogelijk dat de originele standplaats niet meer voldoende is: de appelboom heeft meer ruimte nodig. Ook kan het zijn dat je gaat verhuizen en de appelboom mee wilt nemen.

Hoe zit dat met een een appelboom in pot?

Een appelboom verplanten in pot is niet anders dan vanuit de volle grond. De wensen voor de standplaats en de tips bij het verhuizen blijven gelijk. Voor algemene tips kun je kijken op onze pagina over de appelboom in pot.

Inhoudsopgave: