Appelboom in pot

appelboom in pot

Kan een appelboom in pot? Zeker! Een appelboom in een pot houden is de perfecte oplossing voor mensen zonder grote tuin, maar toch graag een appelboom willen.

Er zijn tegenwoordig tal van speciale mini fruitbomen. De verzorging vraagt net iets meer aandacht als bij een “normale” appelboom. Als je het goed aanpakt kun je ook een mooie oogst van je appelboom halen!

Lees hier alles over de keuze van een geschikte boom en de verzorging. Als je het goed doet is het een enorm dankbare fruitboom!

appelbomen in pot
Prachtige appelboom in pot met mooie oogst!

Kies de juiste appelboom in pot

De eerste stap is het kiezen van een appelboom die geschikt is om in een pot te houden. Een veelgemaakte fout is het kiezen van een laagstam appelboom. Ook al zijn deze geënt op ongeveer 50 centimeter, ze kunnen uitgroeien tot wel 4 meter hoog! Je ziet soms voorbeelden waar het lukt in een pot, maar meestal werkt het niet.

Een veel beter idee is een mini appelboom, ook wel minitree, dwergboom of patio appelboom genoemd. Daarnaast heb je ook ballerina appelbomen, ook wel kolomboompjes genoemd. Deze laatste groeien zeer weinig in de breedte.

Al deze typen zijn geschikt om een appelboom in pot te houden. Ze hebben een compactere groei, in plaats van de breedte en hoogte in zoals bij de normale variant. Daarbij leveren ze in verhouding meer appels op!

Verzorging gaat net iets anders dan van de normale Malus Domestica. Hieronder lees je de aandachtspunten en de juiste aanpak.

Appelboom in pot verzorgen

Kies een geschikte pot

Kies een ruime pot, liever iets te groot dan te klein. Een vuistregel is minimaal 50 liter inhoud. Natuurlijk is een kuip ook goed, zolang deze maar ruim genoeg is.

Om er voor te zorgen dat regenwater niet onderin de pot blijft staan moeten er gaten in de bodem zitten (of worden gemaakt). Leg onderin de pot een dikke laag hydrokorrels. Zo kan het overtollige regenwater makkelijk wegstromen.

Een ander belangrijk punt is het kiezen van een winterharde pot. In de winter, als het koud wordt, zet water uit. Niet iedere stenen pot kan deze uiteenzetting verwerken en kan knappen. Let hierop bij de aankoop. Een polyester pot is sowieso beter omdat dit materiaal flexibeler is.

Appelboom in pot planten

Heb je een mooi appelboomje aangeschaft? Mooi! Dan is het tijd om hem te planten! Haal voorzichtig de plastic kweekpot van de kluit af. Soms zit deze erg vast. Dan kun je de pot een beetje kneden.

Als de kluit wortels erg dicht is, dus weinig aarde zichtbaar, moet je de kluit eerst een beetje losmaken. Dan kunnen de wortels straks beter en sneller gaan uitlopen.

Week de kluit eerst een half uurtje in een emmer water. Dan zuigt hij zich goed vol. Graaf ondertussen een gat in de aarde van de pot. Zorg ervoor dat de aarde goed losgemaakt is. Dat helpt de appelboom bij de eerste groei van nieuwe wortels.

Plaats de appelboom in de pot. Zorg ervoor dat deze net zo diep staat als in de pot waarin je hem hebt gekocht. Vul het gat met aarde. Druk deze licht aan.

Geef ruim water. In de eerste dagen na het planten mag je er best een paar keer een flinke plens water bij gooien. De jonge appelboom zal het nodig hebben!

Standplaats en licht

Een appelboom heeft veel zon nodig. Dat is bij een mini appelboom net zo. Kies dus een mooie lichte plek, waar de boom veel zon ziet. Daarbij houdt deze niet van tocht. Zet hem dus op een plekje uit de wind.

appelboom in pot klein houden

Water geven

In de volle grond kan een appelboom water halen tot diep in de grond. In een pot is dat niet mogelijk. Het water in de pot verdampt snel en dan staat de kluit droog. Daarom is water geven noodzakelijk, ook als het niet extreem warm weer is. Een pot met een donkere kleur wordt warmer dan een witte pot. Let hier op met water geven.

Geef de appelboom twee keer per week water. Geef lekker veel per gietbeurt. Zo veel dat het water er aan de onderkant van de pot weer uit stroomt.

Bij zeer warm weer is extra aandacht vereist. Door de lage luchtvochtigheid verdampt het water in de pot nog sneller. Meerdere keren per week water geven is dan noodzakelijk. Overweeg ook om ’s ochtends water te geven in plaats van ’s avonds. Ook kan het helpen om een laag mulch aan te brengen.

Water geven is nodig vanaf de tijd dat de appelboom blad gaat aanmaken. Geef water totdat in de herfst al het blad is afgevallen. Daarna gaat de boom in ruststand en is water geven niet meer nodig. Het regenwater is dan genoeg.

Bemesting

Ook voor voedingsstoffen geldt dat de appelboom volledig afhankelijk is van wat hij in de pot kan vinden. De voeding in de potgrond zal snel op zijn. Mest de boom daarom bij in de vroege lente en tijdens de zomer. Er zijn veel speciale appelboom mestsoorten op de markt.

Kies het liefste voor een organische mestkorrel. Dat is beter voor de boom, maar uiteindelijk ook voor de oogst.

Snoeien appelboom in pot

Voor een mini appelboom gelden dezelfde snoeiregels als voor de snoei van iedere andere fruitboom. Op een andere pagina hebben we een uitgebreide uitleg over het snoeien van de appelboom. Heb je een ballerina appelboom (kolom boom)? Dan is de aanpak wel wezenlijk anders.

Appelboom in pot in de winter

Net zoals iedere plant en boom buiten, moet ook een appelboom in pot overwinteren. De appelboom komt van nature veel voor in Nederland en is winterhard. In een pot reiken de wortels veel minder diep en kunnen makkelijker bevriezen dan in de volle grond.

Met een paar graden vorst is er geen probleem. Maar gaat het voor en langere periode strenger vriezen, dan moet je de appelboom beschermen. Je kunt noppenfolie of een vuilniszak om de pot heen doen. Verplaats ook de pot tegen de woning aan, daar is het altijd veel minder koud dan midden in de tuin of balkon.

Zet de appelboom in geen enkel geval binnen! Daar is het veel te warm. De boom raakt dan in de war. De sapstroom komt weer op gang en hij gaat uitlopen. Dit willen we natuurlijk niet in de winter.

Inhoudsopgave: