Eucalyptus snoeien

De Eucalyptus staat bekend als een snelgroeiende boom (of plant). Een Eucalyptus snoeien is noodzakelijk omdat hij anders al snel uitgroeit tot een niet meer te hanteren kolos in je tuin. Zo is een Eucalyptus hanteerbaar, zelfs in kleine tuinen of binnen in een pot.

Door te snoeien te snoeien houd je de boom in vorm en verminder je bladafval. Snoeien is daarbij de beste manier om te bepalen of jouw Eucalyptus een boom wordt of een struik. Lees verder voor de perfecte aanpak.

eucalyptus snoeien
In de natuur kunnen het enorme bomen worden. Door te snoeien is de Eucalyptus ook geschikt voor in de tuin of zelfs op het balkon.

Wanneer Eucalyptus snoeien

Veel mensen snoeien hun Eucalyptus in het najaar of in het vroege voorjaar. Zo tussen september en februari. De reden hiervoor is dat de plant dan in ruststand is en zo beter tegen de snoei kan. Helaas is dit fout.

Als het te koud is, of zelfs vriest, kan er serieuze schade aan de boom ontstaan door hem dan te snoeien. Er kunnen delen afsterven of de boom kan ziektes vatten.

De beste tijd om de Eucalyptus te snoeien is in de zomer, wanneer het warm is. Zeker, de boom is dan niet in rust en de sapstroom is op gang. Het kan ook zijn dat er hier en daar wat bloeding op treed. Dit is niet erg. Een Eucalyptus herstelt juist veel sneller in de hitte dan tijdens de kou.

Het beste is om de net gesnoeide plekken wel even afgeschermd te houden voor de zon. Zodra ze zijn geheeld kan jouw Eucalyptus er weer vol tegenaan!

Snoeien van de Eucalyptus is dus het beste in de zomer. Houd wel even het weerbericht in de gaten. Zorg ervoor dat het de komende dagen niet gaat regenen. Een net gesnoeide plant of boom heeft open wonden. Als die te lang vochtig blijven ontstaat de kans op schimmelinfecties.

Hoe Eucalyptus snoeien

In dit stuk staan de stappen beschreven hoe je een Eucalyptus snoeit als boom. Wil je liever een struik? Kijk dan onderaan deze pagina. De Eucalyptus als boom is onder andere geschikt voor: Eucalyptus Coccifera , Alrympleana, Gunnii, Pauciflora , Pulvurulenta en Urnigera en Eucalyptus Azura.

Een Eucalyptus boom heeft een duidelijke hoofdstam die recht omhoog groeit. Daar aan groeien de zijtakken die de vorm van de boom bepalen. Bij het snoeien is het belangrijk om deze hoofdstam niet terug te snoeien. Deze bepaald namelijk uiteindelijk de hoogte van de boom.

Jaar een

Het eerste jaar ligt de focus vooral op groei in hoogte en de vorm van de boom. Beeld je in dat de boom in 3en is gedeeld: een onderste deel, een middelste deel en een bovenste deel. Per deel is de aanpak anders.

Van het onderste deel verwijder je alle zijtakken van de hoofdstam. Van het middelste deel laat je de zijtakken zitten en verkort je ze juist. Haal er ongeveer de helft vanaf. Het bovenste deel laten we helemaal met rust. Wel verwijder je in het bovenste deel de dode, ziek en beschadigde takken.

Je kunt met snoeien van een zijtak bepalen welke kant deze op gaat groeien. Snijd je boven een naar buiten gerichte knop, dan groeit de tak naar buiten. Snijd je juist boven een naar binnen gerichte knop, dan groeit de tak die kant op. Zo kun je voorkomen dat takken naar het midden toe groeien.

Een leuk weetje: je kunt de Eucalyptus stekken. Zo kun je de afgeknipte stukken laten uitgroeien tot nieuwe planten!

Jaar twee en drie

De boom is weer een stukje hoger geworden. Weer delen we de boom op in 3en. De zijscheuten die eerst in het midden zaten, zitten nu onderaan. Deze kunnen we nu volledig verwijderen. De zijscheuten in het midden van de boom verkort je weer, ongeveer met de helft. Van het bovenste stuk haal je weer alleen de slechte takken weg.

Jaar vier en vijf

Nu kun je zo doorgaan totdat de boom de juiste hoogte heeft bereikt. Sowieso moet je altijd de dode en beschadigde takken wegsnoeien. Net zoals takken die elkaar kruizen.

snoeien eucalyptus

Eucalyptus struik snoeien

Wist je dat een Eucalyptus ook kan houden als een heester? Je moet hem dan drastisch snoeien, dus helemaal terughakken, dan groeit hij terug als een struik. Dit werkt het beste bij boompjes van ongeveer 2 jaar. De meest geschikte soorten zijn hiervoor Eucalyptus Gunnii, Eucalyptus Azura, Globulus , Dalrympleana en Pauciflora.

Jaar een

Het beste is dus om een jong boompje te hebben en die tot struik om te gaan vormen. Deze moet je stevig aanpakken: de hele stam moet eraf. Houdt ongeveer 5 tot 10 centimeter boven de grond over. Dit klinkt heftig, maar je zult zien dat hij weer helemaal terugkomt.

Het is een flinke wond waar de boom (straks struik) van moet herstellen. Snijd hem dan ook zo netjes mogelijk af. Het liefste wil je een glad oppervlakte, geen ruwe randen.

Jaar twee

Een jaar later zul je zien dat er meerdere takken uit de afgezaagde Eucalyptus zijn gegroeid. Nu gaan we een basis creëren die de vorm van de struik gaat bepalen.

Selecteer er drie of vier sterke, goede takken. Het liefste gespreid over de stam zodat het evenredig is verdeeld. De rest van de takken snoei je weg. Knip ze af op de stam.

Jaar drie en verder

Nu zie je dat er nieuwe scheuten zijn ontstaan uit de zijtakken die je als basis hebt gekozen. De struik wordt nu voller! Verwijder alle zijscheuten die langs elkaar heen schuren of te laag bij de grond groeien.

Hierna is het slechts een kwestie van bijhouden. Verwijder alle nieuwe takken die uit de hoofdstam groeien. Dit hoeft niet per se, maar zo houdt je hem wel netjes in model.

snoeien eucalyptus struik
Je kunt een Eucalyptus als struik snoeien

Inhoudsopgave: